1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

300 deltok på fag- og svennebrevutdeling

«Vårens vakreste eventyr» kalte fylkesdirektør John Arve Eide den årlige fag- og svennebrevutdelingen som fant sted i Sandvika torsdag 17. mars. Feiringen markerte at 1710 kandidater besto sin fag- eller svenneprøve i Akershus i 2015.

Fagarbeidere og svenner innen 117 lærefag hadde trukket i finstasen for å feire fullført fagutdanning på Thon Hotell Oslofjord torsdag 17. mars. Totalt besto 94 prosent av fjorårets kandidater fag- eller svenneprøven.

- Fagarbeidere, vi trenger dere

Fylkesvaraordfører Lars Birger Salvesen mener fagarbeidere og svenner har valgt fremtidsrettet.

- Et moderne samfunn trenger alle typer kompetanse, og i Norge har vi et stort underskudd på fagarbeidere. Statistisk Sentralbyrå anslår faktisk at hvis vi ikke gjør noen grep nå vil vi ha en underdekning på 90 000 fagarbeidere om ti år. Med andre ord: Vi trenger dere, påpekte han i sin velkomsttale.

- Arbeidsliv og marked i endring

Fylkesvaraordføreren viste til både nasjonale og regionale satsinger i Akershus for å få flere unge til å velge yrkesfag.

- I Akershus har vi fulgt opp det nasjonale Yrkesfagløftet med vår egen satsing. Blant annet oppmuntrer vi kommunene til å opprette flere læreplasser, og har et mål om at minimum 100 nye kommunale læreplasser skal opprettes innen utgangen av året. I løpet av 2016 skal vi også tilby samme antall læreplasser i egne virksomheter på forskjellige kanter av fylket. Dette gjør vi for å vise at vi satser på dere.

- Vi lever i en tid der arbeidsliv og marked er i stor endring. Derfor er det ekstra viktig for oss i Akershus å tilby fag- og yrkesopplæring av høy kvalitet, slik at flere skal velge å gå denne veien, samtykket fylkesdirektør for videregående opplæring, John Arve Eide.

Les mer om satsingen Yrkesfagløftet her.

Simen ble premiert for beste fagprøve

Blant de 300 oppmøtte ble særlig én fagarbeider hedret under torsdagens utdeling. Simen Øren Løberg fra Asker fikk utmerkelsen «beste fag- og svenneprøve» for sin fagprøve i automatiseringsfaget.

- Det var flere aktuelle kandidater til årets fag- og svenneprøve, men én kandidat utmerket seg spesielt, innledet leder av yrkesfagopplæringsnemnda, Siri Baastad, begrunnelsen.

Løberg, som fullførte sin fagprøve hos lærebedriften Gunnar Karlsen AS, hadde installert et ventilasjonsanlegg med tekniske løsninger av ypperste klasse.

- Kandidaten har vist stor faglig bredde og godt håndverk i sin installasjon av anlegget. De tekniske løsningene han har valgt har løftet oppgaven til høyeste karakter. Fagarbeideren markerer seg som faglig dyktig, og lærebedriften er en foregangsbedrift i sin oppfølging av lærlinger, lød den videre begrunnelsen.

De siste fem årene har gjennomføringsprosenten på fag- og svenneprøvene holdt seg på mellom 93 og 95 prosent. Stadig flere tar dessuten fag- og svennebrev som praksiskandidat, hele 770 kandidater i 2015.

Les alt du trenger å vite om yrkesopplæring i Akershus her.

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet