1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Spenstig kultursatsning

Musikk, dans, teater og film: Akershus fylkeskommune satser stort på kultur. Satsingen favner både bredden og den spissede talentutviklingen.

I Follopiloten samarbeider kulturskolene med Norges Musikkhøgskole. DanseFOT er et tilbud til danse-talenter fra hele fylket. Mediefabrikken rommer unge filmskapere. Og det profesjonelle dansekompaniet Nagelhus Schia productions er også vokst frem takket være fylkeskommunens bidrag. Dette er bare noen av de mange prosjektene i fylkeskommunen.

– Det har vært en stor satsing på kultur i Akershus, mye med utgangspunkt i kulturplanen som ble vedtatt i 2016, sier Christian Hintze Holm. Han er fylkesdirektør for kultur, frivillighet og folkehelse.

Et gjennomgående trekk ved satsingen er ifølge fylkesdirektøren det å binde sammen de spissede høykvalitetsuttrykkene med bredden i kulturlivet.

– Vi tar vare på bredden og samarbeider med profesjonelle – gjerne på internasjonalt nivå – for å få frem talentene, forklarer han.

Landets største fagmiljø på kultur

Både nevnte DanseFOT, Follopiloten, Mediefabrikken og talentutviklingsprogrammet i regi av dansekompaniet Nagelhus Schia Productions har denne tilnærmingen.

– Mediefabrikken er det fremste miljøet i landet for unge filmskapere. Vi er til stede på mange arenaer og er godt kjent i våre målgrupper. Mediefabrikken jobber med mye i Akershus, men oppsøkes av unge filmskapere fra hele landet. Mediefabrikken har programmer for talenter i ulike deler av utviklingen – fra dem som kommer fra skoleverket – til dem som er i ferd med å etablere seg profesjonelt, forklarer Hintze Holm. Han påpeker at kultur er viktig i så mange sammenhenger:

– Fylkeskommunen skal drive samfunnsutvikling, gjerne på tvers av de eksisterende nivåene – fra kommune til stat. Vi skal binde sammen, mobilisere til utvikling av lokalsamfunnene, til næringsliv, og til utvikling av kunsten i seg selv. Nettopp den rollen er noe som også betones i region-reformen, påpeker Hintze Holm om den fremtidige Viken fylkeskommune. Den blir landets største fagmiljø på kulturområdet.

 Tenker nytt

Effekten av å tenke helhetlig og på kryss og tvers, kommer for eksempel tydelig til uttrykk når det skal bygges nye videregående skoler. I tidligere tider kunne videregående skoler bli plassert på billigere tomter litt utenfor allfarvei. Nå tenkes det helt motsatt:

– Det handler om opplæring, steds-utvikling og næringsutvikling. Og det handler om å skape arenaer i lokalsamfunnene som kan romme kommunens ulike kultursatsinger, sier Hintze Holm og trekker frem nye Ski videregående skole som et slikt eksempel. Skolen skal bygges midt i Ski sentrum.

– På den måten blir en videregående skole et knutepunkt, den får en sammenbindende funksjon og tjener lokalsamfunnet mye mer ut over det å være en videregående skole, avslutter han. 

Les flere artikler

Kunstverket OPAL har fått en sentral plass utenfor det nye tilbygget på Lørenskog videregående skole.

«Utenomjordisk kunst» på Lørenskog videregående skole

03.06.2019

Les hele artikkelen

Sommerles

Årets Sommerles-kampanje er i gang!

01.06.2019

Les hele artikkelen

Akershus Teater utvikler ideer

Akershus Teater søker kunstnere og kompanier til idéutvikling

27.05.2019

Les hele artikkelen

Barne- og ungdomsteateret Tut og kjør sin oppsetning av «Jungelboken», Sørum kommune

Spenstig kultursatsning

27.05.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet