1. Hopp til innhold på siden
  2. Hopp til menyen
  3. Hopp til hurtigsøk

Suksessfaktor for «Skole på byggeplass»

Akershus fylkeskommunes samarbeidsprosjekt med Veidekke Entreprenør har båret frukter. Her får elever som ikke har fullført videregående opplæring en sjanse til å gjennomføre et Vg2 i byggteknikk, for så å gå ut i lære.

«Skole på byggeplass» har gjennom flere år gitt et tilbud om fagarbeiderutdanning til elever som ikke har funnet seg til rette i de vanlige klasserommene. Akershus fylkeskommune har gjennom Jessheim videregående skole hatt et tett samarbeid med Veidekke om å få elever til og lykkes.

Jessheim videregående skole har ansvar for at elevene får tatt igjen de fagene de mangler fra Vg1, for fellesfagene på Vg2 og for dokumentasjon.  Skolen bistår også med sitt team for elevtjenester der det er nødvendig. Våren 2017 fullførte 12 elever skoleåret, og ni av dem gikk ut i lære i tømrer- eller betongfag. Dette er et av de beste resultatene i prosjektets levetid. Hvordan skal man få elever til å lykkes på «Skole på byggeplass»? Lærlingeansvarlig i Veidekke Entreprenør, Asle Hermansen, mener han har formelen for hvordan elevene skal lykkes.

- Jeg tror at man må gjøre skoleåret mest mulig likt en arbeidsplass. Det blir en 10 måneder arbeidssøknad, hvor elevene kan se alvoret i utdanningen. Nærheten til arbeidsplassen lager et mer realistisk miljø. Dessuten kommer elevene nærmere en lærlingplass etter endt skoleår, med de kontaktene og nettverket vi har rundt oss, påpeker Hermansen.  Alle fagene med unntak av kroppsøving gjennomføres på byggeplassen.

Nytt kull

23. august i 2017 startet nok en ny klasse med 15 elever. Klassen holder til på Jessheim, hvor det har blitt innredet undervisningslokaler. Klasserommet og spiserommet må elevene være med på å ferdigstille selv.

- Fem av ungdommene startet skoleåret sitt allerede 1. august og har ved hjelp av intensivkurs på Jessheim videregående skole og høsteksamen har disse tatt manglende matematikk og naturfag der alle besto, forteller Kristina Samsing, assisterende rektor ved Jessheim videregående skole.

- Klassen er en Vg2 Byggteknikk, og alle elevene skal ha en grunnleggende innføring i flere byggfag, før de skal velge betongfag eller tømrerfag, forklarer Hermansen. Elevene på «Skole på byggeplass» er ungdommer mellom 18-24 år som ikke har fullført videregående opplæring, men som har et sterkt ønske om å bli tømrer eller betongarbeider. Akershus fylkeskommune, ved Jessheim videregående skole, startet samarbeidet om Skole på byggeplass i 2012, og har vært finansiert av Akershus fylkeskommune.  Dette sammen med Veidekkes innsats, som har et stort kontaktnett med praksisplasser og læreplasser. Det har gitt svært gode resultater.

- 45 ungdommer har siden oppstart fått læreplass.  Flere av de andre deltakerne har fått god hjelp til å komme videre med skolegang/arbeid, påpeker Samsing.

Ønsker samarbeid i fremtiden

Siden 2012 har «Skole på byggeplass» vært finansiert av Akershus. I løpet av de fem årene Akershus fylkeskommune har vært en del av prosjektet, har 44 elever fått læreplasser.

- Jeg er stolt av det vi har fått til, og har hatt et meget godt samarbeid med fylkeskommunen, forklarer Hermansen. Rammeavtalen går ut ved utgangen av dette skoleåret, men Veidekke håper han at samarbeidet vil fortsette i årene som kommer.

- Vi håper at prosjektet videreføres med en ny avtale. Det er stort behov for opplæringsprosjekt som fanger opp noen av de som ikke har lyktes i ordinær videregående opplæring. Veidekke bidrar veldig gjerne i arbeidet for at flere skal fullføre sin fagutdanning. Dette programmet fungerer så bra at vi eller andre også kunne ha gjennomført det flere steder, avslutter Asle Hermansen.

Den 17. oktober vil hovedutvalget i Akershus fylkeskommune holde et møte. «Skole på byggeplass» vil da bli presentert for hovedutvalget, og sak om videreføring av prosjektet skal da opp til behandling.

 

Les flere artikler

Spesialrådgiver FDV Bjarne Breivik.

Avsluttet kartlegging av radon

17.01.2019

Les hele artikkelen

Elevrådsleder Michal Semon (t.v) og nestlederen i elevrådet, Seda Usmanova mener elever må tenke fag når man skal velge skole.

Fylkets videregående skoler holder «åpen dag»

15.01.2019

Les hele artikkelen

Logo fylkesmesterskap i yrkesfag 2018

Fylkesmesterskap i yrkesfag

10.01.2019

Les hele artikkelen

10 unge mennesker fra Akershus får lov til å være med Christian Radich på tokt fra Las Palmas.

På tokt etter en ny start

20.12.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet