1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Kranselag for bussanlegg på Kjul

22. mai arrangerte AFK eiendom FKF kranselag for alle involverte i byggingen av nytt bussanlegg på Kjul i Nittedal. Bussanlegget skal etter planen stå ferdig 26. juni.

Et «kranselag» er en gammel byggetradisjon som går ut på å sette opp en krans eller busk i mønet når huset er under tett takk. Byggherren spanderte så en fest for snekkerne, hvor det ofte ble konsumert en del alkohol.

AFK eiendom FKF er byggherre for etablering av nytt bussanlegg på Kjul og holder fremdeles tradisjonen i hevd – riktignok uten alkohol. I stedet ble det servert kortreiste pøler fra et lokalt slakteri, brus fra det lokale bryggeriet og marsipankake fra det lokale konditoriet. I tillegg var det omvisning for de besøkende på området.

Kranselag med marsipankake.
Kranselag med marsipankake. Foto: André Strand, AFK eiendom FKF.

Servicebygget består av en stor vaskehall, verkstedhaller og en administrasjonsfløy, med kontorer, garderobe og kantine for de ansatte.

-  Det som i hovedsak gjenstår i servicebygget, er å få på plass porter, innredning og det elektriske. Utomhusarealet vil det ta litt lenger tid å bli helt ferdig med, men vi skal nok klare å holde tidsplanen, sier prosjektleder Mats Grøtting i AFK eiendom FKF. 

Hva gjør dere for å redusere energibruken?

- Det blir et moderne og energigjerrig anlegg. En bergvarmepumpe henter energi fra berggrunnen. Det er gravd 13 brønner, som er spredt ut over hele anlegget, som skal brukes til dette formålet. Væsken varmes opp av jordvarmen og fraktes inn i bygget, hvor den vil bidra til lavere energibruk og et bedre inneklima, sier Grøtting.

Smart dreneringssystem

På utsiden av bygget er grovplaneringen klar. Foreløpig er bare stålkonstruksjonen ferdigstilt, hvor det blir oppstillingsplass for 45 busser.

- Når busstaket blir montert, vil det være enklere å se hva plassen skal brukes til. I stedet for asfalt skal det legges stein på plassen. Ikke bare blir det penere å se på, det kommer også til å fungere som et smart dreneringssystem. Når det regner, siver vannet ned mellom steinene og renner ut mot kantene, hvor det samles opp. Helningen på plassen bidrar til at vannet renner i riktig retning. På denne måten unngår vi overvannsproblematikk, sier Grøtting.   

Her blir det plass for 45 busser.
Her blir det plass for 45 busser. Foto: André Strand, AFK eiendom FKF.

Hovedprosjektleder Bruno Sailer i AFK eiendom FKF er fornøyd med innsatsen til de involverte og fremdriften til prosjektet.

- Vi har trosset værgudene og sammen flettet dette i hop. Med godt samarbeid mellom faggruppene og god kompetanse, ser man at innsatsen nå bærer frukter og at prosjektet vil stå ferdig i tide. En stor takk til alle sammen, sier Sailer.

Gammel skysstasjon

Bussanlegget har totalt et areal på 1500 kvadratmeter og er omkranset av en gabionmur, som er laget av steinrester fra utgravingsarbeidene og bidrar til å skjerme naboer fra støy.

På oversiden av tomten grenser muren til den gamle pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros, hvor det fremdeles kommer pilegrimer forbi, ifølge byggherreombud Bjørn Eknes.

- I tillegg var det i gamle dagen en skysstasjon her, hvor trøtte hester ble byttet ut med uthvilte hester og mannskapet fikk en pust i bakken. I så måte viderefører bussanlegget plassens lange historie som trafikknutepunkt mellom nord og sør, og det synes jeg vi kan være stolte av, sier byggherreombud Bjørn Eknes.  

Fredede trær langs den gamle pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros.
Fredede trær langs den gamle pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros. Foto: André Strand, AFK eiendom FKF.

Bussanlegget er bestilt av avdeling for samferdsel. 

 

 

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet