1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Presenterte ekspertgruppe på Rud videregående skole

Regjeringen setter ned en ekspertgruppe som skal gi råd om å forebygge at barn og unge blir etterlatt i utlandet mot sin vilje. Fredag 15. februar ble ekspertgruppen lansert på Rud videregående skole, av tre statsråder.

Helseminister Bent Høie, justisminister- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner la lanseringen av ekspertgruppen til Rud videregående skole. Fylkesordfører Anette Solli og Rektor Lill Harriet Koi ønsket statsrådene velkommen til skolen.

Minoritetsrådgiver ved Rud med i ekspertgruppen

- Vi er stolte over at minoritetsrådgiver Mubarak Beegsi som jobber hos oss, skal delta i ekspertgruppen. På Rud videregående skole legger vi vekt nær kontakt med elevene. Det er voksen tilstedeværelse og få elever per lærer. Det er gjennom gode relasjoner med elevene at skolen kan få kjennskap til om elever er i en utsatt situasjon. Her hjelper det godt å ha Mubarak og tilstedeværende miljøarbeider, sa Lill Harriet Koi.

Ekspertgruppen skal gjennomgå enkeltsaker hvor barn og unge har blitt etterlatt i utlandet mot sin vilje. Gjennomgangen skal gi kunnskap om hva som har skjedd og årsakene til hendelsene.

På bakgrunn av gjennomgangen skal ekspertgruppen gi råd og anbefalinger om hvordan fremtidige tilfeller kan forebygges og forhindres.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fortalte at integreringsrådgivere ved ambassadene hadde i 2017 registrert 65 saker der ungdom hadde blitt sendt til andre land mot sin vilje.

- Gjennomgangen av enkeltsaker vil gi oss viktig kunnskap om hva som gikk galt, og sette oss bedre i stand til å forebygge og hjelpe de som kommer hjem. Dette er unge mennesker som har blitt utsatt for vold, overgrep og hvor forholdet til familien er så krevende at familien velger å sende dem vekk. Det er uakseptabelt, og ingen barn eller ungdommer skal oppleve dette, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Samtale med elever

Noen av elevene med innvandringsbakgrunn deltok i samtale med statsrådene om hva de mente er viktig for å forhindre at ungdom sendes ut av landet eller forlates ufrivillig i utlandet. De kunne fortelle at de kjente til andre ungdommer som hadde opplevd dette.

- Min jobb er å forebygge og jobbe for holdningsendringer om negativ sosiale kontroll. Det er viktig å snakke med elevene og gi gode råd. Det er viktig at de har en voksenperson de kan stole på, sa Mubarak Beegsi, minoritetsrådgiver ved Rud videregående skole.

 

Om ekspertgruppen

Ekspertgruppen skal ledes av Anja Bredal, sosiolog og forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet. Bredal har mer enn 20 års erfaring som forsker på tematikk som tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll.

Øvrige medlemmer

Terje Bjøranger, politiadvokat i Kripos

Heidi Wittrup Djup, ved Klinikk for Krisepsykologi i Bergen

Mubarak Beegsi, minoritetsrådgiver ved Rud videregående skole

Pegah Zomorodi, koordinator mot vold i nære relasjoner i Utlendingsdirektoratet

Elisabeth Gording Stang, dr. juris og professor i barnerett ved OsloMet

Leoul Mekonen, studieleder ved R-BUP Øst og medlem i Integrerings- og mangfoldsdirektoratets referansegruppe for Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Les flere artikler

Kronprinsparet tok bena fatt, etter å ha tatt t-banen fra Kolsås stasjon til Bekkestua. Fra venstre: varaordfører i Bærum kommune, Ole Kristian Udnes, NRK P3`s programleder Silje Nordnes, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, og Valgerd Svarstad Haugland, fylkesmann i Oslo og Viken.

Kronprinsessens Bokbane skal øke leselysten

08.05.2019

Les hele artikkelen

Det er mange muligheter for tur i skibakker og marka denne julen.

Slik blir høst- og vinterferien i Viken

06.05.2019

Les hele artikkelen

Elever Ski vgs

Høring: Forslag til forskrift om inntak til videregående skoler i Viken

01.05.2019

Les hele artikkelen

Celina Paalrud og Emilie Hansen Wilhelmsen kunne smile bredt på podiet etter at sølv-medaljen var sikret.

Tok sølv under Skole-NM på hjemmebane

11.04.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet