1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Litteraturfestivalen i Akershus 2019

Årets litteraturfestival i Akershus arrangeres fra 19. til 27. oktober. Festivalen byr på spennende og varierte opplevelser for små og store på alle folkebibliotekene i fylket.

Litteraturfestivalen i Akershus er et unikt samarbeid mellom fylkesbiblioteket og alle folkebibliotekene i Akershus. I løpet av festivaluken kan publikum i alle aldre glede seg over 120 litterære arrangementer på bibliotekene, som med noen få unntak er gratis og åpne for alle.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss / CappelenDamm
Erlend Loe besøker Litteraturfestivalen i Akershus. Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss / CappelenDamm

Variert program

–Litteraturfestivalen i Akershus henvender seg til et bredt og mangfoldig publikum og har arrangementer for barn, skoleelever, unge og voksne, sier festivalsjef Gunnar Vilberg fra Fylkesbiblioteket i Akershus.

–Vi er kjempestolte av programmet: Her tilbys blant annet forfattermøter, foredrag, teaterforestillinger, konserter, barnebokbad og utstillinger. 

Litteraturfestivalen varer fra lørdag 19. til søndag 27. oktober, og har folkebibliotekene som arena. På plakaten i år står, blant mange andre, Kjartan Fløgstad, Audhild Solberg, Erlend Loe, Tore Renberg, Nina Lykke, Thorvald Steen, Sissel Gran og Tor Åge Bringsværd, og det blir oparakrimkveld, Nemi-utstilling med Lise Myhre og – ikke minst – en stor buss fylt av poesi!

Les mer om Litteraturfestivalen i Akershus

Lokal forankring

Offisiell festivalåpning skjer på Oppegård bibliotek i Kolben Kulturhus, hvor Bare Egil og Aslags superpopulære barneshow står for anslaget for en drøy uke spekket med opplevelser på bibliotekene. 

Foto: Lars Opstad
Bare Egil og Aslag åpner litteraturfestivalen lørdag 19. oktober. Foto: Lars Opstad

På Rælingen bibliotek har man over flere år arbeidet godt med litteraturfestivalen, noe som har resultert i høy oppslutning lokalt.

–Litteraturfestivalen er en god mulighet til å samle seg og vise frem mangfoldet bibliotekene i Akershus representerer. For oss er det viktig å fylle biblioteket med liv i denne festivaluken, sier biblioteksjef Pia Løfshus.

–Vi prøver å få til et variert og godt utvalg av arrangementer som berører, underholder og skaper engasjement. Vi drives av et sterkt ønske om at alle som vil benytte seg av biblioteket skal føle seg hjemme her. Det skal også reflekteres i at alle skal kunne finne arrangementer som gjør at de tenker: «Dette er noe jeg vil gå på – dette passer for meg!»

–Hvilke positive effekter har litteraturfestivalen for Rælingen bibliotek?

–Vi har utvilsomt flere arrangementer i løpet av året enn tidligere. Dessuten viser vi i folkebibliotekene oss mer samlet overfor publikum. Og vi som er et lite bibliotek nyter også godt av hjelpen vi får fra fylkesbiblioteket når det gjelder å booke og sette sammen programmet, sier Løfshus.  

–Vi kan promotere både egne og andre biblioteks arrangementer under festivalen, og skape en uke hvor folk vet at det skjer mye gøy – ikke bare på deres eget lokale bibliotek, men på alle bibliotekene rundt dem. 

Foto: Jo Michael
Nina Lykke besøker både Rælingen og Vestby bibliotek i løpet av festivaluken. Foto: Jo Michael

Tilhørighet for alle

Litteraturfestivalen i Akershus glir naturlig inn i, og understreker noen av de grunnleggende prinsippene for bibliotekene.

–Biblioteket er et viktig sted for lokalbefolkningen. Det skaper tilhørighet, gir rom for refleksjon og bryter ned grenser mellom mennesker, sier Pia Løfshus.

–Men vi har enda mer å gå på, og jeg drives av tanken på at vi skal bidra med så mye mer enn akkurat bøkene. Tilgangen til kunnskap i vår verden er enorm, men når mengden er stor, trenger man en veiviser, og der skal biblioteket stå sterkt. Informasjon og opplevelse er kanskje bare et tastetrykk unna, men når dette gjemmes bak betalingsmurer og månedlige utgifter, trenger man en som river ned den muren – biblioteket. Mange er ensomme og ønsker kanskje ikke å gå på arrangementer alene, men på biblioteket er det ingen som legger merke til at du kom alene, og du kan ta del i et større fellesskap. 

Litteraturfylket Akershus

Litteraturfestivalen i Akershus ble arrangert for første gang i 2010. Festivalen skal vise Akershus som et levende litteraturfylke og styrke folkebibliotekene som naturlige kultur- og kunnskapsarenaer.

Foto: Ingvil Skeie Ljones
Bibliotekbussen blir til Poesibussen under litteraturfestivalen. Foto: Ingvil Skeie Ljones

Målet er at man gjennom festivalen kan oppleve et mangfold av litterære uttrykk, og at den i tillegg skaper rom for deltakelse ute i lokalmiljøene. På grunn av fylkessammenslåingen blir 2019 det siste året for Litteraturfestivalen i Akershus. 

Festivalsjef Gunnar Vilberg fra Fylkesbiblioteket i Akershus mener festivalen har potensial til å være inspirasjon for en eventuell fremtidig litteraturfestival i Viken.

–Samarbeidet mellom fylke og kommune er fruktbart, og erfaringene vi har gjort oss i løpet av disse årene siden 2010 vil forhåpentligvis kunne komme til nytte i en eller annen sammenheng også i fremtiden, avslutter Vilberg.

Les flere artikler

Kulturhack, Ås 2019

Fordeling av tilskudd til publikumsutvikling

12.12.2019

Les hele artikkelen

Alexander Krohg Plur (hovedansvarlig for UngMusikk og virksomhetsleder for kultur og fritid i Ås kommune), Kari Solheim (leder UngMusikk) og Bjørg Bjøntegaard (Norges Musikkhøgskole)

UngMusikk ekspanderer

02.12.2019

Les hele artikkelen

Vetle Rødbotten

Drømmer om Berlinfilharmonien

02.12.2019

Les hele artikkelen

Marianne Tomasgård, folkemusikkonsulent i Akershus

Utstilling i Lørenskog Hus: «Folkemusikk og nasjonalisme»

07.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet