1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Oscarsborg

Røttene til Oscarsborg festning går tilbake til 1640. Siden den tid har festningen som ligger på Kaholmene i Drøbaksundet, spilt en viktig rolle i norsk forsvarshistorie.

I 1845 ble bestemt å bygge et permanent festningsanlegg på Oscarsborg som skulle bestå av et hovedfort med to Strandbatterier og et Havnefort. Anleggene sto ferdig i 1856 og Oscarsborg ble på denne tiden ansett som den mest moderne og sterkeste festningen i Nord-Europa. Dette skulle imidlertid vise seg å være kortvarig - for etter få år var festningsverket foreldet. Allerede 1870 blir det satt inn store ressurser for å oppdatere og modernisere anlegget. Dette arbeidet fortsetter hele siste halvdel av 1800-tallet, og i 1893 står hovedbatteriet klart med de tre store kanonene som ble kalt Moses, Aron og Josva. Disse tre kanonene skulle senke den tyske Krysseren Blücher 9 april 1940.

Under første verdenskrig (1914-1918) var Oscarsborg oppsatt med nøytralitetsvern, og i mellomkrigstiden ble festningsanlegget benyttet som opplæringssted for soldater og befal. Under andre verdenskrig (1940-1945) ble Oscarsborg benyttet som rekreasjonssted og opplæringssted for tyske soldater.

I dag fungerer Oscarsborg blant annet som et museum, der besøkende kan få en grundig innføring i norsk forsvarshistorie av dyktige guider som viser rundt og forteller - blant annet om de kritiske timene 9 april 1940.

Oscarsborg er også et kurs - og konferansesenter med hotell og en flott restaurant. Anlegget benyttes også til kulturelle forestillinger - blant annet til den årlige Oscarsborgoperaen.

 

Informasjon er hentet fra Oscarsborg hjemmesiderLes flere artikler

Oversikt over lokalitet med bosetningsspor fra steinalder og jernalder.

Områderegulering for Gamle Drøbak

25.03.2019

Les hele artikkelen

Steinalderlokalitet ID 16980 ved Dal Øvre.

Fylkesvei 156 Bråtan-Tusse

11.06.2018

Les hele artikkelen

Starten av sjakten ved Østliveien.

Ny nettstasjon for Hafslund Nett ved Østliveien

27.04.2018

Les hele artikkelen

Steinalderlokalitet ved Østre Innerpollen.

Gråvann i Frogn

01.11.2016

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet