1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

60 deltakere på byggeskikkseminar i Kråkstad

Begeistringen var stor blant lokalbefolkning, kommune, historielag og andre interesserte på seminaret "Ditt verdifulle nabolag" torsdag 25. og lørdag 27. april.

På seminaret ble alt fra middelalderkirkestedet til 1960-tallsarkitekturen trukket fram som positive innslag i Kråkstads mangfoldige bygningsarv.

Seminaret var et samarbeid mellom Akershus fylkeskommune og Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus. I fjor ble det samme konseptet med en «kulturhistorisk analyse» gjennomført i Sørumsand, med stor suksess.

Kurskveld på Kråkstad samfunnshus

Kultursjef Mette Skrikerud i Ski kommune, ønsket velkommen da første del av seminaret startet på Kråkstad samfunnshus torsdag kveld. Ingeborg Magerøy fra Fortidsminneforeningen ledet forsamlingen gjennom kveldens program.

Rådgiver Nina Espeseth Grønbrekk fra Akershus fylkeskommune snakket om fylkeskommunens arbeid med kulturminner og det å lese kulturmiljøer i et kulturhistorisk perspektiv. Historiker og bygdebokforfatter Terje Schou fortalte om Kråkstads framvekst som tettsted, og kulturminnekonsulent Ole Jakob Holt fra Fortidsminneforeningen presenterte en fyldig bildeserie fra Kråkstad, ledsaget av argumenter for å se verdien i de mange ulike bygningene og miljøene på stasjonsstedet.

Spennende vandring lørdag

Ole Jakob Holt ledet gruppen gjennom den spennende vandringen lørdag, i strålende solskinn. Første stopp etter jernbanestasjonen var landhandelen i sveitserstil som på 1960-tallet ble kledd med eternitt. «Eternittplater er noe av det mest sjeldne vi har», ifølge Holt, som videre på vandringen trakk fram verdien i de ulike historiske lagene, også på ett og samme hus. Flere av nabolagets egne innbyggere bidro med sin kunnskap underveis, supplert av historielaget og historikeren Schou. Ved behov orienterte representanter fra kommunen om reguleringsplaner og vernebestemmelser.

Stolt av nabolaget

Kråkstads befolkning fikk i løpet av det gratis arrangementet mange grunner til å være stolte av nabolaget sitt, og mange ble nok gjort oppmerksomme på noen glemte og gjemte perler.

Les flere artikler

Arkeolog Anne Herstrad dokumenterer en middelaldergrav på Habbarstadvollen. I undergrunnen kan man fortsatt se kistekanten som en tynn linje.

Funn av ukjent middelalderkirkegård i Eidsvoll

24.05.2019

Les hele artikkelen

Skogfinneplassen Gravdalen i Aurskog-Høland mottok støtte i 2017.

Støtte til kulturminnetiltak

19.12.2017

Les hele artikkelen

Gamle Mossevei.

Film om Gamle Mossevei

22.03.2019

Les hele artikkelen

Fullt i fylkestingssalen da Seksjon for kulturminner inviterte til å la seg inspirere til å ta landbrukets kulturminner i ny bruk.

Nytt liv i låven - inspirasjonsseminar om landbrukets kulturminner

29.11.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet