1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

På jakt etter lærebedrifter

Akershus fylkeskommune jobber for at alle kvalifiserte lærlinger skal få læreplass. Derfor inviterte fylkeskommunen inn til «møteplass om fagopplæring» for å diskutere hvordan fylket skal få flere læreplasser og lærebedrifter.

Tirsdag 4. september arrangerte Akershus fylkeskommune frokostmøte i Sandvika, hvor målet var å diskutere hvordan fylkeskommunen, de videregående skolene, opplæringskontorene, og fylkets bedrifter kan samarbeide for å skape flere læreplasser og flere lærebedrifter. Fylkeskommunen har satset mye på at flere unge skal velge yrkesfag, og mange flere ungdommer velger nettopp dette. Da er det viktig at alle kvalifiserte får læreplass. Derfor håper fylkeskommunen at stadig flere bedrifter ønsker å åpne døra for lærlinger.

– For å gi ungdommen en skikkelig god fagopplæring, trenger vi lærebedrifter. Vi trenger flere enn de vi har i dag. Kanskje kan også eksiterende lærebedrifter ta inn flere, sier fylkesordfører i Akershus, Anette Solli. Fylkesordføreren får støtte av regiondirektør for avdeling videregående opplæring i Akershus fylkeskommune, Erik Heier.

– Akershus fylkeskommune jobber mye med å få tak i læreplasser. Mange skoler jobber tett med bedrifter for å få til dette. Derfor oppfordrer jeg alle bedrifter til å ta kontakt med veiledningssentrene for å høre hvordan de kan få tatt inn lærlinger, sier Heier. 

Har 400 lærlinger

Det er selvfølgelig forskjell i størrelse på bedriftene som holder til i Akershus fylke. Den landsdekkende bedriften Bravida tar inn over 170 lærlinger på landsbasis i 2019, og har totalt over 400 lærlinger i Norge. Sascha Seland, fagansvarlig elektro i Bravidas Asker-avdeling, forteller at flere bedrifter kan bli opplæringsbedrift med lærlinger, uansett størrelse. Han mener det vil være en investering for fremtiden.

– Det er en fordel å ha kontakt med VGS i lokalområdet. Det gir anledning til å bli kjent med lærlingekandidater gjennom utplasseringsperioder i bedriften i løpet av skoleåret i Vg2. På den måten kan de ansatte se om «dette er noen jeg vil jobbe med i fremtiden», forklarer Seland. Lærlingene blir i løpet av læretiden godt kjent med kulturen i bedriften, de vil kjenne til kundenes utfordringer og bedriftens arbeidsmetodikk. Målet er at alle lærlinger skal få fast ansettelse etter bestått fagprøve. 

Hvordan løse «knuten»?

Under diskusjonene på møtet kom det mange innspill på hvordan man kan skape flere læreplasser. Flere mente at økonomi, tid, og ressurser var hovedgrunnen til at flere bedrifter ikke tok imot lærlinger. Ettersom fylkeskommunen er ansvarlig for å sette opp ekstra skoleklasser for de som ikke finner seg en læreplass, går det mange midler til å sette opp ekstraklasser på den videregående skolen. Derfor gikk et innspill på at man kunne føre over disse midlene til bedrifter som trenger bistand og hjelp med å ta imot lærlinger. På den måten mister ikke lærlingene viktig feltarbeid og verdifull arbeidstrening.

Pris til beste lærebedrift

Akershus fylkeskommune opprettet prisen «Årets lærebedrift». Det håper fylkeskommune kan bidra til at de lokale bedriftene i fylket vil ta oppfordringen om å bli lærebedrift. 

– For å oppnå målene våre er det viktig å ha mange gode lærebedrifter i fylket vårt, og det har vi. Derfor har yrkesopplæringsnemnda bestemt at vi skal hedre lærebedriftene med å dele ut prisen for årets lærebedrift. Vi er så takknemlige for det gode samarbeidet vi har med både opplæringskontor og lærebedrifter. I flere fag / bransjer har vi også samarbeidet og fått på plass en læreplassgaranti. Vi jobber for at alle kvalifiserte skal få læreplass, sa fylkesvaraordføreren i Akershus fylkeskommune, Lars Salvesen, under utdelingen i fjor.

Les flere artikler

Slik kan skolen se ut (fasade sør).

Kontrakt signert for utbygging av Eikeli

15.11.2019

Les hele artikkelen

Ski vgs samarbeider tett med grønne aktører i næringslivet og universitets- og høgskolesektoren for å synliggjøre for elevene hvordan det er mulig å bli en aktiv bidragsyter for bærekraftig utvikling i samfunnet..

Ski videregående skole vant Utdanningsforbundets klimapris 2019

08.11.2019

Les hele artikkelen

I forbindelse med kampanjen hadde Eikeli vgs tilrettelagt for å gjøre en enkel sykkelservice denne dagen. Elevene som kom på sykkel var med i trekningen av et sett piggdekk til sykkelen sin. F.v. Rådgiver friluftsliv, sykkel og fysisk aktivitet i Akershus fylkeskommune Ingvild Marie Kavli, miljøarbeider på Eikeli vgs Wilhelm Kaarbø, elev Erling Mikalsen Storrønning, vaktmester Bård Anders Skands, og kommunikasjonsrådgiver i Syklistenes Landsforening Kjetil Hasselgård.

Bli en synlig syklist i høstmørket

29.10.2019

Les hele artikkelen

Kevin Aaseth, Marita Thorvaldsen, og Maren Ruud var med på opplæringsdagen for å lære mer om hvordan de som rollemodeller skal lage gode presentasjoner for ungdomsskole-elever.

Fremmer yrkesfag med rollemodeller

24.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet