1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Huseby

Ved Huseby ligger det en rekke gravminner fra jernalderen. På det største gravfeltet er det registrert minst 31 rundhauger. Ved Haugtun skole er det også foretatt arkeologiske undersøkelser.

I Husebyområdet er det registrert en rekke gravminner fra jernalder. Det største gravfeltet finnes på Huseby lille, der det i dag ligger minst 31 rundhauger på en ca. 300 m langt nord-sørgående skogkledt bergrygg. Diameteren på gravhaugene her varierer fra 6 til 24 m, mens høyden er opp til 3 meter.

På samme gård ligger også Kjempehaugen - en gravhaug på 20 m i diameter og hele 5,5 m høy. På gravhaugen er det også en bautastein som er blitt gjenreist. Gravhaugen ligger ca. 300 m fra det store gravfeltet.

På Haugtun skole har det vært en arkeologisk utgravning på skolegården, samt på nabotomta i forbindelse med utvidelse av skoleområdet. Blant annet ble det avdekket en rekke bosetningsspor fra jernalder og dessuten en spydspiss av jern. Ved registreringsarbeid i 2004 ble det funnet to overpløyde gravhauger her, som antagelig hører til gravfeltet på andre siden av Toreidveien (les mer om den arkeologiske registreringen).

Husebynavnet indikerer at dette har vært en viktig gård i jernalderen. Ofte var Husebygårder storgårder. Mengden med gravminner fra jernalderen i området vitner også om dette.

Les flere artikler

Kabelsjakting i Sørum.

Graving av høyspentkabel i Sørum

04.11.2019

Les hele artikkelen

Oversiktsbilde av området som ble sjaktet med Varsjøen i bakgrunnen.

Vann- og avløpsanlegg ved Varsjø

10.04.2019

Les hele artikkelen

Dyrkningsspor i form av en åkerrein, datert til eldre jernalder.

Blaker barnehage 2018

03.04.2019

Les hele artikkelen

Kabelsjakting på Blaker. Et stolpehull er rensket frem.

Høyspentkabel på Blaker 2018

20.03.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet