1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Aalgaard

Ved Aalgaard i Sørum dukket det opp bosetningsspor fra jernalder og etterreformatorisk tid da det ble gjort forundersøkelser i forbindelse med nytt VA-anlegg langs Haldenveien i februar 2010.

Rikt kulturhistorisk område

Det undersøkte området er i dyrket mark vest for Haldenveien (Riksvei 171). Traseen starter ved veikrysset Haldenveien/Bingenveien i sør og ender i villabebyggelsen i Lørenfallet. Området ligger i et åpent jordbrukslandskap med stor historisk dybde. Blant annet ligger Sørum kirke, som er en middelalderkirke, sør for området. I nærområdet er det funnet bosetningsspor og gravminner fra jernalder. På gården Aalgård er det fra før av blitt funnet en kokegrop fra jernalder.

Det er også kjent flere gjenstandsfunn på Aalgård. Funnene består av et klebersteinskar, en spydspiss, et skiferbryne, et vevlodd, noen jernsaker og et bronsestykke fra yngre jernalder, alle fra et gravfunn. Det er også utenom gravfunnet funnet et flintstykke som er fra førreformatorisk tid på gården.

Den arkeologiske registreringen i 2010

Ved undersøkelsen i 2010 ble det funnet tre lokaliteter med funn: en kokegropslokalitet, et ildsted og et stolpehull. Kokegropene er fra merovingertid (600 - 800 e. Kr), mens ildstedet og stolpehullet er fra etterreformatorisk tid (etter 1537)

Du finner rapporten fra den arkeologiske registreringen her.

 

Les flere artikler

Kabelsjakting i Sørum.

Graving av høyspentkabel i Sørum

04.11.2019

Les hele artikkelen

Oversiktsbilde av området som ble sjaktet med Varsjøen i bakgrunnen.

Vann- og avløpsanlegg ved Varsjø

10.04.2019

Les hele artikkelen

Dyrkningsspor i form av en åkerrein, datert til eldre jernalder.

Blaker barnehage 2018

03.04.2019

Les hele artikkelen

Kabelsjakting på Blaker. Et stolpehull er rensket frem.

Høyspentkabel på Blaker 2018

20.03.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet