1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

«Ditt verdifulle nabolag» i Akershus

Onsdag 23. og lørdag 26. april ble Pirotoppen og Eidsvoll Verk lagt under lupen til Fortidsminneforeningen som det fjerde seminaret i rekken av "Ditt verdifulle nabolag" i Akershus.

- Fylkeskommunen samarbeider med foreningens avdeling i Oslo og Akershus om seminaret, forteller Nina Espeseth Grønbrekk, rådgiver i kulturminnevernseksjonen i Akershus fylkeskommune. 

Eidsvoll Verk har mer å by på enn Eidsvollsbygningen. «Sørlandsidyll» var et av begrepene som ble brukt for å beskrive kulturmiljøet. Den ene perlen etter den andre åpenbarte seg for deltakerne på «Ditt verdifulle nabolag».

-Målsetningen er å øke bevisstheten om folks egne omgivelser og nærområdets særegne kulturmiljøer, fortsetter hun. -Tidligere har det vært slike to dagers seminarer på Sørumsand i Sørum, Kråkstad i Ski og Høvik i Bærum. Foreningen gjør en viktig jobb i arbeidet med å styrke bevisstheten om hverdagens kulturminner. Konseptet viser seg å treffe svært mange, og 80 deltakere på Eidsvoll Verk er foreløpig rekord, sier hun fornøyd. 

Onsdagskveld med foredrag på Festiviteten

På seminarets første del ble deltakerne kjent med den spennende historien på Eidsvoll Verk. Den ble formidlet av den lokalkjente journalisten og forfatteren John Granly. Blikket ble også rettet framover da Vidar Svendby fortalte om det nylig gjenreiste Carsten Ankers lysthus ved Feiring jernverk og om planene for den gamle industribebyggelsen på Eidsvoll Verk.

Kulturminnekonsulent Ole Jakob Holt ga en analyse av Eidsvoll Verk og Pirotoppen sett utenfra, uten forhåndskunnskap verken om stedet eller den lokale historien.

-Det er flott at dette skaper engasjement, og det er hyggelig å se at mange av tilhørerne viste begeistring over å få rosende omtale av sitt eget hus. Flere bidro underveis med verdifull lokalkunnskap og morsomme historier, oppsummerte Nina Espeseth Grønbrekk onsdagens foredrag.

Lørdagsvandring med lunsj i traktorstallen

Ole Jakob Holt fulgte opp tråden på lørdagens vandring, som startet på Nebbenes kafeteria. Kafeen åpnet i 1959 langs det som da het Riksvei 50.

Videre på vandringen trakk Holt fram flere eksempler på detaljer rundt oss. –Lyktestolper, dører og vindushengsler kan være viktige i et miljø, sa kulturminneentusiasten fra Fortidsminneforeningen. Flere av deltakerne oppdaget detaljer i lokalmiljøet sitt som de aldri hadde lagt merke til før. Ole Jakob Holt snakket også om helheten i det store kulturlandskapet, veier som landskapselementer og bygningenes betydning i gatemiljøene.

-På og omkring Pirotoppen ligger bygningene og veiene vakkert og harmonisk i landskapet, sa Holt, og han oppfordret kommunen og lokalbefolkningen til å jobbe for å bevare de unike kvalitetene.

Lunsjen ble servert i rustikke omgivelser i traktorstallen, en av to store teglsteinsbygninger et steinkast fra Eidsvollsbygningen. De to industribyggene fra tiden rundt år 1900 blir sannsynligvis arena for kulturelle opplevelser i framtida.

Verkshistorie tilbake til 1600-tallet

- Den lille tettbebyggelsen ved Andelva forteller oss at Eidsvoll Verk bærer på mer kulturhistorie enn grunnloven, sier Nina Espeseth Grønbrekk.

-Carsten Anker var eier av Eidsvoll Verk, som blant annet omfattet jernverk og teglverk. Industrivirksomheten startet allerede på 1600-tallet, men den gjenstående industribebyggelsen ble oppført i forbindelse med tresliperiet som ble etablert av Mathiesen på slutten av 1800-tallet. Skysstasjon, meieriutsalg, frisør, slakterforretning, salmaker, posthus, serveringssteder og flere forretninger er bare noen av virksomhetene som har holdt til på Pirotoppen gjennom 1800- og 1900-tallet. Det svært godt bevarte miljøet danner i dag en unik ramme omkring Eidsvoll 1814, avslutter hun.

Les flere artikler

Arkeolog Anne Herstrad dokumenterer en middelaldergrav på Habbarstadvollen. I undergrunnen kan man fortsatt se kistekanten som en tynn linje.

Funn av ukjent middelalderkirkegård i Eidsvoll

24.05.2019

Les hele artikkelen

Skogfinneplassen Gravdalen i Aurskog-Høland mottok støtte i 2017.

Støtte til kulturminnetiltak

19.12.2017

Les hele artikkelen

Gamle Mossevei.

Film om Gamle Mossevei

22.03.2019

Les hele artikkelen

Fullt i fylkestingssalen da Seksjon for kulturminner inviterte til å la seg inspirere til å ta landbrukets kulturminner i ny bruk.

Nytt liv i låven - inspirasjonsseminar om landbrukets kulturminner

29.11.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet