1. Hopp til innhold på siden
  2. Hopp til menyen
  3. Hopp til hurtigsøk

Vil forbedre ungdoms livskvalitet med film

Veiledningssenteret Romerike og IMDi inviterte til visning av filmen «Hva vil folk si», for å bevisstgjøre temaet rundt ungdom som lever under streng kontroll av familien.

Den 24. november fikk lærere, rådgivere, miljøarbeidere, helsesøstre og medarbeidere ved veiledningssentret Romerike være med på fremvisningen av filmen «Hva vil folk si», og møte med regissøren Iram Haq. Filmen forteller om 16 år gamle Nisha som forsøker å balansere livet som norsk tenåring med forventningene hennes pakistanske familie har til henne. Filmen skildrer skam, ære, og det å slites mellom to ulike kulturer.

Bakgrunnen for filmvisningen er at det finnes ungdom som lever under streng familiekontroll i dag.

- Vi har grunn til å tro at det finnes ungdom på Romerike som er i samme situasjon. Alle skal vite at vi har en minoritetsrådgiver som er tilgjengelig for absolutt alle. Vi ønsker å bevisstgjøre temaet, for at alle som ønsker skal få hjelp. Vi ønsker at temaet blir satt på dagsordenen, slik at det vil snakkes mer om av ungdommer og skoler, forteller Kristin Granne, virksomhetsleder på Veiledningssentret Romerike.

Synspunkt om filmen

Berit Nygaard rådgiver ved Mailand videregående skole var en av 120 deltagere på visningen. Slik skriver hun om sin erfaring med filmen:

- «Hva vil folk si», er en film som brenner i bukhulen min, og må kunne betegnes som en begivenhet i norsk film. Noe av det beste jeg har sett på lang tid. Den aktualiserer et tabulagt tema med flotte bilder som ruller framover og gjør denne grusomheten til virkelighet. Ikke alle filmskapere sitter på erfaringer som egner seg som materiale for en spillefilm. Det er heller ikke alle filmskapere som klarer å håndtere sine egne eller andres historier med et like godt manus, en like sterk regi og et like skarpt blikk som Iram Haq klarer med «Hva vil folk si».

 Det var spesielt gripende å høre henne fortelle om egne opplevelser. Ikke minst avslutninger hvor hun sier at hun har turt å lage denne filmen og har klart seg fordi hun nettopp har klart å la være å bry seg om hva folk vil si. Sterkt!

- Hva synes du om filmen?

- Hva vil folk si» er en film som jeg sent kommer til å glemme. Den er kunstnerisk forløst, med et stramt grep om virkemidlene. Et personlig dokument, en historie som tvinnes politisk, i en sjeldent viktig film, om det som ofte kalles sosial kontroll. Men filmen omfatter mye mer. Kontrollen kan være fysisk, psykologisk, sosiologisk, kulturell, kjønnet, økonomisk og historisk. Den kan også være internalisert, slik at finslipt selvkontroll og disiplin til sist usynliggjør trådene som trekker. Det er bare å takke for at noen har klart å få fram dette i en film uten å lage det til klisjeer.

Med Maria Mozdahs fengslende og nedtonede skuespill unngår filmen, trass i det alvorlige temaet, å bli sentimental. Filmskaperen stoler i stedet på at innholdet i scenene er sterkt nok – hvilket det utvilsomt er. Hun får meg til å forstå fortvilelsen familie føler over at ingen naboer ser dem i øynene lenger, og at bryllupsinvitasjoner uteblir – men uten å unnskylde foreldrene. «Hva vil folk si» er et troverdig portrett av hvordan æreskulturen er livsfarlig

- Er det noe av dette du kan bruke i ditt arbeid?

- Ja, naturligvis. I mitt lange yrkesliv med jobb i vårt distrikt og med kjennskap til ungdom og familier med minoritetsspråklig bakgrunn, kjenner jeg igjen utfordringene som filmen tar opp. Jeg har opplevd å få dele flere historier som ligner på den historien Haq formidler. Dessuten har jeg også kunnet bistå en del ungdommer som har vært i slik trøbbel. At en datter straffes for sitt forhold til en gutt ved at hun sendes ut av landet på ubestemt tid, er både tungt og vondt å se på, nettopp fordi vi vet at det for noen er en realitet, også i Norge.

For meg var det en vekker å se hvordan de norske hjelperne fungerte. «Gode råd» er ikke alltid så gode. Det er ingen enkle løsninger. Det ble derfor sterkt å høre Imran Haq si at løsningen hennes var å la være å bry seg om hva folk vil si. Samtidig tenker jeg at det kan jo også være livsfarlig. Filmen bør vises for ungdom i skolen og diskuteres i det offentlige rom. Filmen kan kobles direkte opp mot to av de tverrfaglige emner i læreplanen «Demokrati og medborgerskap» samt «Folkehelse og livsmestring».

Les flere artikler

Aktivitetsløftet - regional plan for fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv i Akershus og planens handlingsprogram 2019 ? 2022 skal bidra til at befolkningen i Akershus kan være fysisk aktive, hver dag og hele livet.

«Aktiv i Akershus hele livet» - søk tilskudd til oppfølging av Aktivitetsløftet

11.01.2019

Les hele artikkelen

Illustrasjonsfoto

Søk tilskudd til tiltak under Program for folkehelsearbeid

08.01.2019

Les hele artikkelen

Det er mange muligheter for tur i skibakker og marka denne julen.

Her finner du gode skibakker og skiløyper i Akershus!

21.12.2018

Les hele artikkelen

Sykle til jobben-aksjonen er en uhøytidelig og morsom konkurranse hvor man kan konkurrere med seg selv, hverandre, andre lag i bedriften og bedrifter i hele Norge.

Er du klar for å sykle til skole og jobb i 2019?

21.12.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet