1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Nytt liv i låven - inspirasjonsseminar om landbrukets kulturminner

Tirsdag 27. november var det fullt i fylkestingssalen da nærmere 80 påmeldte tok turen til Galleriet for å bli inspirerte og lære mer om hvordan man kan ta kulturminner på gården i ny bruk.

Hvordan kan fylkeskommunen bidra?

Arrangementet var del av medvirkningsprosessen til regional plan for kulturminner, og kulturminneseksjonen ønsket med dette å sette fokus på temaet landbrukets kulturminner og få publikums tilbakemeldinger på konkrete tiltak til planarbeidet. Hvordan kan fylkeskommunen bidra til å skape nytt liv i låven? Arrangementet var rettet mot private eiere, landbrukskontorer, kommuner og andre interesserte, og med venteliste for påmelding var det tydelig at dette er et tema som er aktuelt for mange.

Gode råd og tips på veien

Etter innledning av leder for hovedutvalg for kultur, frivillighet og folkehelse, Vibeke Limi, ble det holdt en rekke inspirerende innlegg fra aktører som har vært gjennom prosessen før. Edel Urstad fortale om verdiskapingsprosjektet «Midt i Mjøsa» - et prosjekt som har engasjert en hel befolkning. – Hold retningen og spill på lag med andre, var et av rådene som hun kunne gi.

Daglig leder på Aarastunet, Margrethe Henden Aaraas, fortalte om prosessen med å gjøre bryggerhuset til overnattingssted. Et arbeid som har resultert i blant annet air-bnb og pilegrimsherberge på Aaras gård.

Siri Bjørnstad og Bodil Andersen Westby fra Sørum kommune fortalte om verdiskapingsprosjekter i Sørum, mens interiørarkitekt Hege Grøholt fra Hiim Tegnestue fortalte om tankeprosessen rundt det å forvandle en låve til et aktivitetshus for utøvende kunst.

Margret Lie Wessel, daglig leder i Akershus bygningsvernsenter, fortalte om hva senteret kan bidra med i prosessen. – Man må tenke litt over hva som er realistiske prosjekter. Overnattingssteder og selskapsrom passer ikke over alt, nevnte Wessel.  Akershus bygningsvernsenter kan gi private aktører gode råd i prosjektutviklingsprosessen. De holder dessuten flere praktiske kurs, deriblant hvordan skrive søknader til tilskuddsordninger.  

Fylkesmannen i Oslo og Akershus var representert ved Kari Engmark, som fortalte litt om hvilke muligheter og begrensninger som ligger i plan – og bygningsloven. Hun fortalte også litt om aktuelle tilskuddsordninger som det går an å søke på.

Etter inspirerende innlegg ble det servert lokalmat fra Aurskog-Høland og kakebord. Det var gode muligheter for interesserte til skape nyttige nettverk og få veiledning på stands med sentrale aktører.

Les flere artikler

Fylkesdirektør for videregående opplæring John Arve Eide ønsket velkommen til  over 100 medarbeidere fra fylkets videregående skoler og medarbeidere fra Viken fylkeskommunene Østfold og Buskerud.

Opplæringssamling om Visma InSchool

19.02.2019

Les hele artikkelen

Bernard gikk en annen vei enn de fleste av kompisene, det har han aldri angret på.

Bra business for Bernard

19.02.2019

Les hele artikkelen

Helseminister Bent Høie, justisminister- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og minoritetsrådgiver Mubarak Beegsi (nr. 2 fra venstre) ved Rud videreående skole og noen av elevene ved skolen hadde samtale om problematikken som ekspertutvalget skal se nærmere på.

Presenterte ekspertgruppe på Rud videregående skole

18.02.2019

Les hele artikkelen

Akershus hadde i 2018 størst prosentvis vekst i antall overnattinger på hotell med 7,5 prosent mot landsgjennomsnittet på 1,9 prosent.

Reiselivet er en vekstnæring i Akershus

15.02.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet