1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

Etter NRK folkeopplysningens «stunt» ved Lillestrøm videregående skole (vgs), ble praten om demokratiopplæring meget relevant da stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen kom på besøk.

Fredag 22. november fikk elevene ved Lillestrøm vgs besøk av stortingspresidenten. Her fikk elevene fortelle sin versjon etter opptrinnet hvor NRK folkeopplysningen hadde foret skoleelevene med falske nyheter, i et forsøk med å manipulere skolevalget. Målet var å få flere til å stemme Senterpartiet. NRK Folkeopplysningens eksperiment skulle vise hvordan «fremmede makter» kan påvirke valg i andre land gjennom bruk av sosiale medier, falske profiler og falske nyheter.

Rektor innledet med å orientere om demokratiopplæringen ved skolen generelt, og om prosjektet som ble avslørt for elevene dagen etter skolevalget. Rektor kunne fortelle at medieoppslaget i VG, som ble resirkulert i andre nettaviser, også inneholdt falske nyheter ved at det feilaktig ble hevdet at Folkeopplysningen hadde spredd falske nyheter i et halvt år. Sannheten er at det ble spredd falske nyheter i to uker, etter skolestart i høst.

Da nyheten om skole-manipuleringen ble publisert i VG, reagerte stortingspresidenten.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg så overskriften. Jeg var nok blant de som instinktivt reagerte veldig negativt da jeg leste hva VG skrev, men jeg valgte likevel å la være å gå direkte inn i debatten med det samme, før vi visste mer om eksperimentet og sammenhengen, sier Wilhelmsen Trøen. Det stortingspresidenten ikke visste, var at VG hadde publisert uriktige påstander i artikkelen. Journalistene i avisen hadde allerede bestemt seg for hva som var sannheten i saken, for å få saken til og virke mer sensasjonell, mener elevene som ble intervjuet på Lillestrøm vgs.

– Journalistene i VG skulle vise oss at de hadde rett i det de sa, det var ikke rom for noe annet. Det er forståelig at artikkelen til VG fikk mye oppmerksomhet når det kommer uriktige påstander. Blant annet at NRK hadde manipulert oss i et halvt år, når det egentlig var 10 dager. Journalistene var nedlatende til den informasjonen vi ga dem. Ikke rart at artikkelen fikk en negativ vinkling, sier elev Marion Stærfelt.  

– Det er ikke alltid riktig det som står i avisen, det er dette en nyttig påminnelse om. Det hjelper heller ikke når redaktørstyrte medier ikke hører på elevene, og det de har å fortelle i denne saken. Hvis vi må stille spørsmålstegn ved alt det vi leser, hvor skal vi da være trygg på den informasjonen vi leser er riktig, spør stortingspresidenten retorisk.

Riktig eller galt av NRK?

I etterkant av NRK folkeopplysningens stunt, har det vært diskusjoner mellom elevene på Lillestrøm vgs om det var etisk riktig å manipulere valget uten deres samtykke. Stortingspresidenten var med da elevene diskuterte de etiske grensene i manipulerings-prosjektet til NRK.

Noen av elevene mente at stuntet var med på å svekke integriteten til skolen, fordi skolen skal være en plass hvor ungdommene skal føle seg trygge. Derfor ville det være feil å delta i et prosjekt de ikke hadde noe kjennskap til.

Ungdommene som var positive til prosjektet, mente dette skapte mer tillit til skolen og statskanalen. Blant annet ga dette mer kunnskap og erfaring enn hva en powerpoint-presentasjon ville gjort.

– Jeg er veldig imponert over elevene på skolen her, og jeg respekterer meningene til både de som er for og imot at dette prosjektet ble gjennomført, sier Tone Wilhelmsen Trøen. Fylkesvaraordføreren i Akershus fylkeskommune, Lars Salvesen, var også imponert over ungdommen på Lillestrøm vgs.

– Vi voksne ler kanskje litt av ungdom som bare leser nyheter på sosiale medier. Den største overraskelsen her, av oss som leser redaksjonelle medier, er at vi kanskje dummet oss ut mest, og tok til oss det som VG skrev. Redaksjonelle medier kan også være et problem, ikke bare sosiale medier, avslutter Salvesen.

Les flere artikler

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan bygg A se ut i fremtiden.

Entreprenør valgt til utbygging av Ås vgs

10.12.2019

Les hele artikkelen

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte elevene ved Lillestrøm vgs-

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

27.11.2019

Les hele artikkelen

SETT-konferansen er en fagkonferanse hvor innovativ og digital læring står i høysetet.

SETT-konferansen setter fagfornyelsen på dagsorden

25.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet