1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Skrivergarden Hovin åpnet festsalen

Restaureringsarbeidet i salen på Skrivergarden Hovin er ferdig, og den ble gjenåpnet for blant annet fylkesordfører i Akershus, Anette Solli, og ordfører i Ullensaker kommune Tom Staahle den 10. august.

Med midler fra Riksantikvaren på nærmere 3, 5 millioner kroner, har salen på Skrivergarden Hovin blitt gjenåpnet etter en grundig og avansert restaurering. Arbeidet ble utført av Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og har foregått i nært samarbeid med eierne, Riksantikvaren og Akershus fylkeskommune. Nå kan salen vise frem en fremdragende håndmalt tapet, brystninger, og himling. Tapetene stammer fra 1700-tallet, og har stått nærmest uendret siden den gang.

- En unik sal

Avdelingsdirektør hos Riksantikvaren, Iver Schonhowd, mener det ikke finnes noe tilsvarende i Norge. Han mener at salen nå fremstår med et strålende resultat.

- Dette er en unik sal. Det finnes ikke noe lignende i hele Norge. Grunnen til at man har gått inn med mye midler i restaureringen av salen, var å gi salen et helhetsbilde, slik det framsto på 1700-tallet, forteller Schonhowd

- Vi valgte å restaurere himling, tapet og brystninger. Det var spesielt spennende å avdekke kineseriene på brystningene. Vi visste at det fantes noe under malingen. Etter mye tid og utvikling av nye teknikker for å fjerne maling, fikk vi det frem. Det er en krevende prosess å fjerne et lag med maling, og i tillegg bevare malingslaget som ligger under, understreker Schonhowd.

Fylkesordføreren var imponert

Den ferdige restaurerte salen er kronen på verket i en omfattende istandsetting som startet på denne bygningen i 2005. Kulturminnevernseksjonen i Akershus fylkeskommune har hatt et tett samarbeid med Riksantikvaren i dette prosjektet, som har vært unikt i flere sammenhenger. Det var tydelig at fylkesordføreren var imponert av sluttresultatet.

- Vi har aldri før gitt så stort statlig tilskudd til en bygning i privat eie, påpeker Anette Solli. Prosjektet med salen ble større enn forventet, men Solli mener at midlene var brukt på riktig måte.

- Her inne kan vi se flotte håndmalte panorama-tapeter med kampscener og kineserier, sier Solli om restaureringsarbeidet som tok ca. et halvt år.

Det møysommelige arbeidet

Tapeter og brystningspaneler ble for første gang tatt ut av rommet og fraktet til NIKUs atelier i Oslo. Der ble tapetene forsterket, renset og retusjert, og himlingen fikk tilbake sin opprinnelige fargesammensetning. Kineseriene på brystningspanelene, som var skjult bak maling, har igjen kommet til syne. Alt er satt på plass tilbake i salen på den fredete Skrivergarden Hovin, forteller Riksantivaren på sine nettsider.

Hovedbygningen på Skrivergarden Hovin ble fredet allerede i 1923, som var den første bølgen av fredninger av bygninger i Norge. Skrivergarden ble bygd som en embedsmannsgård for en sorenskriver. Man antar at bygningen ble reist 1762. I dag eies gården av Kari og Halvor Tangen i privat eie.

Les flere artikler

Arkeolog Anne Herstrad dokumenterer en middelaldergrav på Habbarstadvollen. I undergrunnen kan man fortsatt se kistekanten som en tynn linje.

Funn av ukjent middelalderkirkegård i Eidsvoll

24.05.2019

Les hele artikkelen

Skogfinneplassen Gravdalen i Aurskog-Høland mottok støtte i 2017.

Støtte til kulturminnetiltak

19.12.2017

Les hele artikkelen

Gamle Mossevei.

Film om Gamle Mossevei

22.03.2019

Les hele artikkelen

Fullt i fylkestingssalen da Seksjon for kulturminner inviterte til å la seg inspirere til å ta landbrukets kulturminner i ny bruk.

Nytt liv i låven - inspirasjonsseminar om landbrukets kulturminner

29.11.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet