1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Læreplass på tre minutter

- Vi har stor behov for yrkesfaglærte i fremtiden, og bilbransjen har god tradisjon for å ta inn lærlinger, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Tirsdag åpnet han «speed-dating» for yrkesfagelever og lærebedrifter i bilbransjen.

Norges bilbransjeforbund, Akershus fylkeskommune og utdanningsetaten i Oslo kommune arrangerer hvert år speed-dating for yrkesfagelever uten læreplass.

15 bedrifter fra bilbransjen intervjuet om lag 80 håpefulle elever i løpet av to intensive timer. På bare tre minutter måtte elevene vise hvorfor de vil være gode lærlinger hos bedriftene i bilbransjen.

Nøkkelen ligger i god forberedelse

- Det er klart det er mye press. Dette er en forsmak på hvordan fremtidige jobbintervju kan være, sa kunnskapsministeren under arrangementet.

- De som forbereder seg godt, og er bevisst på hvordan de fremstår og hva de sier under intervjuet, vil ha et godt intervju, mener Røe Isaksen.

- Jeg var godt forberedt før jeg kom hit, forteller Jonas Hellgaard fra Strømmen videregående skole.

- Vi hadde Akershus fylkeskommune på besøk, og de hjalp oss med forberedelsene. Vi øvde på intervjuene, og jeg fikk gode tilbakemeldinger fra andre elever. Derfor følte jeg meg trygg på at det ville gå bra i dag. Men det er klart jeg var litt nervøs før første intervju.

Akershus fylkeskommune bistår elevene

- Vi ønsker å hjelpe elevene til å få gode læreplasser. Derfor har vi arrangert kurs for alle elevene fra Akershus som skulle delta på speed-daten, forteller John Arve Eide, regiondirektør i Akershus fylkeskommune.

Veiledningssentrene i Akershus har hatt jobbsøkerkurs for elevene. Her har de fått veiledning i hvordan de bør sette opp en CV, og hvordan man uttrykker seg i en intervjusituasjon.

- For oss i Akershus fylkeskommune er det et viktig satsingsområde å kvalifisere fremtidige lærlinger både faglig og sosialt, sier Eide.

Sikret seg læreplass på fjorårets speed date

Nadir Bendriss deltok på arrangementet i fjor, og sikret seg da en læreplass hos Star Autoco på Skedsmo. Han gjestet speed-daten på tirsdag, og snakket med kunnskapsministeren om sine erfaringer.

- Han lurte spesielt på hvordan det var å gå fra skole til jobb. Jeg var godt forberedt på hvordan det ville være å jobbe som lærling, så jeg svarte at det gikk veldig fint, forteller Bendriss.

Ønsker flere læreplasser

Kunnskapsministeren mener bedrifter som tar inn lærlinger styrker bransjens omdømme.

- De som tar inn lærlinger gir et signal om at de er seriøse aktører, mener Røe Isaksen.

- Det er jo tradisjonelt håndverksfagene som har hatt flest lærlinger, men det er flere yrkesfag som nå vokser. Jeg besøkte en lærling innen salg for litt siden, og IKT er en stadig økende del av arbeidslivet.

- Det offentlige bør gå foran som et godt eksempel, og jeg oppfordrer kommunene til å etablere flere læreplasser. I tillegg bør de være bevisst på hvilke bedrifter de kjøper tjenester fra.

Viktig samarbeid

Akershus fylkeskommune jobber aktivt med å sikre gode læreplasser til yrkesfagelevene, og tirsdag 27. mai samlet fylkets 22 kommuner seg for å høre om pågående prosjekt, og la seg inspirere til videre arbeid for å skape flere læreplasser.

Du kan lese mer om samarbeidet her.

Les flere artikler

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan bygg A se ut i fremtiden.

Entreprenør valgt til utbygging av Ås vgs

10.12.2019

Les hele artikkelen

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte elevene ved Lillestrøm vgs-

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

27.11.2019

Les hele artikkelen

SETT-konferansen er en fagkonferanse hvor innovativ og digital læring står i høysetet.

SETT-konferansen setter fagfornyelsen på dagsorden

25.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet