1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Fylkesblomst: Blåveis

Blåveisen er godt kjent for de fleste, både de blå blomstene som kommer i mars-april og de læraktige bladene som er grønne året rundt. Blomsterknoppene blir klare om høsten, og trenger bare den første varme vårsolen for å utvikles.

Det latinske navnet på blomsten er Hepatica nobilis, og den tilhører familien Ranunculaceae, soleiefamilien.

Blåveisen sprer seg ved frøsetting. Fruktene som dukker opp etter avblomsting har et oljerikt vedheng som maur gjerne spiser. Maurene frakter fruktene med seg, og sprer samtidig frøene.

La stå!

Blåveis er et første vårtegn og blir ofte plukket. Dette har blitt en trussel mot den, og arten har minket rundt tett befolkede steder. Siden blåveisen kun spres med hjelp av sine frø, blir det ingen fornyelse dersom den blir plukket. Beundre derfor blåveisen der den hører hjemme, ute i naturen!

Det er det Norske Hageselskap og styret i Norsk Botanisk Forening som har foreslått hva som skal være fylkesblomst i de ulike fylkene.

 

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet