1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Drømmer om Berlinfilharmonien

Hornist Vetle Rødbotten fra Ås er en av mange musikktalenter tilknyttet talentsatsingen UngMusikk. –UngMusikk har gitt meg innblikk i hvordan musikeryrket er, og gjort at jeg har klart å komme meg dit jeg er i dag, sier 16-åringen.

Rødbotten skryter av hvordan satsingen, som er et samarbeid mellom lokal musikkskole og Norges musikkhøgskole, med støtte fra blant andre Akershus fylkeskommune, har hjulpet ham på veien mot å bli en bedre musiker.

–Jeg har fått øvehjelp med både mesterklasser og talentutviklingstimer på musikkhøgskolen, og jeg har kommet i kontakt med flere UngMusikk-elever med samme interesser. Det er også et viktig sosialt aspekt ved denne satsingen.

Gjennom UngMusikk får man altså anledning til å bli kjent med elever fra andre institusjoner, samtidig som man kan la seg inspirere til å fortsette sin utvikling på eget instrument.

Les mer: UngMusikk ekspanderer

Felles mål

–Hvorfor tror du UngMusikk har fungert så bra?

–Jeg tror mye av grunnen til at UngMusikk har fungert så bra er den gode kommunikasjonen mellom kulturskolen og musikkhøgskolen, og god kommunikasjon mellom lærere ved de forskjellige institusjonene. UngMusikk er et godt samarbeid der man i fellesskap ønsker at dette skal være et bra prosjekt. Man drar i samme retning.

Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Vetle Rødbotten, talentfull hornist

 –Har du hele tiden visst at du ville bli musiker?

–Jeg har ikke alltid visst det, og vet det vel ikke helt ennå heller. Men jeg har jo alltid tenkt at det hadde vært gøy å være best i noe. Etter hvert har det nå begynt å bli mer realistisk å tenke at jeg skal prøve å bli musiker, og at jeg skal satse enda litt mer.

Kunnskap om yrkeslivet

Et viktig aspekt i enhver talentsatsing er hvordan talentene forberedes på yrkeslivet og veien videre, det virkelige livet. Rødbotten mener at UngMusikk dekker dette behovet, og at han begynner å få en anelse om hvilket liv som venter som heltidsmusiker. 

–Å være heltidsmusiker innebærer mye øving, men det gjør jo egentlig ingenting når det er musikk man driver med! Men det krever mye å være heltidsmusiker, og det er vanskelig å få fast jobb. Det er ikke så mange som spiller horn, men det er likevel hard konkurranse om å få fast plass i et orkester. Disse jobbene er det stort sett ikke de yngste og ferskeste som får, heller. Så det er en tøff vei å gå.

–Ser du for deg at du kan være et forbilde, også innenfor UngMusikk?

–Jeg vet ikke om jeg er et forbilde ennå, men jeg har jo vært med i korps og vet at de yngste ofte ser opp til de eldste der. Da jeg var yngst i korpset, var det alltid gøy å spille med de eldste. Kanskje er det faktisk den beste motivasjonen for å holde på litt lenger i korpset nå, å være et forbilde. I tillegg hjelper jo korpset meg selvsagt med samspilldelen av det å være musiker.

KORK er kult

–UngMusikk samarbeider allerede med mange, og på mange måter, men har du andre ideer til samarbeidsformer eller -partnere som kunne ha blitt testet ut?

–Ja, det hadde vært gøy å jobbe mer med orkester gjennom UngMusikk. Det hadde for eksempel vært gøy å få med KORK! Jeg har fått et godt innblikk i hvordan det er å være freelancemusiker, men ikke like mye i hvordan det er å være musiker i et fellesskap som et orkester er. Å kunne fått lære litt om det, hadde vært noe jeg kunne ha hatt god nytte av. 

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Vetle Rødbotten
Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune

–Hva er drømmeorkesteret?

–Berlinfilharmonien er jo ganske høyt på lista, da får man spille med de beste. Men jeg vet ikke om jeg klarer å komme meg helt dit. Jeg prøver å få øvd to ganger hver dag, men skal ikke skryte av at jeg er flinkest i klassen når det gjelder øving. Jeg har hatt gode lærere rundt meg som har hjulpet meg når det har vært behov for noen reale skippertak. Jeg har nok også et medfødt talent, men jeg merker jo nå at jeg må øve mye for å opprettholde det jeg kan, og stadig bli bedre.

–Det er travle høstdager?

–Ja! Akkurat nå har jeg prøvespilt på TUP (musikkhøgskolens talentutviklingsprogram for spesielt motiverte elever fra 13 til 19 år, som har kommet langt på sitt instrument). Så nå øver jeg på de tingene der og har noen konserter rundt omkring. Og jeg er også med i Kolbotn konsertorkester for tiden, og de har snart konsert, så det er mye intens øving om dagen. 

FAKTA

Navn: Vetle Rødbotten

Født: 2003

Fra: Ås

Utdanning: Går på forskerlinja ved Vestby videregående skole

Aktuell: Aktiv i talentsatsingen UngMusikk. Har deltatt på mesterklasser, talenstund, ulike orkesterprosjekter, vært solist ved flere anledninger og er nå aktiv som TUP-elev ved Norges musikkhøgskole. 

Instrument: Horn

Hvorfor horn: –Jeg var på musikkverksted før jeg begynte å spille fast, og da likte jeg trommer godt, og var relativt god til det. Men da jeg skulle søke for å komme inn i korpset, var trommer fullt, men horn var ledig. Jeg var litt skeptisk, men fikk vite at det var en veldig snill lærer på horn, Bjørg Bøe, så da prøvde jeg. Og læreren viste seg å være såpass snill at jeg nå har holdt på i mange år videre. Bjørg Bøe er en veldig god lærer!

Les flere artikler

Kulturhack, Ås 2019

Fordeling av tilskudd til publikumsutvikling

12.12.2019

Les hele artikkelen

Alexander Krohg Plur (hovedansvarlig for UngMusikk og virksomhetsleder for kultur og fritid i Ås kommune), Kari Solheim (leder UngMusikk) og Bjørg Bjøntegaard (Norges Musikkhøgskole)

UngMusikk ekspanderer

02.12.2019

Les hele artikkelen

Vetle Rødbotten

Drømmer om Berlinfilharmonien

02.12.2019

Les hele artikkelen

Marianne Tomasgård, folkemusikkonsulent i Akershus

Utstilling i Lørenskog Hus: «Folkemusikk og nasjonalisme»

07.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet