1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Nå skal alle digitaliseres!

Mange sliter med å holde følge i den digitale utviklingen som raser fremover. De kan føle et utenforskap, som Digital festival ønsker å gjøre noe med.

Digital festival ønsker å rette søkelyset mot bibliotekenes og de frivilliges rolle i styrkingen av befolkningens digitale kunnskap. Ved hjelp av Seniornett og bibliotekene rundt om i hele landet, skal Digital festival ufarliggjøre internett, apper og smarttelefoner. For interessen er der for de fleste. Mandag 16. september ble publikumskapasiteten sprengt av lærelystene mennesker under åpningen på Nasjonalbiblioteket i Oslo.

– Digital kunnskap skal ikke være skummelt. Vi ønsker å synliggjøre at det går an få hjelp på de lokale bibliotekene. Dermed kan seniorene for eksempel lære seg å sende bilder til barnebarn på smarttelefonen sin, forteller Tordis Holm Kverndokk ved Fylkesbiblioteket i Akershus.

Må være delaktig

Heidi Hovemoen, tidligere fylkesbiblioteksjef i Akershus fylkeskommune, nå seksjonsleder for kultur, mener vi må bli flinkere til å snakke høyt om digitalisering for alle aldersgrupper.

– Mange kan føle et utenforskap om man ikke er en digital borger i samfunnet. Derfor er det viktig å være delaktig. For hva skal til for å møte den digitale hverdagen? Vi må ha brukerkurs for å lære bort. Vi må øke kompetansen, slik at man for eksempel kan kjøpe en bussbillett med Ruter-appen, forteller Hovemoen. Hun får støtte av Sturla Bjerkaker i Seniornett.

– Det viktig at vi lærer av hverandre. Pensjonister vet nødvendigvis ikke hvordan man setter opp en e-post eller hvor mange gigabyte man trenger til et mobilabonnement, sier han.

– Føler meg utrygg

Fra scenen fikk deltagerne høste erfaringer fra skuespiller Lise Fjeldstad. Hun er i 80-årene, og føler at hun har blitt en del av en «lost generation».

– Jeg kan bruke en PC, sende e-post, og bruke apper, men jeg føler meg utrygg. Når man er over 80 år, gidder man ikke følge med mer. Ikke vet jeg hvor man skal gå for å få hjelp heller, men jeg har vært heldig og fått hjelp av barn og barnebarn. Men nå vet jeg at man også kan få hjelp av Seniornett og på bibliotekene, forteller Fjeldstad.

Mange blir satt utenfor

Paul Chaffey, statssekretær for digitaliseringsministeren, holdt foredraget «Halve Norge har gode digitale ferdigheter – hva med resten?». Chaffey mener mange blir satt utenfor i samfunnet, grunnet forskjeller i digital kompetanse.

– Det finnes mange digitale tjenester som skal gjøre det lettere for folk, men har alle kompetansen til å bruke disse tilbudene? Vi ser at vi må hjelpe de eldre, sier Chaffey. Statssekretæren forteller at flere nettløsninger også bør basere seg på «sunne designprinsipper».

– Mange nettsider trenger en universell utforming, slik at de blir tilgjengelig for alle. Vi må passe på at teknologien ikke blir en hindring, avslutter Chaffey.

Her kan du se opptak av hele arrangementet:

Les flere artikler

Kulturhack, Ås 2019

Fordeling av tilskudd til publikumsutvikling

12.12.2019

Les hele artikkelen

Alexander Krohg Plur (hovedansvarlig for UngMusikk og virksomhetsleder for kultur og fritid i Ås kommune), Kari Solheim (leder UngMusikk) og Bjørg Bjøntegaard (Norges Musikkhøgskole)

UngMusikk ekspanderer

02.12.2019

Les hele artikkelen

Vetle Rødbotten

Drømmer om Berlinfilharmonien

02.12.2019

Les hele artikkelen

Marianne Tomasgård, folkemusikkonsulent i Akershus

Utstilling i Lørenskog Hus: «Folkemusikk og nasjonalisme»

07.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet