1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Folkemusikkonsulenten: – Det går så det suser!

Søndag 11. mars var folkemusikkonsulenten i Akershus, Marianne Tomasgård, å høre i Folkemusikktimen på NRK Radio. Dette er bare ett av bevisene på at det skjer mye på folkemusikkfronten i Akershus, og at det blir lagt merke til.

Marianne Tomasgård i samtale med NRKs John Ole Morken

Nylig ble Tomasgård også portrettert i et stort intervju i magasinet Folkemusikk.

– Å få både et helt radioprogram i NRK og et tisiders oppslag med nasjonalt nedslagsfelt der folkemusikk fra Akershus og Østfold hylles, er fantastisk markedsføring og bidrar virkelig til å sette Akershus og Østfold på det nasjonale folkemusikkartet. På alle vis en strålende start på det nye året! sier en sedvanlig entusiastisk folkemusikkonsulent.

Radioprogrammet ble sendt på NRK P2 søndag 11. mars – hør programmet her.

– Dette er helt i tråd med min målsetting om å bruke media og presse til å fortelle at – ja – det finnes mye flott folkemusikk fra Akershus og Østfold! Forhåpentligvis vil slike innslag i media inspirere flere til å ta i bruk det fine, men akk så lite kjente melodimaterialet fra våre trakter.

Tur i Akershus

I forbindelse med at Folkemusikktimen i NRK Radio ønsket å lage et program om nettopp folkemusikken i Akershus, tok Tomasgård med seg reporter John Ole Morken ut på flere steder som er sentrale i Akershus' folkemusikkhistorie. Tomasgård benyttet anledningen til å vise frem hvor Ljansbruket i Hvervenbukta lå, det ble en tur til Søndre Oppegård og til Villa Sandvigen ved Gjersjøen, felespiller Jens Nielsen Aaslunds hjem. Det ble også en prat med fele- og trekkspiller Arne Nordskaugs sønn Terje og kjentmann i Enebakk Oddvar Stubberud, som fortalte om felespiller Christian Mærli. I tillegg til smakebiter fra denne turen, byr radioprogrammet på både studiointervju og presentasjon av slåtter og spellemannstradisjoner fra Akershus og Østfold.

Marianne Tomasgård i samtale med Thea Sundt på herregården Søndre Oppegård, sommerresidensen til oberstløintnant Ingier.

Vind i seilene

– Hvordan går det ellers med arbeidet til folkemusikkonsulenten?

– Det går så det suser! 2018 ble åpnet med et femdagers, intensivt studentprosjekt kalt «Hey, hey, Heyerdahl» ved Norges musikkhøgskole. Her ble folkemusikk etter komponist, fiolinist, folkemusikkinnsamler, lokalhistoriker, folklorist og gårdbruker Anders Heyerdahl (1832–1918) fra Aurskog presentert for lærere og studenter.

– I tillegg har vi arrangert det årlige SAFFA-kurset [Samarbeidsorganet for folkemusikk og folkedans i Akershus, red.anm.] som samler rundt 100 aktører fra fylket til kurs og seminar og er en viktig møteplass for aktører som interesserer seg for folkedans og folkemusikk. Vi har også, etter initiativ fra fylkesbiblioteket, satt i gang et samarbeid for å få folkemusikkformidling inn i språkkafeer ved flere folkebibliotek.

Marianne Tomasgård og NRK-reporter John Ole Morken i samtale med Terje Nordskaug på Ås stasjon. Terje er sønn av fele- og trekkspiller Arne Nordskaug. På Ås stasjon jobbet også i sin tid felespiller Axel Depuis, og Follofeler spiller lokal slåttemusikk ved kulturskolen i Ås.

– Hva skjer i tiden fremover?

– I hele 2018 vil det være fokus på musikktradisjonene fra Aurskog-Høland. Det er i år 100 år siden Anders Heyerdahl gikk bort, og det er på høy tid at hans virke som innsamler av sanger, feleslåtter og historier fra 1800-tallets Aurskog blir gjort kjent. Det forberedes blant annet en stor og samlende kulturmønstring i november, med dansefest i den flotte nye kultursalen på Bjørkelangen. Her bidrar både lokale og nasjonale krefter. Kulturetaten, kulturskolen, teaterlaget Bygdetruppen, lokale kor, historielag og andre kulturpersoner er invitert med for å skape en arena for kunnskapsdeling, historie, musikk og dans. Oldebarnet til Anders Heyerdahl, jazzlegenden Karin Krog, har også takket ja til å komme!  

John Ole Morken og kjentmann i Enebakk, Oddvar Stubberud. Faren til Oddvar var venn av felespiller Christian Mærli, og Oddvar traff Christian i sine yngre dager.

Muligheter i museumssektoren

Marianne Tomasgård har også begynt å nærme seg museene og historielagene, som er en sektor hun lenge har hatt lyst til å samarbeide med.  

– Det skal blir spennende å se hva vi kan få til fremover. Det er svært mange formidlingsmuligheter i museumssektoren, og historielagene er allerede i gang med å tipse meg om materiale om bygdenes sang og musikkliv fra «før i tida». Jeg jobber også med å få etablert en egen facebookside så jeg kan legge ut nyheter i ny og ne.  

– På arkivsiden er vi i dialog med Nasjonalbiblioteket som samarbeider med NRK om ny arkivløsning for lyd. 

Lokal feletradisjon og Landskappleik

Tomasgård skal også holde kurs for Unge folkemusikere i Oslo som gjerne vil lære mer om lokal feletradisjon, og bidra med lokal folkemusikkunnskap til superstrykegruppen fra kulturskolen i Ås, Follofeler, til det store arrangementet til Follopiloten ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i slutten av april.

– Jeg forsøker dessuten å oppfordre til deltakelse fra Akershus på Landskappleiken i juni, som i år er i Trysil. Jeg håper å få med en gjeng med unge felespillere til å representere Akershus, noe som vil markere noe helt nytt. Det er flere unge dyktige folkedansere fra fylket som har deltatt tidligere, og jeg jobber altså med å forsøke å samle denne fine «bølingen» med unge utøvere så de blir kjent med hverandre gjennom musikken og dansen, på tvers av kommuner og undervisningssted.

I tillegg er Tomasgård tilgjengelig for henvendelser og spørsmål fra all slags folk.

– Det kommer overraskende mange henvendelser, fra grunnskolelærere til danselag, musikere, masterstudenter og andre. Og ikke minst NRK, hurra! Og innimellom slagene forsøker jeg å få oversikt over det folkemusikkmaterialet som er samlet inn fra før, og fordype meg i nye kilder. En tidkrevende prosess som jeg koser meg på kontoret på Kjeller mellom alle de hyggelige aktivitetene ute i felten, smiler Tomasgård.

Les flere artikler

Kulturhack, Ås 2019

Fordeling av tilskudd til publikumsutvikling

12.12.2019

Les hele artikkelen

Alexander Krohg Plur (hovedansvarlig for UngMusikk og virksomhetsleder for kultur og fritid i Ås kommune), Kari Solheim (leder UngMusikk) og Bjørg Bjøntegaard (Norges Musikkhøgskole)

UngMusikk ekspanderer

02.12.2019

Les hele artikkelen

Vetle Rødbotten

Drømmer om Berlinfilharmonien

02.12.2019

Les hele artikkelen

Marianne Tomasgård, folkemusikkonsulent i Akershus

Utstilling i Lørenskog Hus: «Folkemusikk og nasjonalisme»

07.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet