1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Akershus fortsetter satsingen på økologisk mat i videregående skole

Fylkestinget i Akershus behandlet saken om videreføring av vedtaket for økologisk mat i kantinene i fylkets videregående skoler.

Fylkestinget har tidligere vedtatt at målsetting om andel økologisk mat, 25% av verdi av innkjøpte varer, videreføres fram til 2020. Mandag 20. mai vedtok et enstemmig Akershus fylkesting et ønske om å innarbeide mål for kantiner i Viken som en del av konkretisering av FN bærekraftsmål fra 2020. Det ønskes utredet ulike modeller for tildeling av ressurser og organisering av kantinene som kan vurderes brukt i Viken.

Nå har tre videregående skoler (vgs) nådd målet, og oppnådd Debios valørmerke i bronse. Etter fylkestingets behandling av saken, ligger alt til rette for å fortsette satsingen på bærekraftige kantiner og økologi i resten av fylkets videregående skoler. Dermed blir mye «micromat» byttet ut med grønnsaker, fersk bakst, og sunne alternativer.

Har et ansvar

Akershus fylkeskommune har tidligere omtalt Jessheim vgs, som fikk en historisk tildeling av økologimerke fra Debios. Nå følger Holmen vgs og Strømmen vgs like etter. Rektor ved Strømmen vgs, Geir Lindblad, mener dette vil bidra til at elevene blir mer bevisst på hva de putter i munnen.

– Jeg mener at vi som skole har et ansvar når det gjelder å gi elevene våre gode matvaner. Gjennom dette prosjektet håper jeg at elevene våre blir mer bevisste på hva de spiser og at de skjønner behovet for et sunt og godt måltid, sier Lindblad. De kantine-ansatte er også positive til omlegging av mer økologisk mat.

– Nå lager vi all varmmaten fra bunnen av. Det er som med baksten, det er ikke mer jobb enn det er å lage noe spiselig ut av halvfabrikata – som er «solgt inn» som en lettvint og billig løsning for fullverdig mat. Det er det jo ikke! Sannheten er at det hverken er enklere eller raskere», sier Hege Clasén Andersen som er kantineleder på Strømmen vgs. For mange elever og kantine-ansatte er miljøet og sunn mat en viktig grunnpilar.

– Vi bruker økologisk fordi vi tenker på miljøet rundt oss. Vi er så heldige at restaurant- og matfag baker alt vi trenger til kantinen, sier kantineleder, Solveig Iversen, ved Holmen vgs.

Viktig samarbeid

For å nå målet har Akershus fylkeskommune inngått et samarbeid med veiledningstjenesten Matvalget. Matvalget har flere besøk på de videregående skolene, og har jobbet med omleggingen av kantina. Matvalgets oppskrift for å øke innkjøpene av økologisk mat, uten økte kostnader, innebærer er å lage mer mat fra bunnen av med råvarer i sesong. Mer grønt, sesongbasert og hjemmelaget står på menyen. I samarbeid med ledelsen på hver skole, når stadig flere skoler målet. Matvalget roser Akershus fylkeskommune for å ha tatt et valg om bærekraftige kantiner.

Det økologiske verdigrunnlaget er i seg selv bærekraftig per definisjon. Det er et verdigrunnlag som handler om å ta vare på og forvalte de ressursene som finnes på en god måte Det å ha en sunn kantine og et godt kosthold, er en helt konkret mulighet til livsmestring for elever. Sunn mat gir bedre konsentrasjon, og man blir mer opplagt. En god kantine skaper et fellesskap på skolen, og foreldre kan vite at maten som barna deres får kjøpe er god og sunn mat, sier Ann Kristin Wang, mat- og miljøveileder for Matvalget.

Les flere artikler

I forbindelse med kampanjen hadde Eikeli vgs tilrettelagt for å gjøre en enkel sykkelservice denne dagen. Elevene som kom på sykkel var med i trekningen av et sett piggdekk til sykkelen sin. F.v. Rådgiver friluftsliv, sykkel og fysisk aktivitet i Akershus fylkeskommune Ingvild Marie Kavli, miljøarbeider på Eikeli vgs Wilhelm Kaarbø, elev Erling Mikalsen Storrønning, vaktmester Bård Anders Skands, og kommunikasjonsrådgiver i Syklistenes Landsforening Kjetil Hasselgård.

Bli en synlig syklist i høstmørket

29.10.2019

Les hele artikkelen

Faglærer Espen Enerhaugen er glad for å bidra til at TV-aksjonen får inn mer penger ved at Ås skole aksjonerer bort en bil.

Skal auksjonere bort bil for TV-aksjonen

15.10.2019

Les hele artikkelen

- Vi har en god tradisjon for å hjelpe til under TV-aksjonen, sier fylkesordfører Anette Solli. Her flankert av fylkesrådmann Knut Sletta og fylkesaksjonsleder Hanne Rustad.

Akershus fylkeskommune har startet arbeidet med TV-aksjonen

27.09.2019

Les hele artikkelen

Konserndirektør Fride Andrea Hærem (t.h.) i rådgiverbedriften Norconsult forteller at temaet for årets tv-aksjon vekker ekstra engasjement. Derfor har bedriften besluttet å støtte aksjonen med 1 million kroner. Her sammen med Maria Christophersen, fagrådgiver i CARE Norge (t.v.).

Klare til innsats for kvinners rettigheter

30.08.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet