1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

«Utenomjordisk kunst» på Lørenskog videregående skole

Kunstverket OPAL er fylkeskommunens siste kunstprosjekt. 1 prosent av byggekostnadene i forbindelse med større byggeprosjekter er øremerket til kunst.

En klynge svulmende organiske former, som fanger lys og sprer farger, henger i luften utenfor kantinen på Lørenskog videregående skole. Kunstverket, som har fått navnet OPAL, ser nesten litt utenomjordisk ut der det henger. Med verket ønsker kunstnerduoen Lars Skjelbreia og Aleksander Stav å skape et: «magisk verk som vekker forundring og fascinasjon, en edelsten til skolen, som vil kunne oppleves både fra skolegården og inne i kantinen», står det i beskrivelsen. 

Verket er laget i akryl og forandrer farge etter temperaturen. Inne i skulpturen benyttes tofarget (dikromatisk) folie som spalter lyset og fremstår i ulike farger avhengig av hvilken vinkel den blir observert fra og hvordan lysforholdene er. Folien får ulike farger avhengig av om det kommer lys gjennom materialet eller om lyset reflekteres av den.

Verket kommuniserer med elevene

I byggeprosjektet har det vært et kunstutvalg, som har bestått av en kunstkonsulent, en arkitekt, en fylkestingspolitiker, en representant fra skolen og en representant fra AFK eiendom FKF, som er byggherre. Rådgiver i avdeling for kultur, frivillighet og folkehelse, og leder av utvalget, Ida Bringedal, er imponert over hva kunstnerne har fått til.

- Verket OPAL viser hva kunstnere kan oppnå når de får handlingsrommet som disse prosjektene gir. Kunstnerne har tatt i bruk overbygget utenfor kantina, et sted som krever å gå i dialog med bygget og som sees både fra innsiden og utsiden. Å ta utgangspunkt i opalene, disse steinene som forandrer seg mens man vrir og vender på dem, og samtidig skape helt egne uttrykk, er en fin måte å kommunisere til skolens elever på. Her er det noe som er ganske håndfast og forståelig, og samtidig noe som man kan undre seg over. At verket fungerer ekstra godt i vintermånedene, noe det er mange av i Norge, er også et pluss, sier Bringedal.

Skulpturen ble overtatt av skolen 16. mai i år.

 

Les flere artikler

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte elevene ved Lillestrøm vgs-

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

27.11.2019

Les hele artikkelen

SETT-konferansen er en fagkonferanse hvor innovativ og digital læring står i høysetet.

SETT-konferansen setter fagfornyelsen på dagsorden

25.11.2019

Les hele artikkelen

Slik kan skolen se ut (fasade sør).

Kontrakt signert for utbygging av Eikeli

15.11.2019

Les hele artikkelen

Ski vgs samarbeider tett med grønne aktører i næringslivet og universitets- og høgskolesektoren for å synliggjøre for elevene hvordan det er mulig å bli en aktiv bidragsyter for bærekraftig utvikling i samfunnet..

Ski videregående skole vant Utdanningsforbundets klimapris 2019

08.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet