1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

- Velkommen til Akershusskolen!

For elevene på Jessheim videregående skole ble det en spesielt høytidsstemt første skoledag tirsdag 20. august. Der møtte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner nye elever, sammen med fylkesvaraordfører i Akershus, Lars Salvesen.

 

- Det er ingen som vet utfallet av de neste tre årene, men det som er sikkert er at dere kommer til å lære mye om dere selv. Min klare anbefaling er: Ta vare på dere selv, ta vare på medelevene deres, ta pauser i det harde arbeidet - og stå løpet ut, rådet statsråden i sin tale til de fremmøtte.

Det var nye elever på vg1 yrkesfag, mottaksklassene, grunnskoleavdeling og tilrettelagt avdeling som ble møtt av ny rektor, Christian Andresen, statsråd Jan Tore Sanner og fylkesvaraordfører Lars Salvesen tirsdag morgen.

 - 86 prosent besto

Sistnevnte roste elevene som hadde kommet inn på skolen i konkurranse med flere hundre andre.

- Dere har vært heldige som begynner på Jessheim videregående skole. Samlet sett er den videregående skolen i Akershus blant de aller beste i landet, hvis ikke den beste. Vi er i alle fall best på å få flest til å fullføre videregående opplæring, i forrige skoleår fullførte og besto 86 prosent i Akershusskolen. Et godt skolemiljø, engasjerte elever og dedikerte lærere betyr mye for det, påpekte Salvesen.

Prøvde ulike utdanningsprogram

Jessheim videregående skole har utmerket seg på flere måter de siste årene. Ikke bare gjenåpnet skolen i helt ny drakt for snart to år siden. Som eneste videregående skole i fylket, og en av fire i landet, opprettet de et samarbeidsprosjekt med NAV i 2013, som tiltak mot frafall. Skolen har også vært pionér i arbeidet med å forberede elevene på videregående opplæring, og har siden 2007 hatt et samarbeid med ungdomsskolene i nærområdet, hvor elever fra 9. og 10. trinn deltar på et utdanningsprogram i tre dager.

Vg2-elevene Sonja, Vilde, Berhard, Sondre og Ramjar kunne fortelle at for dem var denne ordningen avgjørende for at de kunne ta veloverveide valg.

- Hele utdanningsløpet på videregående skole fremsto som litt fjernt da jeg gikk i 10. klasse. Jeg vurderte to forskjellige utdanningsprogram; kunst, design og arkitektur og studiespesialisering, og etter tre dager på hvert program fikk jeg en god pekepinn på hva fagene gikk ut på, sier Vilde Sofie Hjemås, som i dag går på vg2 studiespesialisering med fordypning i realfag.

- Jeg fikk teste ut både dans og helse- og oppvekstfag, og dette gjorde meg sikrere på valget mitt, samtykker Sonja Hovik Brendås, som i dag går på vg2 dans - og stortrives.

- 5000 flere skal fullføre og bestå

Foruten det å forberede elevene best mulig på videregående opplæring mener ministeren at et sømløst samarbeid mellom tre forvaltningsnivåer må til for å få flest mulig gjennom opplæringsløpet.

- Arbeidet i skolen er ikke en stor reform, men en kontinuerlig endringsprosess som krever god samhandling mellom kommune, fylke og stat. Yrkesfagløftet har gitt resultater, og i dag er det faktisk flere som søker yrkesfag enn studiespesialisering, det er en gledelig endring. Samtidig er det fortsatt én fjerdedel som ikke fullfører, og et av våre viktigste valgløfter er at vi skal få 5000 flere til å fullføre og bestå, understreker Sanner.

- Egeninnsats er viktig

På en annen kant av fylket, på Sandvika videregående skole, møtte fylkesordfører Anette Solli nye elever tirsdag morgen.

- Sandvika videregående skole har et godt skolemiljø, engasjerte elever og dedikerte lærere. Skolens visjon er «Vi kan – vil du?”. Dere kommer til å møte mange gode og engasjerte lærere, som vil at hver og en av dere skal lykkes best mulig. Men de kommer til å stille krav til dere, og egeninnsats er viktig, understreket hun.

Mintes Johanne

Under skolestarten på Sandvika ble det også avholdt en minnestund for Johanne Ihle-Hansen, som skulle ha begynt på vg2 medie- og kommunikasjonsfag, men ble brått og brutalt revet bort i terrorhandlingene lørdag 10. august.

- Det har gått sterkt inn på oss alle, på hele Bærum-samfunnet og resten av landet. Jeg tenker på familien hennes, venner, dere som medelever og på skolen som har mistet en elev. I vanskelige tider er det ekstra viktig å ta vare på hverandre - snakke sammen, ha omsorg og vise respekt og toleranse. Og det har vi sett; at dere her på skolen står sammen og støtter hverandre. Jeg vil berømme skolen og Bærum kommune for den innsatsen og hjelpen som gis, sa en preget fylkesordfører.

- Unik sjanse

Også Arne-Rune Gjelsvik, leder av hovedutvalg for utdanning og kompetanse i Akershus fylkeskommune, møtte nye elever på Roald Amundsen videregående skole i går. Gjelsvik roste blant annet skolens entreprenørskapsprogram, som tilbys allerede fra første skoleår.

- Dette er en unik sjanse, få skoler har dette tilbudet til elever på første trinn. Så vil det dukke opp mange spennende og nye muligheter i årene som kommer. Som å stemme ved valg, mulighet til å ta førerkort og valg av videre studier eller arbeid. Det er mange ting i livet som vil rope om oppmerksomheten din, og det er mange valg som man skal ta stilling til. Hvis du bruker litt tid på å tenke og gjøre gode valg, slipper du å gjøre ting om igjen. Lykke til med denne dagen og med resten av tiden i videregående opplæring. Bruk mulighetene, oppfordret han.

Totalt møtte om lag 22 000 videregående-elever til skolestart for skoleåret 2019/2020 i Akershus.

Les flere artikler

Fylkesrådsleder Tonje Brenna og Jafar Altememy, administrerende direktør i Akershus kollektivTerminaler FKF.

Akershus kollektivTerminaler FKF fortsetter i Viken

18.12.2019

Les hele artikkelen

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan bygg A se ut i fremtiden.

Entreprenør valgt til utbygging av Ås vgs

10.12.2019

Les hele artikkelen

Ett av ti moderne behandlingsrom.

Åpning av ny tannklinikk i Asker sentrum

09.12.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet