1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Leirud - Fjeldstad

I forbindelse med graving av VA-trasè mellom Leirud og Fjeldstad i Sørum kommune, ble det sommeren 2010 foretatt arkeologiske forundersøkelser. Registreringen avdekket blant annet en nedgravning med knivfragment fra overgangen middelalder - nyere tid.

Kulturmiljøet ved Leirud - Fjeldstad

Området som ble undersøkt strekker seg fra Leirstubben i sørvest til Fjeldstad i nordøst. Fra før av var det registrert en gravhaug fra jernalder på en av de berørte gårdene i traseèn. I nærområdet for øvrig er det tidligere registrert bosetningsspor og gravminner fra samme periode. Potensialet for å finne flere spor fra jernalderen var derfor stort.

Arkeologiske spor avdekket

Ved sjakting av åsen opp mot vestre Leirud vestre ble det avdekket en nedgravning med ukjent funksjon. Nedgravningen inneholdt en del kull og et knivfragment. Kullprøver fra nedgravningen er blitt C14-datert til overgangen middelalder-nyere tid: ca 1450 - 1650 e.Kr. Nedgravningen ligger i hellinga sør for tunet med god utsikt mot Leira i vest og jordene på Leirud i sør.

Du finner rapporten fra den arkeologiske registreringen her.

Les flere artikler

Kabelsjakting i Sørum.

Graving av høyspentkabel i Sørum

04.11.2019

Les hele artikkelen

Oversiktsbilde av området som ble sjaktet med Varsjøen i bakgrunnen.

Vann- og avløpsanlegg ved Varsjø

10.04.2019

Les hele artikkelen

Dyrkningsspor i form av en åkerrein, datert til eldre jernalder.

Blaker barnehage 2018

03.04.2019

Les hele artikkelen

Kabelsjakting på Blaker. Et stolpehull er rensket frem.

Høyspentkabel på Blaker 2018

20.03.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet