1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Med eget initiativ for miljøet

AFK eiendom FKF går nye veier for at fylkeskommunen skal nå sine klimamål.

I «Regional plan for klima og energi i Akershus», som ble vedtatt av fylkestinget 18. juni 2018, skal klimagassutslippene fra transportsektoren reduseres med 50 prosent innen 2030 og alle nye lette kjøretøy skal være nullutslippsbiler innen 2025. Nå tar eiendomsforetaket til fylkeskommunen, AFK eiendom FKF, grep.

På eget initiativ har anskaffelsesrådgiver Ola Skeid og spesialrådgiver Jan-Erik Holmberg besluttet å bruke miljø som et kriterium i tildeling av nye rammeavtaler for rørfaglige tjenester.

- Før var det bare tilbydere som kunne tilby den beste prisen som fikk avtalen. Nå har vi også innført miljø som et eget tildelingskriterium, i tillegg til pris, og vektlagt miljø 30 prosent. Det er et stort skritt i riktig retning, sier Ola Skeid.

Spesialrådgiver Ola Skeid.
Spesialrådgiver Ola Skeid. Foto: André Stand, AFK eiendom FKF.

Mange rørleggerbedrifter har investert i el- eller hybridvarebiler. Ved å bruke miljø som et tildelingskriterium favoriseres firmaer som har gjort investeringer med tanke på miljø og klima og forhåpentligvis bidrar det til en vridning av bransjen mot en mer miljø- og klimavennlig bilpark.

Foretaket har skrevet kontrakt med følgende firmaer (inndelt i soner):

  • Asker og Bærum: Oras AS avd. Sandvika
  • Nedre Romerike: C. M. Mathiesen & Co AS
  • Øvre Romerike: Oras AS avd. Jessheim
  • Bjørkelangen: Bravida Norges AS avd. Lillestrøm

Soneinndelingen er en vinn-vinn-situasjon.

- Oppdelingen av soner gjør ofte at lokale bedrifter vinner anbudskonkurransen Samtidig gir det en miljøgevinst, siden firmabilene ikke trenger å kjøre så langt til oppdraget, sier spesialrådgiver VVS Jan-Erik Holmberg.

Akershus fylkeskommune, sammen med fylkeskommunene i Buskerud og Østfold, er også i gang med å utarbeide en felles rammeavtale for Viken når det gjelder lade-infrastruktur til elbiler, inkludert krav til fossilfri transport. Dette er bare i startfasen, men med utbygging av ladestasjoner vil bedrifter som f. eks. skal utføre mindre vedlikeholdsarbeider kunne lade elvarebilene når de er på oppdrag på skolene.

Kan bli utvidet 

I klima- og energiplanen står det også at minst halvparten av alle nye tyngre kjøretøy skal være nullutslippslastebiler og at bygg og anleggsplasser skal være fossilfri innen 2030.

- Miljø som tildelingskriterium kommer med stor sannsynlighet til å bli brukt på flere tjenesteområder i fremtiden – også på byggeplass. Men foreløpig er det ikke nok el- og hybridlastebiler på markedet, og bedriftene må få tid på seg til å gjøre investeringene. Men dette kommer, sier Skeid.

 

Les flere artikler

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Mer enn 250 boligselskaper har mottatt støtte til ladepunkter. Formålet er å bidra til at flere får mulighet til hjemmelading av elbiler.

Støtteordning i Akershus gir kraftig økning i ladepunkter

07.12.2019

Les hele artikkelen

Kommunene i Akershus tilbyr, i samarbeid med Akershus fylkeskommune, gratis energirådgivning til boligeiere i perioden fra 14.10.2019 og frem til 31.12.2019.

Gratis energirådgivning til boligeiere i Akershus i desember

02.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan skolen se ut (fasade sett fra veien).

Kontrakt signert for utbygging av Eikeli

15.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet