1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Akershus fylkeskommune har blitt en sykkelvennlig arbeidsplass

Med en sertifisering i bronse mottok Akershus fylkeskommune beviset på at de er en sykkelvennlig arbeidsplass fra Syklistenes Landsforening.

– Vi har hatt et stort sykkelfokus de siste årene, så det er en stor motivasjon å få beviset på at vi er en sykkelvennlig arbeidsplass, forteller Rune Winum, seksjonsleder for idrett, friluftsliv, frivillighet og folkehelse i Akershus fylkeskommune. Han får støtte av Marianne Fugløy Lidstrøm, som er leder for drift og forvaltning i fylkeskommunens lokaler i Galleriet. Det er hun som har vært ildsjelen bak utformingen av den nye sykkelgarasjen, med god støtte fra ledelsen.

– Vi har økt sykkelkapasiteten fra 18 til 55 sykkelplasser. I tillegg har vi sykkeldusj, mekkeplass, tørkeskap og syv lademuligheter for el-sykler, forteller Fugløy Lidstrøm. Sykkelvennlig arbeidsplass er en sertifiseringsordning hvor arbeidsplasser har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige, og få rådgivning rundt tilrettelegging slik at flere velger sykkel til jobb.

– Formålet vårt er at bedrifter skal tilrettelegge, fjerne barrierer, og motivere internt for at flere velger sykkel til og fra jobb. Det er viktig at ansatte skal kunne sette fra seg syklene på et trygt sted, sier Ann-Christin J. Bakke, Markedssjef i Syklistenes Landsforening.

Mange kriterier

Likevel holder det ikke bare å sette sykkelen bak en låst dør for å bli en sykkelvennlig arbeidsplass. Syklistenes Landsforening har en liste på 50 punkter som må sjekkes og inspiseres før man blir godkjent. Sertifiseringsordningen er relativt ny, forteller Bakke.

–Sertifisering av en sykkelvennlig arbeidsplass er en ny ordning som vi lanserte i april 2017. Det har vært en stor etterspørsel fra privat og statlig sektor, understreker Bakke. Akershus fylkeskommune kastet seg på initiativet fra Syklistenes Landsforbund, og startet jobben med å finne ut hvordan de kunne forbedre sykkeltilbudet til sine ansatte.

– For å forbedre oss, har vi hatt en spørreundersøkelse på huset. Da fikk vi mye nyttig informasjon på hva vi kunne gjøre bedre når vi skulle planlegge en ny sykkelgarasje, sier Winum. Syklistenes Landsforening skriver på sin hjemmeside at blant kriteriene må man vektlegge trygg sykkelparkering, tilgjengelighet, garderobefasiliteter, tjenester, ledelse og incentiver må kartlegges. Med de rundt 50 indikatorene, må en digital reisevaneundersøkelse gi grunnlaget for en rapport som beskriver forholdene for tilrettelegging hos bedriften. Det blir også lagt vekt på rådgivning med konkrete nye tiltak. Avhengig av resultatene kan virksomhetene oppnå gull-, sølv- eller bronsesertifisering.

Alltid rom for forbedring

Fortsatt er det noen kriterier på listen som må forbedres, for å oppnå sølv eller gull. Det gir Winum og Fugløy Lidstrøm en lyst til å oppgradere sykkelgarasjen enda noen hakk.

– Vi har allerede løftet oss lengre enn det jeg hadde håpet på før oppgraderingen. Uansett er bronse-plassen en trigger til å forbedre seg enda mer, forteller Winum som håper å klatre opp enda noen plasser. Begge forteller at det fremdeles kan utbedres med enda flere parkeringsplasser, flere dusjmuligheter og håndklær.

Målrettet satsning mot sykkelbruk

Akershus fylkeskommune jobber målrettet for å forbedre sykkelmuligheter på mange ulike arenaer. Sykkelstrategien er nå innarbeidet i handlingsprogrammet til Regional plan for fysisk aktivitet idrett og friluftsliv med over 30 ulike tiltak for sykkel. Fylkeskommunen skal bygge en rekke gang- og sykkelveier, samt bidra til sykkelhoteller og innfartsparkeringer. Videre gjøres en rekke motivasjonsskapende aktiviteter i samarbeid med kommuner og organisasjoner. Akershus fylkeskommune vil blant annet bidra til sykle til skolen-kampanjen UGO i regi av bedriftsidrettsforbundet, EL-sykkel kampanjen til Naturvernforbundet, sykkelmesse på Exporama, sykkelturisme med Syklistenes landsforening, barneaktiviteter i regi av Tour of Norway og ulike trafikksikkerhetstiltak. Gjennomføringen organiseres gjennom egen tverrfaglig arbeidsgruppe i fylkeskommunen. 

Les flere artikler

Akershusprisen deles ut til noen som har gjort en fremragende innsats for Akershus.

Hvem bør få Akershusprisen 2018?

12.09.2018

Les hele artikkelen

Karianne Rendal, prosjektleder for program for folkehelse, og folkehelserådgiver Mari Kristin Martinsen var meget glade for at fylket fikk 36 millioner kroner som skal gå til tiltaksutvikling i fylkets kommuner.

Fordeler midler for å bedre psykisk helse hos barn og unge

30.08.2018

Les hele artikkelen

Ble med ut! delta i friluftslivets uke 1-9.september

Bli med på friluftslivets uke 1-9. september

21.08.2018

Les hele artikkelen

Turskiltprosjektet har hatt som mål å gjøre tilbudet for utendørs rekreasjon mer fristende for fylkets innbyggere.

Stem frem din favoritt-tur!

15.08.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet