1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

«Orbo Novo» er Nagelhus Schia Productions første helaftens forestilling

Nagelhus Schia Productions er Norges tredje nasjonale dansekompani, med fast bevilgning fra Akershus Fylkeskommune. I juni er de klare med forestillingen «Orbo Novo» i Bærum Kulturhus.

Akershus-danseren Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby har danset og samarbeidet med Sidi Larbi Cherkaoui sitt kompani Eastman i 10 år og vil nå dele et av hans mesterverk med Norge. «Orbo Novo» er Nagelhus Schia Productions første helaftens forestilling, og er programmert som avslutningen av Bærum Kulturhus sin «Møt Antwerpen-sesong».

– Dette er et mesterverk, koreografert av den internasjonalt anerkjente koreografen Sidi Larbi Cherkaoui. Denne poetiske og levende forestillingen kombinerer dans, musikk, tekst, alvor og humor, på en sofistikert og human måte. Nå presenterer Nagelhus Schia Productions en helt ny versjon av arbeidet, laget på og for vårt fantastiske internasjonale cast som inkluderer et mangfoldig utvalg av dansere med ulik dansebakgrunn, sier Schia.


Håp og melankoli

Sidi Larbi Cherkaoui skapte “Orbo Novo” (The New World) for NY-kompaniet Cedar Lake Contemporary Ballet i 2009. Forestillingen uttrykker følelser av frihet, innesperring, sammenheng og ensomhet i NYC, hans konfrontasjon med Amerika, den "Nye Verden". Den understreker også de felles forfedrene og den felles arv mellom europeere og amerikanere.

”Orbo Novo” trivdes i den politiske retningen som USA tok i 2009, da stykket ble opprettet, følelsen av en ny åpenhet for resten av verden. Likevel, i dette stykket, blir håp oversatt gjennom en viss følelse av melankoli og gjennom meditasjon. Det snakker like mye om å komme sammen som å løsrive seg fra hverandre.

Settet består av 4 bevegelige strukturer som danserne kan klatre på, eller krype gjennom. Grensene er der, men de er gjennomtrengelige. Du kan ikke få dem til å forsvinne, men du kan flytte dem hvor du vil. Hvis du ikke kan komme igjennom noe for å komme videre, ta det med deg, slik at du på sikt kan komme deg igjennom. Motstanden skjer ved handling, ikke bare gjennom tenkning.

Hardt arbeid og kjærlighet til kunsten

Oppstarten av Nagelhus Schia Productions har vært utfordrende og travel for mange av de involverte. Det har Guro Nagelhus Schia gledelig ofret, med kjærligheten for kunsten.

– Det har vært travelt, til tider veldig travelt. Det har vært intenst, utfordrende, prøvende og så ekstremt spennende og givende samtidig. Kompaniet er basert på prinsippet om oppriktig hardt arbeid, kjærlighet til kunst og samarbeid, sier Schia.

I løpet av det siste året har dansekompaniet produsert en rekke prosjekter og produksjoner.

Fra mindre opplæringsprogram, og samarbeidsproduksjonen med DanseFOT – en forestilling med profesjonelle og talenter fra DanseFOT 2018 på Bærum Kulturhus, til en tverrfaglig dans og visuell installasjon, med navnet Dawn, som kompaniet koreograferte, danset og co-produserte som en del av den internasjonale kunstfestivalen i Riga. Her oppnådde de ca. en halv million seere. I tillegg har Nagelhus Schia Productions forestilling på DNOB.

 Nå står nåværende produksjon Orbo Novo for tur, bestående av 14 dansere som skal ut på turne til syv nasjonale steder i neste sesong. Orbo Novo vil også turnere i 2020 gjennom DanseNETT.

– I tillegg er vi midt i prosessen om å ta over våre nye lokaler i Sandvika, hvor vi skal levere gratis workshops til hundrevis av barn og unge, og har offisielt etablert vårt andre kompani for profesjonelle aspirant dansere – AMP, forteller Schia.

Om du vil lese mer om Nagelhus Schias og deres samarbeid med talentutviklingsprogram «DanseFOT» i Akershus, kan du lese "Modig talentutvikling".

 

Pop-up dans for alle

Et av kompaniets ledende prioriteringer fremover er å nå et bredt og mer variert publikum. I den sammenheng skal Nagelhus Schia Productions utføre stykket «Rein» de neste 3 årene på strender over hele landet. Dette vil være gratis pop-up stunt forestillinger, for å gjøre samtidsdans mer tilgjengelig for et nytt publikum.

Denne poetiske og naturalistiske duetten utforsker implikasjonene av renhet og søker et bevegelsesspråk som kan skildre forsvinning. Duetten ble koreografert som en stedsspesifik duett på en strand, og utført til fascinerende musikk komponert av Tsubasa Hori på piano og koto.

Rein er en duett utført av Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby, koreografert av Sidi Larbi Cherkaoui.

Les flere artikler

Kunstverket OPAL har fått en sentral plass utenfor det nye tilbygget på Lørenskog videregående skole.

«Utenomjordisk kunst» på Lørenskog videregående skole

03.06.2019

Les hele artikkelen

Sommerles

Årets Sommerles-kampanje er i gang!

01.06.2019

Les hele artikkelen

Akershus Teater utvikler ideer

Akershus Teater søker kunstnere og kompanier til idéutvikling

27.05.2019

Les hele artikkelen

Barne- og ungdomsteateret Tut og kjør sin oppsetning av «Jungelboken», Sørum kommune

Spenstig kultursatsning

27.05.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet