1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Hydrogenstasjon på Gardermoen snart klar

Fra 3. juli vil en ny fyllestasjon for hydrogenbiler være klar til bruk på Gardermoen. Det er HYOP som driver stasjonen, med støtte fra Akershus fylkeskommune.

Fylkesvaraordfører Lars Salvesen (KrF), Solveig Schytz (V), leder av hovedutvalg for plan, næring og miljø og fylkestingsrepresentant Lise Hagen Rebbestad (H) besøkte byggeplassen for den nye stasjonen nylig. Den er plassert ved innkjørselen til P5 på Gardermoen.

-Dette er svært gledelig for Akershus, og er et ledd i oppfølgingen av hydrogenstrategien for Oslo og Akershus. Gardermoen er et viktig knutepunkt som gir mange i regionen mulighet å bruke hydrogenbil. Bilindustrien kommer nå med hydrogenbiler. Skal vi få folk til å kjøpe hydrogenbiler må det bygges fyllestasjoner, sier fylkesordfører Lars Salvesen.

Legge til rette for nullutslipp

- I Akershus fylkeskommune jobber vi kontinuerlig og langsiktig for nullutslipp. Som regional myndighet ser vi at vi har suksess med elbiler, og vi skal også bidra til å legge til rette for at andre nullutslippsteknologier kan brukes, sier Solveig Schytz, leder i hovedutvalget for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Fyllestasjonen er tilgjengelig for alle, ikke bare kjøretøyer som brukes på flyplassen. Oslo Lufthavn har i dag èn hydrogenbil som brukes daglig av Airport Patrol.

- Vi skal fase ut bruken av fossilt drivstoff på egne kjøretøy, og det betyr at vi må teste ulike teknologiske løsninger som biodrivstoff, elektrisitet og hydrogen. Vi har lagt til rette for elbiler. Nå vil vi også legge bedre til rette for våre drøyt hydrogenbiler for våre drøyt 200 aktører på flyplassen, pluss våre reisende, sier miljøsjef i OSL, Tom Erling Moen.

Stasjonen har foreløpig kapasitet til å betjene fire biler i døgnet, men kan bygges ut til 400 biler. -Vi ser store muligheter for å ekspandere på Gardermoen, sier Ulf Hafseld, administrerende direktør i HYOP, og legger til at denne stasjonen gjør det nå mulig å kjøre tur/retur Oslo - Lillehammer.

Hydrogenbiler fylles på 2-3 minutter og har samme rekkevidde som bensin- og dieselbiler, og null utslipp av klimagasser.

Støtte fra Akershus fylkeskommune og Oslo Lufthavn

Hydrogenstasjonen er flyttet fra Statoilstasjonen på Kjellstad utenfor Drammen. Prosjektet er utført av HYOP, Hynor Lillestrøm, OSL, Lloyds Register Consulting, IFE og Kunnskapsbyen Lillestrøm, og med finansiering fra Akershus fylkeskommune, OSL, Enova/Transnova og Ullensaker kommune. HYOP eier og drifter hydrogenstasjonen.

Les flere artikler

Fra venstre: Stefan Siegmund, German Energy Agency, Keith Malone, California Fuel Cell Partnership, Anette Solli, fylkesordfører, Lasse Fridstrøm, TØI, Eirik T.Bøe, leder av hovedutvalg for plan, næring og miljø og Rolf Huber, H2 Energy.

Veien til nullutslipp i transportsektoren

07.12.2018

Les hele artikkelen

Selskapene NEL og Uno-X er de første som får den nye  hydrogemodellen NEXO fra Huyndai. Fra venstre: Jon André Løkke, administrende direktør i NEL, Solveig Schytz (V),  Bjørn Simonsen, direktør for forretningsutvikling og samfunnskontakt i NEL Hydrogen, og Roger Hertzenberg i Uno-X.

Ny hydrogenmodell til de første kundene

26.09.2018

Les hele artikkelen

Franz Untersteller, minister for miljøvern, klimavern og energisektoren fra Baden-Württemberg i Tyskland, viste frem intensjonsavtalen som fylkesordfører Anette Solli hadde undertegnet. Her står han sammen med Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for samferdsel i Akershus

Signerte samarbeidsavtale med Baden-Württemberg

17.01.2018

Les hele artikkelen

HYOP åpnet 15, desember en ny hydrogenstasjon på Høvik, med finansiering fra Akershus fylkeskommune. Nå blir det flere stasjoner i Osloregionen, med støtten fra Enova.

Tre nye hydrogenstasjoner til Osloregionen

19.12.2017

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet