1. Hopp til innhold på siden
  2. Hopp til menyen
  3. Hopp til hurtigsøk

Regiprogram for jenter

Mediefabrikken på Jar arrangerer i samarbeid med Viken filmsenter et rekrutteringsprosjekt for jenter mellom 20 og 26 år. Målet er å utvikle talenter og styrke kvinneandelen i filmbransjen.

Deltakerne har søkt seg inn med en manusidé som bearbeides og produseres i løpet av verkstedet. Gjennom tre måneder og fire samlinger utvikles prosjektene ved hjelp av skriveøvelser, samtaler, visuelle øvelser og improvisasjon.

Modige filmskapere

Målet med verkstedet er å skape en åpen og avslappet atmosfære som gjør deltakerne tryggere og modigere som filmskapere, og som styrker fortellergleden. Forløpet ledes av Anniken Fjesme og Guro Ekornholmen som begge jobber som veiledere på Mediefabrikken.

Vi håper deltakerne etter endt forløp sitter igjen med mer lyst til å lage film, mer kunnskap om hva og hvordan de vil lage film, litt større nettverk, og litt mer selvtillit og muskler når det gjelder regirollen, sier Fjesme.

Marlene Lyngstad (20) fra Oslo er en av deltakerne, og ambisjonene er høye.

– Jeg har alltid visst at film var det jeg ville drive med. Jeg gikk på dramalinjen ved Hartvig Nissens VGS, og nå har jeg et friår hvor jeg skriver egne manus og tester ut sjangere, før jeg satser på videre utdanning innenfor filmfaget.

Marlene Lyngstad (20) deltar på «Regiprogram for jenter» i regi av Mediefabrikken
Marlene Lyngstad (20) deltar på «Regiprogram for jenter» i regi av Mediefabrikken.

Rom for å ta sjanser

Dette er andre året «Regiprogram for jenter» kjøres på Mediefabrikken, og Anniken Fjesme mener dette er en god måte å jobbe på.

– Det er fint å jobbe med en så tett ramme som dette kurset gir. Det tar av press på at manus skal være perfekt, eller at alt skal være «flinkt» før en setter i gang. Det gir mer rom for å ta noen sjanser, mer rom for å øve og lære, i stedet for at alt handler om at man skal prestere. Deltakerne hjelper hverandre og lærer av hverandres prosesser, og jeg tror det skaper samhold at vi jobber med korte frister og stor del av åpenhet. I løpet av samlingene blir det en sammensveiset gruppe med tydelige fortellinger og tydelige tanker om hvordan de vil fortelle, før de går ut i produksjon. 

Profesjonelt apparat

Deltakerne i regiprogrammet får tett oppfølging, både i manusprosessen og under selve innspillingen. De mottar utstyrsstøtte fra Mediefabrikken, og får også hjelp til å bygge opp et team, slik at produksjonene kan gjennomføres på en god måte. 

– Det er kjempegøy og lærerikt, og vi er heldige som får hjelp med både utstyr, fotograf og innspilling. I tillegg gjør kravet om at hele filmen skal spilles inn i løpet av én dag at vi virkelig må kaste oss ut i det, og det er sunt, sier Lyngstad.

Et mangfold av stemmer

– Hva er tanken bak at det kun er jenter som får delta?

– En av våre viktigste roller som talenutvikler er å sikre et mangfold av stemmer, sier leder for Mediefabrikken, Anders Fristad Rudolph.

– I den forbindelse er det viktig å jobbe med å styrke kvinneandelen innenfor sentrale fagfunksjoner. Regiprogrammet for jenter kan være et av de første stegene som bidrar til å styrke representasjonen av jenter.

Deltakerne trives godt med opplegget, men føler samtidig en viss ambivalens overfor kjønnsavgrensningen.

– På den ene siden har vi en veldig god og avslappet stemning her når vi bare er jenter, på den andre siden kan det virke som at hvis guttene hadde hatt adgang, hadde ikke noen av oss vært gode nok til å bli med. At vi er her fordi vi er jenter, og ikke fordi vi har noe å komme med, sier Maren Cathrine Johansen.

Jentene er tydelige på at det er et etterslep når det gjelder kjønnsbalanse i filmbransjen, men at de tror bildet er på vei til å endre seg. Mange jenter utdanner seg innen film, og satser innen alle yrkesretningene.

– Mange stereotypier henger igjen, men vi som er jenter får heller konsentrere oss om å ikke forsterke dem. Det er idéene våre som filmskapere dette skal handle om, ikke hvilket kjønn vi har, mener de ambisiøse talentene.

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet