1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Bare to av tre sykler med lys i mørket

Du skal straks stille klokka, nå må du også huske lys på sykkelen. Solveig Schytz, leder av hovedutvalg for samferdsel og Ola Nordal, ordfører i Ås, var fredag 26. oktober grytidlig på plass og delte ut sykkellykter på Ås.

Anledningen var Syklistenes Landsforenings landsomspennende kampanje Synlig syklist, for å minne oss på å bruke lys på sykkelen.

Dagens aksjon ble veldig positivt mottatt av syklister på Ås stasjon.

- Jeg er veldig glad for samarbeidet med syklistenes landsforbund om kampanjen for å få flere til å bruke lykt på sykkelen. Det er viktig for alle trafikanter at syklister er flinke til å bruke lykt. Det blir fort mørkere nå utover høsten, men sykkelsesongen er ikke over for det, sier Solveig Schytz.

I Akershus er ca 3 prosent av alle reiser en sykkeltur. Det er et relativt lavt tall, og målet i Akersershus fylkeskommunes sin sykkelstrategi er å nå det nasjonale målet på 8 prosent. I Ås ser imidlertid sykkelandelen ut til å være høyere enn i resten av Akershus, i 2013 var den på ca 9 prosent.

- At flere sykler til jobb i daglige gjøremål er bra både for miljøet og for helsa til den enkelte, derfor er tilrettelegging for at flere kan sykle i hverdagen viktig.  Potensialet for at flere tar sykkelen bruk er aller størst i byene og tettstedene i fylket, sier Schytz.

Også på Jessheim, Lillestrøm, Ski og Sandvika var det Synlig-syklist aksjon, der også flere av ordførerne stilte opp.

Vær en synlig syklist

Syklistenes Landsforeningen gjennomfører Synlig syklist-aksjoner i hele landet i oktober og november. Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at andelen syklister som sykler med lovlig lys i mørke, er omtrent to tredjedeler.

Å sykle uten lys når det er mørkt, kan bøtelegges av politiet med 1150 kroner. Verre er det å kjøre på en medtrafikant (bilist, syklist eller fotgjenger) som ikke har sett deg!

Alle som sykler når det er mørkt, er lovpålagt å ha lykter og reflekser på sykkelen. Ikke bare er det påbudt med lys, det er også veldig smart. Med lys og reflekser blir du en synlig syklist i trafikken. Dette gjør at du blir oppdaget tidligere av andre, og farlige situasjoner kan lettere unngås.

Det er mange gode grunner til å fortsette å sykle gjennom høsten og vinteren. Lys og reflekser er enkle forholdsregler som gjør syklingen tryggere.

 

 

Les flere artikler

seminar om sykkelparkering 18. juni

Seminar om sykkelparkering 18. juni

12.06.2019

Les hele artikkelen

5c ved Tårnåsen skole i Oppegård, sammen med Rita Johannessen, seksjonsleder i Statens vegvesen og Ketil Nordengen, leder av Fylkets trafikksikkerhetsutvalg i Akershus.

5C på Tårnåsen skole vant «Aktive barn – tryggere skolevei»

21.05.2019

Les hele artikkelen

Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for samferdsel og Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård kommune, tester de nye sykkelparkeringsplassene på Rosenholm stasjon.

Sykkelhotell åpnet på Rosenholm stasjon

10.05.2019

Les hele artikkelen

Solveig Schytz, leder av hovedutvalg for samferdsel, åpnet sykkelkonferansen sammen med elever fra Vevelstadåsen skole.

Inspirasjon til mer sykling

25.04.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet