1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

- Har tro på samarbeid mellom NAV og skole

Jessheim videregående skoles samarbeid med NAV vekker oppsikt ut over fylkesgrensene. – Jeg har tro på denne typen prosjekter for å få flere til å fullføre og bestå opplæringsløpet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

- Jeg har gledet meg til dette besøket lenge, sa statsråden da hun ankom Jessheim videregående skole mandag 25. april.

Anledningen var skolens samarbeidsprosjekt med NAV, som nå fungerer på tredje året. Fire NAV-veiledere har siden våren 2013 hatt fast tilholdssted på Jessheim videregående skole, hvor de jobber med forebyggende arbeid sammen med skolens elevtjenesteteam. Skolen har også opprettet en egen vg3-klasse for elever med oppfølging fra NAV. Målgruppen er all ungdom fra Akershus mellom 15 og 21 som står utenfor opplæring eller arbeid, uavhengig av om de tilhører Jessheim videregående skole eller ikke.

Les mer om prosjektet her.

- Stort utbytte

- Vi var så heldige å få være med i første runde av pilotprosjektet i 2013, hvor vi og fire andre fylkeskommuner var valgt ut med en skole hver. Samarbeidet viste seg å være så vellykket at det nå er implementert i samtlige fylker i landet, forteller assisterende rektor på Jessheim videregående skole, Kristina Samsing, som har vært delaktig i prosjektet siden starten.

- Det er et privilegium å få jobbe med dette, og ekstra morsomt er det når elevene lykkes. Det er mange unge som sitter på store ressurser, men som trenger litt hjelp til å få utnyttet potensialet som ligger der, legger hun til.

Rektor Marit Gran beskriver en skole som står på for å få samtlige elever gjennom utdanningsløpet.

- Jessheim videregående skole er en skole som har god kompetanse med å jobbe for at alle elever skal lykkes. Det er dessverre slik at ikke alle elever går tvers igjennom opplæringsløpet, og vår erfaring er at vi aldri må slippe taket på disse elevene. Her har vi hatt stort utbytte av NAV-samarbeidet, poengterer hun.

- Det handler om vilje

På Jessheim fikk statsråden blant annet møte fem elever som alle har blitt fanget opp via NAV-samarbeidet, og som i dag enten er ute i lære eller har fullført fagprøven. Felles for de fem er at de på grunn av prosjektet har klart å fullføre opplæringsløpet som de var på vei til å falle ut av.

- Hadde jeg ikke fått den hjelpen jeg fikk av NAV kan jeg med sikkerhet si at jeg ikke hadde hatt fagbrev i dag, sier Urszula Urbanska, som nå er ferdigutdannet barne- og ungdomsarbeider.

Alexander Pavlov, lærling i byggfag ved Jessheim videregående skole, flyttet til Akershus fra et annet fylke fordi han hadde hørt at det var større muligheter for oppfølging her. I dag jobber han som lærling i betongfaget, og er med på å bygge nye Jessheim videregående skole, som skal stå klar neste år.

- Det handler mye om vilje, og at du har noen som følger deg opp. Har du ikke fagbrev i dag stiller du bakerst i køen, og det er ikke bare-bare å få jobb, påpeker Pavlov.

- Banebrytende samarbeid

Samarbeidet innebærer først og fremst en erfaringsutveksling som begge parter kan dra nytte av. Det skriver helsesøster på Jessheim videregående skole, Annik Merethe Jacobsen, under på.

- Min hverdag før NAV-veilederne kom inn var helt håpløs. Mange som kontakter meg har store problemer, og jeg alene kan ikke gjøre alt som skal til for at unge som har det vanskelig skal få det bedre. Nå har jeg endelig noen jeg kan sparre med, og sammen kan vi gi dem skikkelig oppfølging. For eksempel har NAV noen nyttige kontakter innen rusomsorg som gjør at vi kan sette i gang tiltak tidligere, påpeker hun.

- Vi vil gå så langt som å kalle dette for et banebrytende samarbeid. Ofte får vi først kontakt med elevene etter at de har droppet ut, men her kan vi være med og forebygge. Det handler om å ha kunnskap om hverandre og dra lasset sammen, sier NAV-rådgiverne Ann Kristin Sundby og Tove Tømte.

- Hjelper elevene der de er

Pilotprosjektet som ble startet i 2013 er nå i sin avsluttende fase. Assisterende rektor ønsker nå seg om mulig et enda tettere samarbeid enn det som finnes per i dag.

- Vi vil ha NAV-veilederne integrert i skolen, og ønsker at det ikke skal være «NAV og vi», men «oss». Gevinsten i dette samarbeidet ligger i at vi hjelper elevene der de er, avslutter Kristina Samsing.

Les flere artikler

Konstituering av første fylkesting for Viken skjer i den ærverdige festsalen i Urbygningen ved NMBU.

Konstituering av Viken fylkesting 17. oktober

10.10.2019

Les hele artikkelen

Hans Martin Sørensen ved Trygg Trafikk, mener en hjertesone vil bli tryggere for de som går og sykler til skolen.

Hjertesone – skal skape en tryggere skolevei

07.10.2019

Les hele artikkelen

Leder for hovedutvalg for samferdsel, Solveig Schytz (f.v), fylkesordfører Anette Solli, og ordfører i Asker, Lene Conradi, ble med båten fra Aker brygge, etter at de nye avgangene ble satt i drift.

Flere avganger med båt fra Vollen og Slemmestad

07.10.2019

Les hele artikkelen

Janne Myraas er mobbeombud for barnehage og grunnskole i Akershus

Nytt nasjonalt nettsted for elevombudene i Norge

02.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet