1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Nyheter om kulturminnevern


Filtrering av artikellisten

Ut på tur i Akershus

Blåveisen ved kyststien i Vestby forteller at våren er her, og med det muligheten til å ta de mange turstiene i Akershus i bruk. Bytt ut skiene med tursko og sykkel, og opplev kulturmiljøet rundt deg. Akershus har mye å by på.

Arkeologi og teknologi langs E18

Arkeologene i Akershus fylkeskommune har tatt i bruk geofysikk for å finne spor etter eldre tiders bosetning langs E18 i Ås. Resultatene er gode, men viser at tradisjonelle metoder fortsatt fungerer best. Utprøving av geofysikk er gjort i forbindelse med den arkeologiske registreringen av den nye traseen for E18 i Ås.

Kalkovn på 2,5 minutt

Kalkovnen på Brønnøya i Asker er gjenreist etter kollapsen i 2012. Nå kan du se hele gjenreisningsprosessen her på 2,5 minutt.

Eidsvollsmennene og deres hus

Fire av eidsvollsmennene på Riksforsamlingen i 1814 var fra Akershus. Nå, i anledning grunnlovsjubileet, har Riksantikvaren gitt ut bok om eidsvollsmennenes hjem og norsk bygningsarv for 200 år siden. Fire av forfatterne er til daglig kulturminnerådgivere i fylkeskommunen.

På jakt etter sjelen i Vestby sentrum

Hva er Vestbys sjel? Spørsmålet ble stilt da Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus tok med seg konseptet «Ditt verdifulle nabolag» til stasjonstettstedet. Vi lærte blant annet at det ikke heter Vestby sentrum, men «ne’ve’ stasjo’n».

Idémyldring om verneverdig militæranlegg

- Ski magasinleir er en fantastisk mulighet for Ski sentrum, sa Sveinung Krokann Berg da temaet kultur og kulturminner i byutviklingen ble drøftet på Thon hotel Ski torsdag 18.september.

Arkeologspirer i aksjon på Follo museum

Elever ved sjette trinn fra Frogn, Vestby, Ås og Nesodden har i september besøkt Follo museum for å være arkeologer og vaske fram funn fra fortiden.

140 på grunnlovsmarkering i Garsjøen

Søndagens grunnlovsmarkering på Hurdal bygdetun åpnet med brask og bram da det nye kongeveiskiltet ble avduket. Etterpå kunne den gamle skysstasjonen blant annet by på kjøreturer med hest langs den vestre trondhjemske kongevei, historiske foredrag, bygningsvern og utstillinger.

Eidsvollsbygningen er fredet

Eidsvollsbygningen ble fredet av Riksantikvaren mandag 1. september. Dette ble feiret med 112 gjester i Rikssalen, nøyaktig samme antall representanter som på Riksforsamlingen i 1814.

I 1814 gikk det ikke fly til Gardermoen

I 1814 var kongeveien over Totenåsen gjennom Hurdal til Eidsvoll ny og moderne. For mange var det den mest effektive måten å komme seg til riksforsamlingen. Tar du turen til Garsjøen søndag 7. september kan du oppleve veien og skysstasjonen slik de reisende gjorde for 200 år siden.

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet