1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Helseministeren steppet inn som «vikar-lærer» på Frogn

Elevene ved Frogn videregående skole fikk en klassetime litt utenom det vanlige, da helseminister Bent Høie kom innom for å snakke om rusmidler.

– Hvorfor kan vi ikke bare ha fri flyt av narkotika, tobakk og alkohol, spurte helseminister Bent Høie retorisk til elevene på Frogn videregående skole (vgs). Med en skoletime om folkehelsepolitikk ønsket helseministeren å debattere og diskutere fordeler og ulemper ved bruk av rusmidler. Enten det var bruk av lovlige rusmidler som snus/røyk, eller ulovlige rusmidler som cannabis.

– Helse er viktig for hvordan vi har det. Helsepolitikken går ut på hvilke tiltak vi kan gjøre for at alle har en god helse, fortalte Høie til elevene, som nevnte eksempler på hvorfor man har sukkeravgift på brus eller hvorfor man har utformet snusbokser med det samme utseende.

Ta riktig valg

Helseministeren var opptatt av å snakke direkte til elevene ved Frogn vgs, og ha en balansert diskusjon rundt bruk av rusmidler. Høie mener dagens ungdom har gode forutsetninger for å forstå hvilke konsekvenser som vil oppstå ved bruk av rusmidler.

– Jeg opplever det er mange diskusjoner blant ungdommer på nettsider angående rus. Elever har samme tilgangen som meg når det gjelder informasjon om rus, og kan lett identifisere «fake news». Jeg ønsker å snakke direkte til ungdommen, for og bidra til riktig informasjon, og vise ulike sider ved bruk av rusmidler, sier Høie.

Fylkesvaraordfører i Akershus, Lars Salvesen, berømmer det gode innlegget til Bent Høie på Frogn vgs.

– Som skoleeier har vi et ansvar og samfunnsoppdrag ved å tilby tobakk- og rusfrie skoler. Derfor er det også naturlig at man tar opp diskusjonen om rusmidler. Jeg berømmer at helseministeren møter opp her, og diskuterer fordeler og ulemper ved bruk av rusmidler på en konstruktiv måte. Han fremstiller ikke rusmidler som skremselspropaganda, men en saklig diskusjon, sier Salvesen.

For og imot

Helseminister Bent Høie ønsket å ta for seg temaet om legalisering av cannabis i Norge. Derfor oppfordret han flere av elevene til å holde et improvisert skuespill hvor en part var for legalisering, og hvor en part var imot legalisering. Dette var for å bidra til en konstruktiv debatt om det ulovlige rusmidlet. 

– Jeg blir bekymret når ikke riktig informasjon om for eksempel cannabis når frem til ungdommen, forteller Høie. Helseministeren var klar på at han ikke ønsker å legalisere cannabis i Norge, fordi det vil være et supplement til dagens utvalg av lovlige rusmidler. Likevel er helseministeren klar over at alkohol er farligere enn cannabis.

– Helsedirektoratet har økt og tilpasset informasjonen om cannabis. Ungdommen trenger mer informasjon om temaet. Derfor må vi gi et nyansert bilde av hva det er, påpeker Høie. Lars Salvesen mener ungdommen må tenke seg godt om før de eventuelt benytter seg av et rusmiddel.

– Dette handler om verdier og holdninger. Ungdommene må ha en kritisk tenkning til det man blir fortalt, avslutter Salvesen.

Les flere artikler

Janne Myraas er mobbeombud for barnehage og grunnskole i Akershus

Nytt nasjonalt nettsted for elevombudene i Norge

02.10.2019

Les hele artikkelen

Leder av hovedutvalget for samferdsel i Akershus fylkeskommune, Solveig Schytz er positiv til at Superwoman og Superman får flere barn til å feste setebeltet.

Beltehelter gir bedre beltebruk

23.09.2019

Les hele artikkelen

Nadderud videregående skole.

Slik kan fylkeskommunen spare tid og kostnader på utbedring av setningsskader

23.09.2019

Les hele artikkelen

Musikk-lærer ved Rud vgs, Øystein Fevang, ble intervjuet av NRK etter at allsang-videoen ble en hit på Queen sin hjemmeside på Facebook.

Rud vgs ble hyllet av Queen

19.09.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet