1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Fullt hus på Urban Idé

Hele festsalen i Ingeniørenes Hus Møtesenter var fylt opp, da Akershus fylkeskommune arrangerte Urban idé med utgangspunkt i arealplaner og utbyggingsavtaler.

Arealplaner og utbyggingsavtaler del 1; fra plan til gjennomføring – det store bildet, var en populær fagdag for ansatte kommunene i Akershus og private eiendomsutviklere. Rundt 180 deltagere møtte opp den 6. februar, da Akershus fylkeskommunes By- og tettstedsteam arrangerte Urban idé.  Blant deltagerne fant vi Linda Vindenes fra Asker Kommune. Hun mener at det ikke finnes en bedre arena for å få faglig påfyll når det kommer til samarbeid mellom kommuner og fylkeskommuner innen arealplanlegging og utbygging.

– Urban Idé er et veldig positivt tiltak, vi har et behov for denne typen nettverk. Det ser man bare på oppmøtet her i dag. På andre arenaer er det ofte mer kurs, som kanskje ikke fanger opp det vi synes er viktig. Her får vi foredrag med eksempler på hvordan andre gjør sine utbygginger, sier Vindenes.

Mer enn nabokontakt

For mange kommuner er det naturlig at man samarbeider med «naboen» i utbyggingsplaner. Under Urban idé får deltagerne sjansen til å se et større perspektiv, hvor man kan høste erfaringer fra kommuner som ligger lengre unna en nabo-kommunen. Det er viktige erfaringer å ta med seg, mener Vindenes.

– Det er viktig at man har et nettverk for utbyggingsavtaler. Ofte kan det bli tilfeldig at man samarbeider og lærer av hverandre med kommunene som ligger nærmest. Under Urban idé får man også kontakt med de kommunene som kanskje er mer lik en selv, og som ikke nødvendigvis ligger nærmest enn selv, påpeker Vindenes. Allerede i mars kommer del 2 av Arealplaner og utbyggingsavtaler - fordypning. Det blir en ny sjanse for å skape et større nettverk for den juridiske rådgiveren i Asker kommune.

– Det viktigste er at man tar kontakt på tvers av kommunene. Jeg vil følge med videre for å delta flere ganger. Her tar man opp mange interessante temaer, forklarer hun.

Informativt program

Dagen ble startet av Per Kierulf, assisterende fylkesdirektør i Akershus fylkeskommune. Han ønsket alle de 180 deltagerne velkommen, før Erik Plathe, seniorplanlegger Asplan Viak startet sitt foredrag om utbyggingsavtaler som verktøy. Deretter fulgte Bærum kommune v/samfunnsdirektør Arthur Wøhni og Oppegård kommune v/plansjef Arild Øien opp med foredraget «Slik organiserer og tilrettelegger vi for utbyggingsavtaler i vår kommune». Før pausen ble det diskusjoner rundt gruppebordene og i plenum.

Etter pausen fikk deltagerne høre om finansiering av fylkeskommunal infrastruktur ved Njål Nore fra Akershus fylkeskommune, før Knut Fredrik Rasmussen, seniorrådgiver Kommunal og moderniseringsdepartementet snakket om juridisk utgangspunkt og rammer for bruk av rekkefølgebestemmelser, områdemodeller og utbyggingsavtaler. Rasmussen ble fulgt opp av Alexander With, advokat/partner i Deloitte advokatfirma, som tok for seg moms ved oppføring av infrastruktur.

Avslutningsvis ble det snakket om finansieringsmodeller for områder av Allan Hjorth Jørgensen, planlegger Asplan Viak, og eksempel på kommunal områdemodell fra Bekkestua av Johan Steffensen, prosjektdirektør Bærum kommune. Det hele ble rundet av ved at Thor Olaf Askjer, adm. direktør Norsk Eiendom tok for seg rekkefølgebestemmelser, områdemodeller og utbyggingsavtaler sett fra privat side.

Se hele programmet for arrangementet.

– Jeg er veldig godt fornøyd med dagen, og vi fikk gode tilbakemeldinger på at dette er nyttig. Nå imøteser vi konkrete innspill fra kommunene på temaer de ønsker vi belyser nærmere på dag 2, som blir arrangert den 20.3. som blir en fordypingsdag, avslutter Eli Nakken Lundquist, fagansvarlig by- og tettstedsutvikling i Akershus fylkeskommune.

Lenke til presentasjonene som ble holdt på seminaret kommer.

Les flere artikler

Fylkesvaraordfører Lars Salvesen, Kristin Uvaag Tufte
Daglig leder i Business Lillestrøm og ScaleUp Lillestrøm og Ole Jacob Flæten, ordfører i Skedsmo kommune.

Samler gründere med internasjonale ambisjoner

21.06.2019

Les hele artikkelen

Årsrapport 2018, forside

Fylkeskommunens årsrapport 2018

20.05.2019

Les hele artikkelen

Handlingsprogram for innovasjon og nyskaping i Oslo og Akershus 2019.

Nytt handlingsprogram for innovasjon i Akershus og Oslo

29.03.2019

Les hele artikkelen

Ønsker gründere velkommen til Jessheim. Fra venstre: Plan og næringssjef Åge Vebostad og næringsrådgiver Linda Sjåstad i Ullensaker kommune, Eirik Bøe, leder av hovedutvalg for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune, Ordfører i Ullensaker, Tom Staahle og daglig leder i Innovasjon Gardermoen, Runar Bålsrud.

Vil tiltrekke oppstartsbedrifter

28.02.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet