1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Han vil arbeidskriminaliteten til livs

Ola Skeid har som en av sine arbeidsoppgaver å jobbe mot arbeidskriminalitet i byggeprosjekter hvor fylkeskommunen er byggherre.

Ola Skeid jobber som spesialrådgiver for kvalitet og anskaffelser i AFK eiendom FKF, som er byggherreorganisasjonen til Akershus fylkeskommune. Han erfarer at prosjektbaserte arbeidskontrakter er blitt stadig mer komplekse de siste årene. Så komplekse er de blitt, at det er lett å bryte regler og forskrifter uten å være klar over det.

- Arbeidslivskriminalitet oppstår ikke bare fordi mennesker ønsker å utnytte andre. Ofte handler det om feil som gjøres på grunn av et vanskelig og komplekst regelverk, sier Skeid.

19. mars 2018 vedtok fylkestinget en ny anskaffelsesstrategi, hvor målet er å forhindre arbeidslivkriminalitet og «sosial dumping» i kontrakter som fylkeskommunen inngår.

- Foretaket har vært opptatt av å forhindre arbeidslivskriminalitet så lenge jeg har jobbet her. Men da det kom opp på den politiske agendaen i 2017/18 fikk det naturligvis et ekstra fokus.

Hvorfor er det nødvendig med en strategi og handlingsplan mot arbeidskriminalitet i fylkeskommunen?

- Vi oppdaget flere saker hos oss hvor underentreprenør ikke hadde fått riktig lønn, og skjønte derfor at rutinene våre ikke var gode nok. Vi bestemte oss for å søke ekstern hjelp, og på nyåret i 2018 inngikk vi et samarbeid med BDO.

For å understøtte arbeidet mot «sosial dumping» har fylkeskommunen opprettet en egen kompetanse- og ressursgruppe (KORG) for seriøst arbeidsliv, som samarbeider om kontroll av arbeidskontrakter på tvers i organisasjonen, blant annet i byggeprosjekter og renhold, og bygger kompetanse.

Øvelse gjør mester

Jan Høegh er direktør for rådgivingstjenesten i BDO Norge AS og har hjulpet fylkeskommunen blant annet med å arrangere workshops for de ansatte.

Hvorfor er workshops viktig?

Hovedformålet med workshops er å skissere og tydeliggjøres regelverket såpass, at det er lettere håndterlig for de ansatte. Du trenger ikke skjønne alt, men du må skjønne nok til at du er i stand til å vurdere hver enkelt sak. Samtidig er det viktig å gi de ansatte muligheten til å øve seg. Øvelse gjør mester! Vi har benyttet oss av en mal, som Direktoratet for forvaltning og ikt har utviklet, og som vi har tilpasset i fellesskap. Denne malen bidrar nå til at de ansatte behandler sakene likt, sier Høegh.

Nå håndterer fylkeskommunens ansatte første-linje-kontrollene selv. Kun problemstillinger de ansatte ikke klarer å håndtere på egen hånd videreformidels til BDO.

- Dette er god bruk av ressurser. Vi opplever også at våre underleverandører bruker metodikken som vi har utviklet, og det er en fjær i hatten for oss, sier Skeid.

Se video om samarbeidet med BDO under:  

Les også et intervju med konstituert innkjøpssjef i Akershus fylkeskommune, Hege Øye Berg.

 

 

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet