1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Over 40 lærlinger skal ut i Europa

11 land i Europa får besøk av lærlinger fra Akershus og Oslo denne høsten via Erasmus+ -ordningen. Med forberedelsemøter skal lærlinger få reflektere rundt kulturforståelse og forventninger.

Akershus fylkeskommune har i et samarbeid med Oslo kommune klargjort 41 lærlinger til å bli sendt ut til arbeidsplasser rundt om i Europa. Gjennom Erasmus+ er målet for lærlingene å innhente ny kunnskap innen sine yrkesfag, og lære mer om kulturforståelse i det landet de skal jobbe i flere måneder. Blant lærlingene finner vi den tidligere Rud-eleven Jenny Louise Hervard, som skal jobbe som elektriker-lærling i Tyskland.

– Jeg skal dra til Korbach, så det blir gøy å prøve noe nytt. Det blir spennende å reise og jobbe samtidig, hvor jeg får muligheten til å møte nye mennesker og en ny kultur, sier Jenny.

Bli selvstendig

Å dra alene til et nytt land over en lengre periode kan være både skummelt og fristende på en gang. Jenny ser mest frem til det å være selvstendig, og lære nye arbeidsmetoder.

– Jeg tror helt sikkert jeg får lært meg nye arbeidsmetoder, som er ulike de som er i Norge. Kanskje lærer jeg med nye metoder for hvordan ting skal installeres og andre forskrifter? På reisen tror jeg at jeg kan bli mer selvstendig, samt finne ut nye ting på egenhånd. Bli litt mer voksen, forklarer 19-åringen. Likevel tror hun ikke på at det vil bli noe stort kultursjokk å reise til Tyskland.

– Jeg tror mye er likt, og noen ting kan være forskjellig. Kanskje er de litt mer formelle i Tyskland? Det finner jeg uansett mer ut av når jeg kommer dit, forklarer Jenny.

Fin utfordring

På informasjonsmøtet var to lærlinger fra Oslo tilstede, hvor begge skal utdannes i barn og ungdomsmedarbeiderfaget. Miriam El Ouriagli (19) skal til Manchester, England, mens Usama Murtaza (20)  skal til Cork, Irland. Begge gleder seg til å få ny erfaring innen yrket sitt.– Det blir veldig interessant. Jeg håper på å utvikle meg og få mer erfaring, og greie meg på egenhånd i utlandet, forteller Miriam.

– Jeg tror det vil bli en fin utfordring. Jeg prøver å få en best mulig utdanning, og prøver gjerne ut nye ting. Her får jeg testet språkkunnskaper og truffet nye folk, sier Usama.

Bli med på turen!

I løpet av oppholdet sitt i Europa, vil noen lærlinger dokumentere erfaringer gjennom jobb, møtet med en ny kultur, samt det å være selvstendig. Dokumentasjonen av alle inntrykk og meninger vil de publisere gjennom sosiale medier, slik at fremtidige lærlinger vil kunne få et realistisk syn på det å være lærling i et fremmed land. For å være med på reisen kan du følge lærlingene her.

Ønsker du å bli med på utveksling for lærlinger i Europa til neste år, kan du finne mer informasjon om søkeprosessen her.

 

 

 

 

 

Les flere artikler

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan bygg A se ut i fremtiden.

Entreprenør valgt til utbygging av Ås vgs

10.12.2019

Les hele artikkelen

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte elevene ved Lillestrøm vgs-

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

27.11.2019

Les hele artikkelen

SETT-konferansen er en fagkonferanse hvor innovativ og digital læring står i høysetet.

SETT-konferansen setter fagfornyelsen på dagsorden

25.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet