1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Bytter ut sommerferien med skole

Over 30 ungdomsskoleelever fra Akershus har byttet ut strandstolen med skolestolen, for å bli bedre kjent med hvilke yrkesfag de kan velge etter fullført 10. klasse.

Både Skedsmo- og Ås videregående skole (vgs) åpnet dørene mandag 5. august for ungdomsskoleelever som var nysgjerrige på hvilke yrkesfag man kan velge i den videregående skolen. Sommerskolen i kreative håndverksfag, som er i regi av Akershus fylkeskommune, gjør at ungdomsskoleelever kan få en smakebit på hva som venter dem etter 10. klasse. I flere klasserom på Ås vgs satt det flere dypt konsentrerte hoder.

– Vi skal lage en utstilling som skal være ferdig i dag. Temaet er høst, og jeg lager nå et «moodboard». Tidligere i uken har jeg laget blomsterbuketter og gjort hår-styling, forteller Henriette Breisjøvei (13). Hun skal ta fatt på sitt siste år ved Haugjordet ungdomsskole, før videregående opplæring venter. Derfor var hun interessert å finne mer ut av hvilke yrkesfag som ville passet best for henne.

– Jeg ville være med her fordi det hørtes interessant ut. Jeg ville gjerne prøve å få klippet hår i frisørfaget, men vi fikk bare lov til å style det. På videregående håper jeg å komme inn på noe med interiør eller blomster. Som blomsterdekoratør kan man velge akkurat de blomstene man ønsker seg til fine buketter, forteller Henriette.

Oppdaget nye styrker

Blant de 20 elevene som fikk en smakebit av yrkesfagene på Ås, satt Kevin Sharma (13). Han tror restaurant- og matfag er retningen å gå når han skal bli elev ved en videregående skole. men oppdaget skjulte evner på sommerskolen.

– Å jobbe med hår var mest gøy. Det har jeg aldri prøvd før, men fikk det til ganske bra. Jeg lagde også blomsterkranser, som var overraskede lett og raskt å lære. Jeg synes generelt kunst og håndverk er et gøyalt fag. Likevel tror jeg at det blir matfag. Det er på en måte kunst det å være kokk. Det er mange måter å presentere maten på, sier 13-åringen som har en far som driver restaurant.

Blomsteroppsats i håret

Blant andre elever tok kreativiteten virkelig av. Etter å ha lært om blomsteroppsatser, tenkte Helle Hedlund (14) at man like godt kunne ta med den kunnskapen til frisørfaget.

– Vi lærte om blomsterbuketter i går, og hvorfor ikke sette den opp på hodet til modellen, spør Helle retorisk. Med metallnetting, løshår, spenner og hårspray, fikk hun stablet opp en kreativ og spennende tolkning av «høst» i hårfrisyren til hårmodellen.

– Jeg tenkte hvilke høstfarger som passer best, og så måtte det passe med de formene vi skal bruke, som sirkler og rektangler. Jeg vet ikke om jeg kommer til å søke på dette på videregående skole, men det er i hvert fall veldig gøy, understreker 14-åringen.

Gratis tilbud fra fylkeskommunen

Sommerskolen er et tilbud for alle elever ved ungdomsskolene i Akershus. Tilbudet er helt gratis, hvor elevene kan få en smakebit av hva som venter ved noen av yrkesfagene i den videregående skolen. Her får de undervisning av faglærere og studenter. At så mange ønsker å benytte seg av dette tilbudet, gleder seksjonsleder på Ås vgs, Kristine Norlander.

– Vi jobber fra 09.00 til 15.00 hele uken. Her blir ungdommen kjent med mange nye venner, og de får prøvd flere fag som de er interesserte i. Elevene er virkelig engasjerte, man merker at de koser seg her, sier Norlander. Hun får støtte av Gunvor Eldegard fra Akershus fylkeskommune.

– Det er viktig å vise frem yrkesfagene så tidlig som mulig. Vi begynte med dette i fjor og det var veldig vellykket, og elevene var fornøyde. Dette er et viktig ledd i det å la elevene bli kjent med de fagene de skal søke på om kort tid.

Skedsmo videregående skole hadde sommerbyggskole, hvor ni gutter og fire jenter deltok. Det var fire dager hvor elevene fikk bygge verktøykasse og gapahuk. De fikk lære muring, kjøre gravemaskin samt lære å smi.

Sommerskolen ble avholdt for første gang i fjor, som du kan lese mer om her

Les flere artikler

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte elevene ved Lillestrøm vgs-

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

27.11.2019

Les hele artikkelen

SETT-konferansen er en fagkonferanse hvor innovativ og digital læring står i høysetet.

SETT-konferansen setter fagfornyelsen på dagsorden

25.11.2019

Les hele artikkelen

Slik kan skolen se ut (fasade sør).

Kontrakt signert for utbygging av Eikeli

15.11.2019

Les hele artikkelen

Ski vgs samarbeider tett med grønne aktører i næringslivet og universitets- og høgskolesektoren for å synliggjøre for elevene hvordan det er mulig å bli en aktiv bidragsyter for bærekraftig utvikling i samfunnet..

Ski videregående skole vant Utdanningsforbundets klimapris 2019

08.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet