1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Hjertesone – skal skape en tryggere skolevei

Trygg Trafikk Akershus ønsket kommuner, skoler, rektorer, og andre interessenter velkommen til å delta under seminaret om hjertesoner. Med en bilfri sone rundt skolen, skal det bli tryggere for elevene.

Mandag 7. oktober ble fylkestingssalen hos Akershus fylkeskommune fylt opp av interesserte som ønsket å lære seg mer om hjertesoner. En «hjertesone» har til hensikt å avgrense biltrafikk på skolens område, når foreldre kjører barn til og fra skolen. Ved at foreldrene slipper av barna på en «hjertesone» et lite stykke unna skolen, skal man unngå farlige situasjoner med mange biler. Fra hjertesonen skal barna kunne gå det siste stykket til skolen uten fare for å bli påkjørt av biler. Hans Martin Sørensen ved Trygg Trafikk, mener en hjertesone vil bli tryggere for de som går og sykler til skolen.

– Hensikten med denne dagen er å informere om hva hjertesone er, hvilke aktører som står bak prosjektet, gi inspirasjon til arbeidet med hjertesone for kommunene i Akershus og dele erfaringer fra de skolene som allerede har skapt en tryggere skolevei for barna som går og sykler til skolen hver dag, forteller Sørensen.

Se etter muligheter

Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for samferdsel i Akershus, mener mange skoler kan forbedre sikkerheten rundt skolene for elevene i fylket.

– Skolene må se hva som skal til for å få det tryggere. Gå og sykle til skolen er bra for miljøet, derfor må skolene gjøre litt ekstra for å etablere en hjertesone. Jeg håper alle kan være med å dele erfaringer med trafikksikkerhet rundt skolen, sier Schytz som minner om at skolene kan søke fylkeskommunen om midler hvis de ønsker å prioritere en tryggere skolevei.

En av skolene som har etablert en hjertesone er Skui Skole i Bærum. Kari Christensen, rektor ved Skui Skole, kunne fortelle at de hadde en befaring i mars 2017. Der hadde de vært vitne til mange nesten-ulykker, skapt av foreldre som kjører barn til skolen.

– Vi er en av de største skolekretsene i Bærum kommune. Det er stor trafikk inn til skolen. Om vinteren blir fremkommeligheten redusert, som gjør at mange biler må kjøre opp på fortauet hvor barna går. I september 2017 etablerte vi en droppsone (hjertesone) som er et trygt sted å sette fra seg barna. Her satte vi opp hjertesone-skilt 350 meter fra skolen på en stor parkeringsplass, sier Christensen. Etter at hjertesonen var opprettet, kunne skoleledelsen se at antall biler som kjørte inn på skolens område hadde sunket betraktelig.

– Det har vært en positiv sak for oss å ha hjertesone. Vi har ikke brukt noen fysiske tiltak, unntatt et skilt som vi fikk av Trygg Trafikk. Dette kostet oss ingenting, poengterer rektoren.  

Les flere artikler

Nå kan du søke om prosjektmidler gjennom regionalt innovasjonsprogram.

Midler til innovasjon og nyskaping i Oslo og Akershus

16.10.2019

Les hele artikkelen

Faglærer Espen Enerhaugen er glad for å bidra til at TV-aksjonen får inn mer penger ved at Ås skole aksjonerer bort en bil.

Skal auksjonere bort bil for TV-aksjonen

15.10.2019

Les hele artikkelen

Konstituering av første fylkesting for Viken skjer i den ærverdige festsalen i Urbygningen ved NMBU.

Konstituering av Viken fylkesting 17. oktober

10.10.2019

Les hele artikkelen

Hans Martin Sørensen ved Trygg Trafikk, mener en hjertesone vil bli tryggere for de som går og sykler til skolen.

Hjertesone – skal skape en tryggere skolevei

07.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet