1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Sikrer ungdommen læreplass

Med sirlige underskrifter signeres avtaler av stor betydning for ungdommers yrkesfremtid.

På utdanningsmessen på Hellerudsletta griper John Arve Eide etter pennen. Han er fylkesdirektør for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune, og nå skal to avtaler signeres: Én for samarbeidet mellom fylkeskommunen og opplæringskontorene innen Service og Samferdsel, og én for fylkeskommunen og opplæringskontorene innen Bygg og Anleggsteknikk. Avtalene inneholder blant annet den svært viktige læreplassgarantien. At signeringen er lagt til yrkesmessen, er selvsagt ikke tilfeldig.

– Ungdommene skal forstå at det å søke yrkesfag ikke er noen blindvei. Tvert imot, her ligger det et planlagt løp for dem. Så lenge du innfrir kravene er du garantert lærlingplass etter vg2. Det er vesentlig, understreker fylkesdirektør John Arve Eide.

PÅ FÅ ÅR har antall søkere til bygg og anleggsteknikk økt, både i Akershus og på landsbasis – fra 313/4092 i 2016, til 380/4550 i år. Og det er gode nyheter, også for NHOs medlemsbedrifter. Årets NHO-undersøkelse om kompetansebehov viste nemlig at hele 62 prosent av deres medlemsbedrifter «etterspør behov for ansatte med utdanning fra yrkesfaglige programmer på videregående nivå».

På 2. plass kommer fagskoleutdanning (52 prosent), deretter høyere utdanning på bachelorgradsnivå (42 prosent), mastergradsnivå (34 prosent) – og til slutt doktorgradsnivå, med beskjedne syv prosent.

Eide påpeker at avtalekonseptet gjør at fylkeskommunen og opplæringskontorene i fellesskap bygger omdømmet for fagene og bransjen. Første bransje ut var bygg og anlegg.

– Bransjen hadde i en periode et omdømme som var problematisk. Det har endret seg, sier fylkesdirektøren.

– Det er en bransje med seriøse aktører som ønsker ungdommer velkommen. Det er viktig å få nok søkere, rekruttere folk, og skape en forutsigbarhet, både for arbeidstakere og arbeidsgivere, sier han.

Fylkesdirektør Eide fremhever samarbeid som helt vesentlig for gode resultater.

– Det er faktisk bare når ulike parter samhandler at det kan bli forbedring. At 
fylkeskommunen  og bransjen tar felles ansvar er utrolig viktig.

HARALD HANSEN, daglig leder ved Opplæringskontoret for tømrerfaget i Akershus, sier byggenæringen gjennom avtalen gir et klart signal til de som velger byggfag:

– Vi står med åpne dører og læreplass-
garanti om de innfrir kravene vi stiller til dem.

Kravene går blant annet på fraværs-
grensen, tilstedeværelse, interesse og motivasjon.

Hansen poengterer at kompetansen man får gjennom bygg og anlegg er ekstremt etterspurt. Etter svennebrev er det også mulig å gå videre, enten på fagskole, eller mesterbrevutdanningen.

– Begge deler er en kort vei til nye yrker som gir en utvidet kompetanse, uten at du nødvendigvis går ut av produksjonsbiten. Du kan for eksempel starte egen bedrift eller bli prosjektleder sier Hansen.

Han er glad for at søke-trenden har snudd.

– Vi har fortsatt et stykke å gå, men det viktigste er at vi har snudd trenden. Målet med læreplassgarantien er at vi skal gjøre utdanningsløpet så forutsigbart som mulig. Du skal få læreplass. Og byggenæringen trenger så mange hender og kloke hoder at vi må ha med oss de som vil og kan.

INNENFOR TRANSPORT og logistikk har behovet for arbeidskraft vært så stort at det lenge har eksistert en uformell læreplassgaranti – som i avtalen er formalisert.

– Det viktige signalet er at bransjen etterspør disse ungdommene, sier Charles Galaasen.

Han er daglig leder ved opplæringskontoret for service og samferdsel, og ansvarlig for logistikkfaget.

I likhet med Hansen, understreker han at ungdommene selv må gjøre en innsats for å innfri kriteriene til læreplass. Han anbefaler alle som starter på en fagutdannelse å fullføre den.

– Ungdommer som ikke kommer inn på studiespesialisering bør ikke bruke Vg1 og Vg2 yrkesfaglig utdanningsprogram som en «lettvint» løsning for så å ta Vg3 Studiespesialisering som påbygg. De som kommer inn på Yrkesfaglig bør fullføre utdannelse med en fagutdannelse med to års læretid i bedrift.  Skaff deg et fagbrev, da har du det i bunnen, og kan ta videre utdanning etterpå. Får du lyst til å ta mer utdannelse senere, er veien kort til en bachelor, master, eller til å ta fagskolen hvor du nå får studiepoeng.

På Galaasens ønskeliste står en landslinje for Yrkessjåførfaget på Østlandet, og helst i Akershus. På vegne av alle opplæringskontorer som jobber med IKT servicefag sier Galaasen at det er stort behov for flere læreplasser i IKT servicefag. Målet må være at også disse ungdommene får ta del i læreplassgarantien.

PS: Visste du at årets fag- og svennebrevutdelingen skjer i Sandvika, torsdag 14. mars? Den starter kl. 18.30 på Thon Hotel Oslofjord. Vi vil dekke utdelingen, og komme med sak og bilder fra utdelingen. Her vil vi blant annet kåre "Årets lærebedrift 2018".

Les flere artikler

Ski vgs samarbeider tett med grønne aktører i næringslivet og universitets- og høgskolesektoren for å synliggjøre for elevene hvordan det er mulig å bli en aktiv bidragsyter for bærekraftig utvikling i samfunnet..

Ski videregående skole vant Utdanningsforbundets klimapris 2019

08.11.2019

Les hele artikkelen

I forbindelse med kampanjen hadde Eikeli vgs tilrettelagt for å gjøre en enkel sykkelservice denne dagen. Elevene som kom på sykkel var med i trekningen av et sett piggdekk til sykkelen sin. F.v. Rådgiver friluftsliv, sykkel og fysisk aktivitet i Akershus fylkeskommune Ingvild Marie Kavli, miljøarbeider på Eikeli vgs Wilhelm Kaarbø, elev Erling Mikalsen Storrønning, vaktmester Bård Anders Skands, og kommunikasjonsrådgiver i Syklistenes Landsforening Kjetil Hasselgård.

Bli en synlig syklist i høstmørket

29.10.2019

Les hele artikkelen

Kevin Aaseth, Marita Thorvaldsen, og Maren Ruud var med på opplæringsdagen for å lære mer om hvordan de som rollemodeller skal lage gode presentasjoner for ungdomsskole-elever.

Fremmer yrkesfag med rollemodeller

24.10.2019

Les hele artikkelen

Rektor Per Erik Skjelbred og UB-koordinator Sissel Rathke kunne stolt vise frem prisen Bleiker  videregående skole vant i Helsinki.

Bleiker vgs vant europeisk pris i Helsinki

22.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet