1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Seiersten skanse

Seiersten skanse er del av Nasjonale Festningsverk og ble bygd i perioden 1898 - 1900. Skansen ligger i dag i flotte og populære turområder rett ovenfor Follo Museum.

Seiersten skanse

Seiersten er en såkalt "lukket" skanse, som skulle beskytte befolkningen mot angrep fra fjorden, Drøbak eller fra østlig retning. Selve skansen er omhyggelig murt opp av stein, utført av svenske steinarbeidere som hovedsaklig ble innhyret fra Bohuslänområdet. Seiersten var bemannet under mobiliseringen i 1905, og en tid under første verdenskrig.

Bak fortet lå kasernen, spisebrakken, en smie, en liten vaktstue og et stabbur som i dag er flyttet til Follo Museum. Selve kasernen ble fjernet av tyskerne under andre verdenskrig. Inne i fortet var det i alt 24 dekningsrom og ett for rekvisita. Rommene hadde jerndører som har forsvunnet etter at skansen mistet sin militære status.

Seiersten skanse er plassert der våningshuset til Seiersten prestegård tidligere sto. Fortsatt kan man se rester av prestegården i området, blant annet ved at det fortsatt vokser hageblomster i skogsområdene rundt festningsverket. I dag er det mulig å gå fine fotturer i naturskjønne omgivelser her ved Seiersten skanse, som en del av Kystkulturstien. Hele anlegget ved Seiersten skanse er i dag fredet.

 

Kilde: Informasjonstavle ved Seiersten skanse og Nasjonale Festningsverks nettsider.

Les flere artikler

Oversikt over lokalitet med bosetningsspor fra steinalder og jernalder.

Områderegulering for Gamle Drøbak

25.03.2019

Les hele artikkelen

Steinalderlokalitet ID 16980 ved Dal Øvre.

Fylkesvei 156 Bråtan-Tusse

11.06.2018

Les hele artikkelen

Starten av sjakten ved Østliveien.

Ny nettstasjon for Hafslund Nett ved Østliveien

27.04.2018

Les hele artikkelen

Steinalderlokalitet ved Østre Innerpollen.

Gråvann i Frogn

01.11.2016

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet