1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Det lønnsomme mangfoldet

Inkluderende kulturliv var tema da representanter fra kultursektoren både lokalt, regionalt og nasjonalt møttes under konferansen Mind the gap på Lillestrøm Kultursenter 24. og 25. mai.

Inkluderende kulturliv er ett av fire store satsingsområder i Kulturplan for Akershus 2016-2023, og konferansenavnet «Mind the gap» henviser til at det er et helt tydelig gap mellom hvordan kulturinstitusjonene jobber med mangfold, og hvordan mangfoldsfeltet utvikler seg utenfor institusjonene. Dette var den overliggende tematikken for ca. 180 konferansedeltakere under to innholdsrike dager på Lillestrøm.

Variert program

Konferansen bød på mange navn som for majoriteten ikke var så kjente. Dette var gjort bevisst fra prosjektleder Hannah Wozene Kvam sin side, med tanke på at konferansen skulle tilby deltakerne helt nye perspektiver, og muligheten til å knytte helt nye kontakter.

MsAfropolitan, Minna Salami, åpnet med et innlegg hvor hun pekte på mange av de fordommene og misoppfatningene som lever, fremdeles sterkt og friskt, i samfunnet vårt, og hvordan det fører til forskjellsbehandling, enten den er bevisst eller ikke. 

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Minna Salami, MsAfropolitan, tok turen fra London for å åpne Mind the gap.

Forfatter Marta Breen var også sterk i sin oppfordring om å bruke språket vårt bevisst. Ord er ikke bare ord, og det er ikke opp til en selv å bestemme hva et ord skal bety for mottakeren, var noen av hennes poenger.

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Marta Breen om hvordan ord kan være positivt eller negativt ladet.

 

Se video fra "Mind the gap" her:

 

Mangfold er lønnsomt

Javad Mushtaq fra Aker Solutions viste med tall og eksempler hvorfor det er lønnsomt å ha et mangfold, både når det gjelder etnisitet og kjønn, på arbeidsplassen. Han fortalte også om hvordan han i løpet av karrieren har opplevd mye ekstra motstand på grunn av sin etnisitet. Men at det til syvende og sist, for ham, har endt opp med å være et fortrinn å ha måttet kjempe så hardt, fordi han har ervervet mye ekstra kunnskap og kompetanse i kampen for å nå frem.

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Javad Mushtaq om det ubenyttede potensialet i de fleste sektorer.

Vil det, våg det, velg det - hver dag

Guro Kleveland jobber som kommunikasjonssjef i Kulturtanken, men er også styreleder i Balansekunst, som består av mer enn 60 kulturorganisasjoner som sammen og på eget initiativ arbeider for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Klevelands budskap til konferansedeltakerne var at samfunnet utvikler seg sakte i riktig retning, men at de endringene de søker aldri kommer av seg selv.

– Derfor er mitt budskap at dere må ville det, våge det, og velge det – hver dag!

Selma Benmalek oppfordret til å tenke utenfor de faste rammene man ofte kan være så glad i, fordi man ved å sprenge grenser, snakke med noen andre og bringe inn nye perspektiver kan få fantastiske resultater man aldri hadde kunnet forutse. Deise Nunes fra Golden Mirror Arts ba om mer oppmerksomhet rundt hvem som faktisk ikke er representert i ulike fora. «Hvem er det som ikke er her?» 

– Gå ut og finn dem! 

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Selma Benmalek, Guro Kleveland og Deise Nunes i samtale med konferansier Nassima Dzair.

Lek sammen -> Trygghet -> Innovasjon

Ellen Heier fra Snøhetta arkitektkontor fortalte om hvordan deres filosofi og arbeidsmetoder bidrar til å skape kreative, brukervennlige og bærekraftige løsninger. Hun mener at det skjer noe svært positivt når folk fra ulike fagfelter går sammen og dermed kan finne helt nye løsninger – så lenge man tør å ta sjansen på å hive seg ut i andres ekspertiseområder. Og for å tørre å gjøre dette, er lek og latter på kontoret helt essensielt. Resultatet blir at man skaper innovasjon! 

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Ellen Heier om viktigheten av lek og latter for å skape trygghet og gi rom for kreativitet.

Workshops 

I tillegg til de mer tradisjonelle innleggene, var det begge konferansedagene lagt opp til ulike workshops der deltakerne kunne velge å fordype seg i en spesifikk tematikk. Her fikk man oppgaver og verktøy, og tanken bak var at deltakerne skulle få med seg noen helt konkrete arbeidsmetoder, idéer, tenkemåter eller perspektiver – til bruk allerede neste arbeidsdag. Les mer om workshopene her.

Bibliotekbuss med bokbad og Rohat-rap

Siste dag av konferansen rullet Bibliotekbussen i Akershus inn i solsteiken på plassen foran Lillestrøm Kultursenter. Her fikk publikum høre den lovende haugenstuarapperen Rohat, og bokbad med Camara Joof og Assad Nasir. Joof snakket med Kristina Leganger Iversen om sin debutbok «Eg snakkar om det heile tida», mens Nasir i samtale med Gunnar Vilberg tok opp temaer fra «Kunsten å være pakkis». 

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Eventyrlige forhold for bokbad og rap foran Lillestrøm Kultursenter.

Nok putring, mer sleiving

Prosjektleder Hannah Wozene Kvam oppsummerte konferansen med å ta frem metaforen med en stor jerngryte med lapskaus som har stått og putret og putret altfor lenge.

– Putringa på ta slutt, vi må sleive mer!

Kvam håper at det etter konferansen skal være lettere å gå til ulike institusjoner og snakke om arbeidet som må gjøres for å skape et mer inkluderende kulturliv, og at deltakerne har fått noen nye perspektiver og noen nye navn de ønsker å ta kontakt med i sitt videre arbeid. 

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
Prosjektleder Hannah Wozene Kvam håper at Mind the gap har gjort en forskjell.

 

Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
«Balanse» med Nasser Mhende og Sebastian Tjørstad var ett av mange kunstneriske innslag under konferansen.

Les flere artikler

Kulturhack, Ås 2019

Fordeling av tilskudd til publikumsutvikling

12.12.2019

Les hele artikkelen

Alexander Krohg Plur (hovedansvarlig for UngMusikk og virksomhetsleder for kultur og fritid i Ås kommune), Kari Solheim (leder UngMusikk) og Bjørg Bjøntegaard (Norges Musikkhøgskole)

UngMusikk ekspanderer

02.12.2019

Les hele artikkelen

Vetle Rødbotten

Drømmer om Berlinfilharmonien

02.12.2019

Les hele artikkelen

Marianne Tomasgård, folkemusikkonsulent i Akershus

Utstilling i Lørenskog Hus: «Folkemusikk og nasjonalisme»

07.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet