1. Hopp til innhold
 2. Hopp til meny
 3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Læretid i Europa

Hvert år sender vi minst 50 lærlinger fra Oslo og Akershus til andre europeiske land gjennom programmet Læretid i Europa. Vil du være med?

Ønsker du å søke om læretid i Europa må du fylle ut dette søknadsskjemaet.

Aktuelle kandidater blir innkalt på intervju. Vær oppmerksom på at en forutsetning for å kunne søke er at du får tillatelse fra din lærebedrift/opplæringskontor.

Det er to søknadsfrister per år:

 • 1. oktober for utplassering på våren.
 • 1. mars for utplassering på høsten. 

 

[-]

Dette kan du oppnå ved å delta i et slikt internasjonalt samarbeidsprogram:

 • Styrke utdanningen med erfaringer fra andre land
 • Styrke kompetansen i språk og kultur
 • Oppleve en annen bedriftskultur
 • Oppleve andre måter å tenke på i ditt eget fag
 • Utvikle et internasjonalt nettverk

[-]

Krav for å delta i programmet Læretid i Europa:

 • du må være lærling i Oslo eller Akershus. Dette betyr at du må ha en gyldig lærekontrakt i en lærebedrift i Oslo eller Akershus. Hvis du har lærekontrakt i et annet fylke må du være bosatt i Oslo eller Akershus for å kunne søke.
 • du må være 18 år
 • du må ha gjennomført minst 6 måneder læretid i bedrift ved utreisedato
 • du må tillatelse fra din lærebedrift

En utplassering er en livserfaring i tillegg til en opplæringstid. Det er derfor viktig at du er motivert, fleksibel og har et mål med din utplassering.

 

[-]

Per i dag har vi følgende utplasseringssteder:

Vær oppmerksom på at ikke alle land tilbyr alle fag. 

Belgia: Brussel

Danmark: Århus (kun helsefag)

England: Bristol og Manchester.
NB: Brexit medfører at det er usikkert om utplassering i England vil kunne gjennomføres fra 2020. Vi oppfordrer søkere til å vurdere også andre land i tilfelle muligheten forsvinner.

Frankrike: Besancon og Strasbourg

Hellas: Kissamos (Kreta) (kun helsefag)

Irland: Cork 

Italia: Alghero (Sardinia)

Portugal: Braga

Spania: Jerez de la Frontera og Sevilla

Tyskland: Korbach 

Østerrike: Wien

NB: Helsefag tilbys kun i Danmark, Portugal og Hellas. 

[-]

En utplassering varer i 13 uker (kan reduseres til 6 uker i enkelte tilfeller). Det omfatter språkkurs og deretter arbeidspraksis i bedrift. 

Bolig

Vi skaffer bolig. Boligen er vanligvis i kollektiv delt med andre lærlinger eller i en vertsfamilie.  Du vil få ditt eget rom. 

Forsikring

Vi har en forsikring som dekker deg under oppholdet.  Dette omfatter yrkesskadeforsikring, reiseforsikring og ansvarsforsikring.

Oppfølging

Våre samarbeidspartnere i utlandet vil følge deg opp under oppholdet. Kontaktpersonen vil alltid kunne engelsk. Du vil også få tildelt en kontaktperson i Akershus fylkeskommune.

Arbeidspraksis

Vår samarbeidspartner i utlandet finner og kvalitetssikrer bedrifter. Du vil jobbe etter arbeidsvilkår i vertslandet. Hovedmålet for arbeidspraksisen er å reflektere over forskjellige måter å tenke, organisere og utføre faget ditt på. Vær oppmerksom på at lederen i vertsbedriften ikke alltid snakker engelsk, men vi opplever at dette ikke er til stort hinder.

Språkkurs

Språkkurs finner sted i utlandet. Målet er styrke din språkkompetanse og kulturforståelse for å enklere kunne integreres i bedriften og i vertslandet. Det gir deg også muligheten til å bygge opp et sosialt nettverk.

 

 

 

[-]

Stipendbeløpet varierer fra land til land, men er beregnet for å dekke følgende utgifter:

 • en reise tur/retur vertslandet
 • språkkurs
 • bolig
 • lokal transport
 • matpenger

Du kan ikke forvente lønn fra bedriften i vertslandet. Den norske bedriften er ikke forpliktet til å betale lønn under oppholdet. Lærlingen må selv avklare og avtale det med sin lærebedrift.

 

[-]

Akershus fylkeskommune kan også utplassere faglige ledere og instruktører i andre europeiske land. Deltakerne kan styrke deres faglige kunnskap eller oppleve andre måter å lære bort deres fag på.  Utplasseringene finansieres med stipend fra Erasmus+.

Ta gjerne kontakt med oss for ytterligere informasjon.

[-]

Send gjerne en epost til fagint@afk.no for å få mer informasjon om våre tilbud.

Du kan også følge oss på facebook.

[-]

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet