1. Hopp til innhold
 2. Hopp til meny
 3. Hopp til hurtigsøk

Slik blir T-banestasjonene på Fornebubanen

Vinnerne i plan- og designkonkurransen for de seks T-banestasjonene på Fornebubanen er nå klare.

I slutten av november 2017 ble det lyst ut en offentlig plan- og designkonkurranse for i alt seks nye T-banestasjoner på Fornebubanen, og ny driftsbase på Koksa. Det kom inn hele 85 søknader fra ulike arkitektkontorer som ønsket å delta. Etter en prekvalifisering ble 14 kontorer/team invitert med videre i prosessen. Juryen har jobbet gjennom høsten med å evaluere de innkomne forslagene, og nå foreligger juryens innstilling.

Dette er vinnerne

 • Skøyen stasjon: Gottlieb Paludan Architects og L2 Arkitekter. Prosjekt: «Lyssprekk»
 • Vækerø stasjon: Gottlieb Paludan Architects og L2 Arkitekter. Prosjekt «Bergtatt 
 • Lysaker stasjon: Asplan Viak, Longva arkitekter og Arup. Prosjekt: «Lysakers hjerte»
 • Fornebuporten stasjon (tidligere Arena): Zaha Hadid Architects og A-lab. Prosjekt: «Himmelen under»
 • Flytårnet stasjon: Mestres Wåge Arkitekter/Mestres Wåge Arquitects SLP/Imago-Atelier de Arquitectura og José Gigante. Prosjekt: «Volare»
 • Fornebu stasjon og driftsbase: Zaha Hadid Architects og A-lab. Prosjekt: «Underjordisk landskap».

 Fornebubanen vil nå starte prosessen med å inngå kontrakt med vinnerne i konkurransen. Det er ventet at dette arbeidet starter opp så raskt som mulig.

- Formålet med plan- og designkonkurransen var å finne gode arkitektoniske konsepter for alle de seks stasjonene langs Fornebubanen. Vi er veldig fornøyde med nå å få på plass arkitekter til å bistå i den videre prosessen med utforming av stasjonene på Fornebubanen», sier juryleder Irene Måsøval, direktør for Fornebubanen.

For reisende med Fornebubanen skal reisen oppleves som praktisk, trygg og oversiktlig. Det skal være enkelt å orientere seg, selv for førstegangsreisende. Sosial trygghet gjennom oversikt, bruk av glassflater og god belysning har vært viktig. At Fornebubanens stasjoner skal legge til rette for sykling og sykkelparkering har vært høyt prioritert.

Vinnerne av konkurransen ble offentlliggjort på et arrangement på Arkitektenes Hus. Det er Norske arkitekters landsforbund som har bistått med gjennomføringen av konkurransen.

- Den fremtidige utviklingen av Fornebu henger nøye sammen med etableringen av Fornebubanen. Vi ønsker at stasjonene langs Fornebubanen blir gitt en identitet og arkitektonisk utforming slik at flere vil velge å bruke T-banen som transportmiddel, sier fylkesvaraordfører Lars Salvesen.

- Dette er veldig spennende. Det er inngangene og stasjonene som skaper T-banenes identitet for alle som reiser kollektivt i hverdagen. Vi har tradisjon i Oslo for spennende, funksjonell og nøktern arkitektur på T-banen. Denne tradisjonen er byrådet opptatt av å ta med videre når vi nå gjennomfører den største kollektivutbyggingen i Osloregionen siden T-banen ble bygget etter andre verdenskrig», sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg.

Juryen

Juryen har bestått av følgende personer:

 • Reiulf Ramstad, oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund (NAL)
 • Dag Olsen, Akershus fylkeskommune
 • Gro Magnesen, Bærum kommune
 • Anders Hartmann, Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, Oslo kommune
 • Knut Wisthus-Johansen, Sporveien
 • Ola Skar, Ruter
 • Irene Måsøval, Fornebubanen

Fornebubanen

 • Byggestart er planlagt i 2020 med ferdigstillelse av banen høsten 2025.
 • Banen blir om lag 8,2 km lang, og strekker seg fra Fornebu senter til Majorstuen. Ca. 5,6 km av strekningen er i Bærum.
 • Det skal bygges seks nye stasjoner som heter følgende: Skøyen, Vækerø, Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet og Fornebu.
 • I Oslo er det planlagt nye stasjoner på Vækerø og Skøyen. I Bærum er det planlagt nye stasjoner på Koksaområdet, mellom Snarøyveien og Rolfsbukta, en stasjon ved Telenors hovedkontor med utganger på begge sider av Snarøyveien, og en stasjon med tilknytning mot Telenor Arena og adkomster fra begge sider av Oksenøyveien. I tillegg er kommer det en stasjon på Lysaker.
 • Reisetiden blir ca. 12 minutter fra Fornebu til Majorstuen.
 • Banen vil ligge i tunnel under bakken.

 

Les flere artikler

Fylkesrådsleder Tonje Brenna og Jafar Altememy, administrerende direktør i Akershus kollektivTerminaler FKF.

Akershus kollektivTerminaler FKF fortsetter i Viken

18.12.2019

Les hele artikkelen

Drosjer på holdeplass i Akershus

Slik blir drosjetjenesten i Viken

02.12.2019

Les hele artikkelen

Varaordfører i Eidsvoll kommune, Hege Svendsen, og fylkesvaraordfører i Akershus fylkeskommune Lars Salvesen klippet snoren for å vise at gang- og sykkelveien ble åpnet 21. november.

Ny gang- og sykkelvei i Dal

21.11.2019

Les hele artikkelen

Leder for hovedutvalg for samferdsel, Solveig Schytz (f.v), fylkesordfører Anette Solli, og ordfører i Asker, Lene Conradi, ble med båten fra Aker brygge, etter at de nye avgangene ble satt i drift.

Flere avganger med båt fra Vollen og Slemmestad

07.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet