1. Hopp til innhold
 2. Hopp til meny
 3. Hopp til hurtigsøk

Læretid i Europa

Hvert år sender vi minst 50 lærlinger fra Oslo og Akershus til andre europeiske land gjennom programmet Læretid i Europa. Vil du være med?

Ønsker du å søke om læretid i Europa må du fylle ut dette søknadsskjemaet.

Aktuelle kandidater blir innkalt på intervju. Vær oppmerksom på at en forutsetning for å kunne søke er at du får tillatelse fra din lærebedrift/opplæringskontor.

Det er to søknadsfrister per år:

 • 1. oktober for utplassering på våren.
 • 1. mars for utplassering på høsten. 

 

[-]

Dette kan du oppnå ved å delta i et slikt internasjonalt samarbeidsprogram:

 • Styrke utdanningen med erfaringer fra andre land
 • Styrke kompetansen i språk og kultur
 • Oppleve en annen bedriftskultur
 • Oppleve andre måter å tenke på i ditt eget fag
 • Utvikle et internasjonalt nettverk

[-]

Krav for å delta i programmet Læretid i Europa:

 • du må være lærling i Oslo eller Akershus. Dette betyr at du må ha en gyldig lærekontrakt i en lærebedrift i Oslo eller Akershus. Hvis du har lærekontrakt i et annet fylke må du være bosatt i Oslo eller Akershus for å kunne søke.
 • du må være 18 år
 • du må ha gjennomført minst 6 måneder læretid i bedrift ved utreisedato
 • du må tillatelse fra din lærebedrift

En utplassering er en livserfaring i tillegg til en opplæringstid. Det er derfor viktig at du er motivert, fleksibel og har et mål med din utplassering.

 

[-]

Per i dag har vi følgende utplasseringssteder:

Vær oppmerksom på at ikke alle land tilbyr alle fag. 

Belgia: Brussel

Danmark: Århus (kun helsefag)

England: Bristol og Manchester.
NB: Brexit medfører at det er usikkert om utplassering i England vil kunne gjennomføres fra 2020. Vi oppfordrer søkere til å vurdere også andre land i tilfelle muligheten forsvinner.

Frankrike: Besancon og Strasbourg

Hellas: Kissamos (Kreta) (kun helsefag)

Irland: Cork 

Italia: Alghero (Sardinia)

Portugal: Braga

Spania: Jerez de la Frontera og Sevilla

Tyskland: Korbach 

Østerrike: Wien

NB: Helsefag tilbys kun i Danmark, Portugal og Hellas. 

[-]

En utplassering varer i 13 uker (kan reduseres til 6 uker i enkelte tilfeller). Det omfatter språkkurs og deretter arbeidspraksis i bedrift. 

Bolig

Vi skaffer bolig. Boligen er vanligvis i kollektiv delt med andre lærlinger eller i en vertsfamilie.  Du vil få ditt eget rom. 

Forsikring

Vi har en forsikring som dekker deg under oppholdet.  Dette omfatter yrkesskadeforsikring, reiseforsikring og ansvarsforsikring.

Oppfølging

Våre samarbeidspartnere i utlandet vil følge deg opp under oppholdet. Kontaktpersonen vil alltid kunne engelsk. Du vil også få tildelt en kontaktperson i Akershus fylkeskommune.

Arbeidspraksis

Vår samarbeidspartner i utlandet finner og kvalitetssikrer bedrifter. Du vil jobbe etter arbeidsvilkår i vertslandet. Hovedmålet for arbeidspraksisen er å reflektere over forskjellige måter å tenke, organisere og utføre faget ditt på. Vær oppmerksom på at lederen i vertsbedriften ikke alltid snakker engelsk, men vi opplever at dette ikke er til stort hinder.

Språkkurs

Språkkurs finner sted i utlandet. Målet er styrke din språkkompetanse og kulturforståelse for å enklere kunne integreres i bedriften og i vertslandet. Det gir deg også muligheten til å bygge opp et sosialt nettverk.

 

 

 

[-]

Stipendbeløpet varierer fra land til land, men er beregnet for å dekke følgende utgifter:

 • en reise tur/retur vertslandet
 • språkkurs
 • bolig
 • lokal transport
 • matpenger

Du kan ikke forvente lønn fra bedriften i vertslandet. Den norske bedriften er ikke forpliktet til å betale lønn under oppholdet. Lærlingen må selv avklare og avtale det med sin lærebedrift.

 

[-]

Akershus fylkeskommune kan også utplassere faglige ledere og instruktører i andre europeiske land. Deltakerne kan styrke deres faglige kunnskap eller oppleve andre måter å lære bort deres fag på.  Utplasseringene finansieres med stipend fra Erasmus+.

Ta gjerne kontakt med oss for ytterligere informasjon.

[-]

Send gjerne en epost til fagint@afk.no for å få mer informasjon om våre tilbud.

Du kan også følge oss på facebook.

[-]

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet