1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Nytt liv i låven - inspirasjonsseminar om landbrukets kulturminner

Tirsdag 27. november var det fullt i fylkestingssalen da nærmere 80 påmeldte tok turen til Galleriet for å bli inspirerte og lære mer om hvordan man kan ta kulturminner på gården i ny bruk.

Hvordan kan fylkeskommunen bidra?

Arrangementet var del av medvirkningsprosessen til regional plan for kulturminner, og kulturminneseksjonen ønsket med dette å sette fokus på temaet landbrukets kulturminner og få publikums tilbakemeldinger på konkrete tiltak til planarbeidet. Hvordan kan fylkeskommunen bidra til å skape nytt liv i låven? Arrangementet var rettet mot private eiere, landbrukskontorer, kommuner og andre interesserte, og med venteliste for påmelding var det tydelig at dette er et tema som er aktuelt for mange.

Gode råd og tips på veien

Etter innledning av leder for hovedutvalg for kultur, frivillighet og folkehelse, Vibeke Limi, ble det holdt en rekke inspirerende innlegg fra aktører som har vært gjennom prosessen før. Edel Urstad fortale om verdiskapingsprosjektet «Midt i Mjøsa» - et prosjekt som har engasjert en hel befolkning. – Hold retningen og spill på lag med andre, var et av rådene som hun kunne gi.

Daglig leder på Aarastunet, Margrethe Henden Aaraas, fortalte om prosessen med å gjøre bryggerhuset til overnattingssted. Et arbeid som har resultert i blant annet air-bnb og pilegrimsherberge på Aaras gård.

Siri Bjørnstad og Bodil Andersen Westby fra Sørum kommune fortalte om verdiskapingsprosjekter i Sørum, mens interiørarkitekt Hege Grøholt fra Hiim Tegnestue fortalte om tankeprosessen rundt det å forvandle en låve til et aktivitetshus for utøvende kunst.

Margret Lie Wessel, daglig leder i Akershus bygningsvernsenter, fortalte om hva senteret kan bidra med i prosessen. – Man må tenke litt over hva som er realistiske prosjekter. Overnattingssteder og selskapsrom passer ikke over alt, nevnte Wessel.  Akershus bygningsvernsenter kan gi private aktører gode råd i prosjektutviklingsprosessen. De holder dessuten flere praktiske kurs, deriblant hvordan skrive søknader til tilskuddsordninger.  

Fylkesmannen i Oslo og Akershus var representert ved Kari Engmark, som fortalte litt om hvilke muligheter og begrensninger som ligger i plan – og bygningsloven. Hun fortalte også litt om aktuelle tilskuddsordninger som det går an å søke på.

Etter inspirerende innlegg ble det servert lokalmat fra Aurskog-Høland og kakebord. Det var gode muligheter for interesserte til skape nyttige nettverk og få veiledning på stands med sentrale aktører.

Les flere artikler

Fylkesrådsleder Tonje Brenna og Jafar Altememy, administrerende direktør i Akershus kollektivTerminaler FKF.

Akershus kollektivTerminaler FKF fortsetter i Viken

18.12.2019

Les hele artikkelen

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan bygg A se ut i fremtiden.

Entreprenør valgt til utbygging av Ås vgs

10.12.2019

Les hele artikkelen

Ett av ti moderne behandlingsrom.

Åpning av ny tannklinikk i Asker sentrum

09.12.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet