1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Kokegroper

Kokegroper er nedgravninger som ble fylt med ved og stein, og som i hovedsak ble brukt til matlagning i forhistorien.

Kokegroper er nedgravninger i bakken som ble fylt med stein og ved. Når veden var brent opp og steinene var oppvarmet, ble kjøttet lagd ned i hullet og torv lagt på toppen slik at det oppsto en ovneffekt.

Bosetningsspor eller rester etter ritualer?

Arkeologene tolker primært kokegroper som bosetningsspor, men nyere forskning viser at kokegroper også kan finnes utenfor bosetningskontekster. Blant annet er det funnet kokegroper i forbindelse med gravfelt, hvilket leder tanken mot at kokegropene kan ha hatt en funksjon knyttet opp til rituelle måltider i forbindelse med gravritualet. Høyst sannsynlig har ikke  kokegroper blitt benyttet til den daglige matlaging, men har vært benyttet ved sammenkomster av rituell og/eller sosial karakter.

Alene eller i større felt

Kokegroper kan være lokalisert alene, eller i store kokegropsfelt med flere hundre kokegroper. Det er til dels også store variasjoner i størrelse og form på kokegropene, og man kan derfor ikke utelukke at ulike kokegroper kan ha hatt ulike funksjoner. 

Lang bruksperiode

Kokegroper har vært benyttet fra steinalder og opp til middelalder. De fleste kokegropene dateres til jernalderen (ca. 500 f. Kr - 1000 e. Kr).

Les flere artikler

Kleberkar og øks av jern fra vikingtid funnet ved Torshov i Gjerdrum.

Kleberstein

27.12.2016

Les hele artikkelen

Villashaugen i Ullensaker.

Gravhauger

27.12.2016

Les hele artikkelen

Smedredskaper funnet i en grav fra jernalder i Kviteseid, Telemark.

Jernaldersmeden

13.12.2016

Les hele artikkelen

En spydspiss og en øks av jern funnet som løsfunn ved Kyken i Ullensaker

Jern

13.12.2016

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet