1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Historisk tildeling av økologimerke til Jessheim vgs

Jessheim videregående skole ble tildelt Debios valørmerke i bronse for deres satsning innen økologisk mat i skolens kantine, som den første videregående skolen på Østlandet.

Kantinen på Jessheim videregående skole fikk en nyåpning 14. desember, nå som valørmerket av Debio. Kantineleder Lill Jorunn Trondrud fikk klippet snoren, etter ett års arbeid med å få på plass valørmerket i bronse.

– Jeg er veldig stolt, det er utrolig gøy, jubler en glad Trondrud. Fra før finnes det kun én annen videregående skole i hele landet som har fått den samme sertifiseringen, men Jessheim videregående skole ble den første i Akershus og på Østlandet. Hun vil takke skolens ledelse, medarbeidere og Matvalget for støtten.

– Jeg liker jo å lage mat fra bunnen av. Likevel tror jeg ikke vi hadde fått på plass denne sertifiseringen om det ikke hadde vært for ledelsen. De har gitt meg frie tøyler til å få det til. Nå er 15 % av all maten vi selger økologisk. 49 % av innkjøpet av grønnsaker er også økologisk. Jeg har fått mye god hjelp av de andre damene som jobber på kjøkkenet her, og fått god veiledning av Matvalget, forteller Trondrud.

Mindre matsvinn

I tillegg til god og sunn mat, er det flere positive sider ved å satse økologisk. Med en ny salatvekt, er det en tydelig nedgang i matsvinn i kantinen.

– Nå kan elevene selv velge hvor mye økologisk salat de ønsker å spise, med en ny vekt som vi har fått. Da slipper vi at elevene må kjøpe store salatesker som de ikke orker å spise opp. Matsvinnet har sunket betraktelig, påpeker Trondrud. Kantinelederen håper å øke prosentandelen på økologisk mat i kantinen for fremtiden, men vil møte utfordringer fra produsentene av maten.

– Jeg skulle gjerne kommet over 50 % på økologiske grønnsaker, men det er rett og slett ikke mer å få kjøpt. Jeg tror kantinen kunne ha oppnådd en virkelig stor andel i økologisk sertifisering, om for eksempel Tine kunne kommet med økologiske meieriprodukter og drikke. Tenk om man kunne ha økologisk iskaffe, sjokolademelk og go’ morgen yoghurt. Det hadde vært bra, sier kantinelederen.

Akershus satser på øko-mat

Akershus fylkeskommune har vedtatt at 25 % av innkjøpene til kantinene i fylket skal være økologiske innen 2020. Matvalget har begynt prosessen med å veilede kantinene i mer bærekraftig drift, og har i høst besøkt 11 kantiner i de videregående skolene i Akershus. Derfor har Matvalget vært en viktig veileder på veien.

–  Det kreves målsetninger, mot, hårete mål og struktur. Alt dette har Jessheim videregående skole. Matvalget er glade for å kunne løfte fram kantinen og de som jobber der. Lill Jorunn og de andre kantine-ansatte har gjort en kjempejobb som det er all grunn til å være stolt av, sier mat- og miljøveileier i Matvalget, Ann Kristin Wang. Også rektor Marit Gran er meget glad for å ha medarbeidere som tar initiativ.

– Som rektor på en skole med 1500 elever ser jeg det som kjempeviktig at maten vi serverer er sunn og bærekraftig. Vi skal gi ungdommene et godt grunnlag for skolearbeidet og den skal være så god at de velger å kjøpe maten i kantina fremfor i nærmeste butikk. Vår kantineleder har både kompetanse og energi til få til nettopp dette. Jeg er virkelig imponert over hva hun har fått til, avslutter Gran.

Les flere artikler

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan bygg A se ut i fremtiden.

Entreprenør valgt til utbygging av Ås vgs

10.12.2019

Les hele artikkelen

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte elevene ved Lillestrøm vgs-

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

27.11.2019

Les hele artikkelen

SETT-konferansen er en fagkonferanse hvor innovativ og digital læring står i høysetet.

SETT-konferansen setter fagfornyelsen på dagsorden

25.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet