1. Hopp til innhold
 2. Hopp til meny
 3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Læretid i Europa

Neste uke reiser 35 spente lærlinger til Europa for å få 3 måneder med yrkespraksis i et annet land. Therese og Karoline fra Akershus er spente på hvordan arbeidshverdagen på sykehjemmet i Hellas vil bli.

Utvekslingen er en del av et samarbeid mellom Akershus fylkeskommune og Utdanningsetaten i Oslo. Lærlinger fra Oslo og Akershus får muligheten til å utvide og styrke både sin formelle og uformelle kompetanse. Gjennom språkkurs og arbeidspraksis i en bedrift i et europeisk land vil lærlingene kunne tilegne seg ny kunnskap og ferdigheter som fagarbeider, og i tillegg til få økt kulturell forståelse og samfunnsengasjement.

Neste uke reiser 35 lærlinger til 10 europeiske land for å ta deler av sin læretid i et annet land. Oppholdet varer i tre måneder.

Helt gresk

Therese Eggum og Karoline Mortensen Tingvoll skal begge arbeide på Annousakeio Theraputic Centre – et sykehjem i Hellas. Gresk er et nytt språk for dem begge, og de ser frem til å lære det fremmede språket.

- Før trodde jeg det var tilfeldig at det var et uttrykk som heter «helt gresk». Men nå som jeg har forsøkt å lære litt, skjønner jeg godt hvorfor. Det har for eksempel flere bokstaver for den samme ordlyden, men ingen bokstav for lyden B, forteller Karoline.

Jentene mener det er viktig å forstå språket for å kunne få fullt utbytte av læretiden. Få av de ansatte på sykehjemmet forstår engelsk. De er likevel ikke bekymret for hvordan kommunikasjonen vil være.

- Det vi ikke klarer å si på gresk må vi fortelle med kroppsspråk eller tegnspråk, konkluderer de.

Spent på hverdagen

Therese og Karoline er spente på hvordan arbeidshverdagen på sykehjemmet vil være. Selv om de har fått litt informasjon om hvordan helsearbeidet foregår i Hellas, tror de at det vil være en stor overgang med mange nye inntrykk.

- Vi vil nok få et litt annet perspektiv på ting etter oppholdet. Vi klager jo på ressurser og penger her i Norge, men vi tror nok kanskje det vil være annerledes i Hellas. Vi blir nok mer takknemlige for det vi har, og samtidig kanskje lære noe om hvordan de håndterer oppgavene med mindre ressurser, forteller de.

Karoline, som jobber som aktivitør, er spesielt spent på hvordan aktivitørens rolle fungerer på sykehjemmet.

- Jeg lurer på hvordan de prioriterer aktivitetene. Om de har fokus på fysisk aktivitet, har gruppeaktiviteter, eller aktiviserer de pasientene de med enkeltoppgaver. Jeg er spent på hvordan det blir, forteller hun.

- De er jo også veldig religiøse. Sykehjemmet drives av en prest, og vi har fått beskjed om at vi ikke må være lettkledde i byen – bare på stranden. Vi har jo andre verdier i Norge, og kommer til et sted der alle vet hvem vi er. Det er mange ting vi må tenke ekstra over – om vi kan gå med shorts, for eksempel, sier Therese.

Flest barne- og ungdomsarbeidere

I løpet av 2014 vil totalt 45 lærlinger fra Oslo og Akershus få erfaring fra lærebedrifter i Europa. Av disse er det flest barn- og ungdomsarbeidere, men også helsearbeidere, frisører, elektrikere er godt representert.

Utvekslingen finansieres gjennom EU-stipendet Leonardo DaVinci (fra 2015 stipendet Erasmus+). I tillegg bidrar både Akershus fylkeskommune og Oslo kommune med finansiering. Utvekslingen er et tilbud til alle lærlinger fra Oslo og Akershus med minimum 6 måneders praksis som lærling.

Hit reiser 35 lærlinger neste uke:

 • England (Bristol og Margate) – 9 lærlinger (Frisør, elektriker, salg, barne- og ungdomsarbeid, dataelektronikk og IKT)
 • Frankrike (Besancon) – 2 lærlinger (Konditor og møbelsnekker)
 • Italia (Alghero) – 1 lærling (Barne- og ungdomsarbeid)
 • Østerrike (Wien) – 2 lærlinger (Dataelektronikk og maskør & parykkmaker)
 • Spania (Jerez) – 5 lærlinger (Barne- og ungdomsarbeid, kokk, frisør og butikkslakter)
 • Tyskland (Berlin) – 2 lærlinger (Betong og tømrer)
 • Irland (Cork) – 4 lærlinger (Dataelektronikk, barne- og ungdomsarbeid og IKT)
 • Portugal (Braga) – 5 lærlinger (Barne- og ungdomsarbeid, elektriker og helsefagarbeid)
 • Danmark – 1 lærling (møbeltapetserer)
 • Hellas (Kissamos) – 4 lærlinger (Aktivitør og helsefagarbeid)

Les flere artikler

Prof. Dr.-Ing. Jõrgen Steinbach, Minister of Economic Affairs and Energy i Brandebrug holdt innledningstale for workshop 3 i SmartEdge.

Hvordan stimulere til grønn næringsutvikling?

07.10.2019

Les hele artikkelen

Elisabet Babic (M), Region Halland, Lars Salvesen (Krf), fylkesvaraordfører i Akershus og Claus Kjeldsen (Socialdemokraterne), regionsrådsmedlem i Region Midtjylland i Danmark.

Samarbeid over landegrensene

24.05.2019

Les hele artikkelen

- Målet om bærekraftige transportløsninger, grønn vekst og styrking av regional utvikling krever at vi samkjører politikk, forener ulike initiativer og får en felles agenda. Folk og gods skal komme seg frem med utslippsfrie transportmidler, sier Anette Solli.

Internasjonalt samarbeid om miljøsmart transport

07.03.2019

Les hele artikkelen

Fra venstre: Stefan Siegmund, German Energy Agency, Keith Malone, California Fuel Cell Partnership, Anette Solli, fylkesordfører, Lasse Fridstrøm, TØI, Eirik T.Bøe, leder av hovedutvalg for plan, næring og miljø og Rolf Huber, H2 Energy.

Veien til nullutslipp i transportsektoren

07.12.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet