1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Fornebubanen forventes å være ferdig i 2025

Prosjektet er den største T-baneutbyggingen i nyere tid i Oslo og Akershus. Byggetiden for Fornebubanen er anslått til 5-6 år, og banen kan bli ferdigstilt for publikum høsten 2025.

En ny milepæl i arbeidet er nådd nå som styringsdokumentet er sendt til kvalitetssikring. Forprosjektet som ligger til grunn for styringsdokumentet, bekrefter anslagene på fem til seks års byggetid. Det ble også lagt til grunn i reguleringssaken, og betyr at banen forventes å stå klar høsten 2025. De forberedende arbeidene forventes å starte opp i 2019, med full byggestart i 2020.

- Jeg er glad for at prosjektet er kommet ett skritt videre mot byggestart. Dette er et stort og viktig kollektivprosjekt, som vil være et betydelig løft for utviklingen av Fornebu og Osloregionen. Akershus fylkeskommune er stolt over å kunne realisere denne utbyggingen, sier fylkesordfører Anette Solli.

- T-banen i Oslo ble akkurat kåret til en av de beste i hele verden. Nå vil vi forlenge T-banen fra Majorstua til Fornebu. Det blir den største T-baneutbyggingen i Oslo i nyere tid. Et stadig bedre kollektivtilbud gjør det enda enklere for folk å få hverdagen til å gå opp. Samtidig får vi mindre trafikk og bedre byluft, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen.

- Dette er en ny og stor milepæl for Fornebubanen. Jeg er veldig glad for at vi følger planen som er lagt for byggestart og realisering. Dette er et svært viktig prosjekt som skal gjøre det langt enklere for flere å reise miljøvennlig, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg i Oslo kommune.

Beregning av kostnader

I styringsdokumentet er det også gjort en beregning av kostnader for de tekniske løsningene som er valgt for gjennomføringen av banen. Byggekostnadene for Fornebubanen, inkludert base med verksted på Fornebu, er estimert til 13,8 milliarder 2018-kroner (eks. mva) – et beløp som er i tråd med det som lå til grunn i Bymiljøavtalen for 2014 for Oslo og Akershus.

Beløpet er omtrent det samme som tidligere anslått, justert for prisstigning. I tillegg kommer en noe utvidet baseløsning ytterst på Fornebu. Tidligere er byggekostnadene anslått til 11,65 milliarder kroner (2014-kroner). Byggekostnader og byggetid, kan komme til å bli justert når prosjektet gjennomgår en ekstern kvalitetssikring.

Selve KS2-prosessen skal være ferdig i slutten av desember 2018. Deretter skal det inngås byvekstavtale med staten om finansieringen av Fornebubanen, før det kan fattes endelig beslutning i Akershus og Oslo om å starte opp prosjektet.

- Fornebubanen har sammen med sine leverandører og viktigste interessenter jobbet grundig gjennom det siste året med forprosjektet. Vi har nå et forslag til teknisk gjennomføring, kostnader og fremdrift for Fornebubanen som vi mener er realistisk, selv om det kan komme enkelte justeringer gjennom kvalitetssikringsprosessen, sier direktør Irene Måsøval i Fornebubanen.

Avgjørende for å håndtere befolkningsvekst

Fornebubanen er et felles utbyggingsprosjekt mellom Akershus fylkeskommune og Oslo kommune. Det skal bygges en ny T-banelinje fra Fornebu til Majorstuen, som skal kobles sammen med det øvrige T-banenettet på Majorstuen stasjon. Den nye traséen blir over åtte kilometer lang – og vil være avgjørende for å kunne håndtere den fremtidige befolkningsveksten i regionen. På Fornebu planlegges det for flere tusen nye boliger – og nye arbeidsplasser.

Høsten 2018 har det også vært gjennomfør en større plan- og designkonkurranse for de seks stasjonene på Fornebubanen. Vinnerutkastene skal være klare ved utgangen av november.

Fornebubanen

  • Banen blir om lag 8,2 km lang, og strekker seg fra Fornebu senter til Majorstuen. Ca. 5,6 km av strekningen er i Bærum.
  • Det skal bygges seks nye stasjoner som heter følgende: Skøyen, Vækerø, Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet og Fornebu.
  • I Oslo er det planlagt nye stasjoner på Vækerø og Skøyen. I Bærum er det planlagt nye stasjoner på Koksaområdet, mellom Snarøyveien og Rolfsbukta, en stasjon ved Telenors hovedkontor med utganger på begge sider av Snarøyveien, og en stasjon med tilknytning mot Telenor Arena og adkomster fra begge sider av Oksenøyveien. I tillegg er kommer det en stasjon på Lysaker.
  • Reisetiden blir ca. 12 minutter fra Fornebu til Majorstuen.
  • Banen vil ligge i tunnel under bakken.

 

Les flere artikler

Fylkesrådsleder Tonje Brenna og Jafar Altememy, administrerende direktør i Akershus kollektivTerminaler FKF.

Akershus kollektivTerminaler FKF fortsetter i Viken

18.12.2019

Les hele artikkelen

Drosjer på holdeplass i Akershus

Slik blir drosjetjenesten i Viken

02.12.2019

Les hele artikkelen

Varaordfører i Eidsvoll kommune, Hege Svendsen, og fylkesvaraordfører i Akershus fylkeskommune Lars Salvesen klippet snoren for å vise at gang- og sykkelveien ble åpnet 21. november.

Ny gang- og sykkelvei i Dal

21.11.2019

Les hele artikkelen

Leder for hovedutvalg for samferdsel, Solveig Schytz (f.v), fylkesordfører Anette Solli, og ordfører i Asker, Lene Conradi, ble med båten fra Aker brygge, etter at de nye avgangene ble satt i drift.

Flere avganger med båt fra Vollen og Slemmestad

07.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet