1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Statsministeren åpnet hydrogenstasjon ved Oslo Lufthavn

Med den nye hydrogenstasjonen er første brikke i en infrastruktur for hydrogen på Østlandet på plass. Statsminister Erna Solberg roser Akershus fylkeskommune for den standhaftige innsatsen for hydrogen.

- Jeg må få gi Akershus fylkeskommune honnør for en standhaftig innsats for å få hydrogenbiler på norske veier. Dere har holdt på denne ideen i Akershus, og nå begynner dere å høste resultatene, sa statsministeren under fredagens åpning.

- Må bli et like naturlig valg som el

En stolt fylkesordfører henviser til at fredagens stasjonsåpning er et viktig skritt på veien mot realiseringen av fylkeskommunens hydrogenstrategi.

- Med en stasjon på Øvre Romerike utvides rekkevidden for hydrogenbiler. Ved å fylle på Gardermoen kan man nå kjøre tur/retur Oslo-Lillehammer med hydrogenbil. Nå er det viktig å fortsette med å bygge ut flere stasjoner, slik at hydrogenbil blir et like naturlig valg som elbilen er for miljøvennlig transport, sier fylkesordfører i Akershus, Anette Solli.

Hun er glad for å ha Oslo Lufthavn Gardermoen med på hydrogenlaget.

- Jeg synes det er opplagt at det skal ligge en hydrogenstasjon her. Stasjonen kan brukes både av Oslo Lufthavn og de andre flyplassaktørenes egne kjøretøy, samt at besøkende får muligheten til å fylle hydrogen. Jeg vil takke Oslo Lufthavn for en offensiv satsing på miljøvennlig transport, samt HYOP for gjennomføringsevne og vilje til å satse, legger hun til.

- Hevder oss internasjonalt

Solveig Schytz, leder i hovedutvalget for plan, næring og miljø i Akershus, samtykker i at plasseringen av den nye hydrogenstasjonen på Oslo Lufthavn er langt fra tilfeldig. Hun forteller at Akershus fylkeskommune jobber kontinuerlig og langsiktig for å redusere klimautslippene.  

- Norge er i verdenstoppen når det gjelder salg og bruk av elbil, samt innføring av insentiver som gratis parkering i sentrumsområder, ingen avgift og at de kan kjøre i kollektivfeltet de fleste steder. De samme fordelene gjelder for hydrogenbiler. Det er dermed ingen grunn til at vi ikke også skal hevde oss internasjonalt når det gjelder innføring av hydrogen, understreker Schytz.

Etablerer en robust infrastruktur for hydrogen

Etter flere år med utprøving av hydrogen som drivstoff, har HYOP nå tatt fatt på oppgaven å etablere en robust infrastruktur som skal gjør det mulig å starte innfasing av hydrogenbiler i Østlandsområdet. Etableringen av stasjonen på Gardermoen er et samarbeid med Akershus fylkeskommune, Avinor og Kunnskapsbyen Lillestrøm. En forstudie har vurdert videre muligheter for bruk av hydrogen som drivstoff på flyplassen.

- Med etableringen av hydrogenstasjonen på Gardermoen er første brikke i et puslespill, som skal gjøre det mulig å starte introduksjonen av hydrogenbiler i Norge, nå lagt, sier Ulf Hafseld, daglig leder i HYOP.

-Vi jobber etter en plan hvor det skal etableres fire robuste stasjoner i hovedstadsregionen over de neste to-tre årene, og sammen med stasjonen vi har i Porsgrunn skal denne infrastrukturen kunne ta i mot de første 2-3000 hydrogenbilene, opplyser Hafseld. 

- Akershus og Norge i front

Selv om veien fortsatt er lang mot målet er statsministeren klar på at vi ligger godt an internasjonalt i kampen mot klimautslippene.

- Det å være med på det grønne skiftet er noe alle land ønsker. Flere og flere begynner å få øynene opp for hydrogen rundt omkring i verden – og vi ligger i front, påpeker hun.

Les flere artikler

Fra venstre: Stefan Siegmund, German Energy Agency, Keith Malone, California Fuel Cell Partnership, Anette Solli, fylkesordfører, Lasse Fridstrøm, TØI, Eirik T.Bøe, leder av hovedutvalg for plan, næring og miljø og Rolf Huber, H2 Energy.

Veien til nullutslipp i transportsektoren

07.12.2018

Les hele artikkelen

Selskapene NEL og Uno-X er de første som får den nye  hydrogemodellen NEXO fra Huyndai. Fra venstre: Jon André Løkke, administrende direktør i NEL, Solveig Schytz (V),  Bjørn Simonsen, direktør for forretningsutvikling og samfunnskontakt i NEL Hydrogen, og Roger Hertzenberg i Uno-X.

Ny hydrogenmodell til de første kundene

26.09.2018

Les hele artikkelen

Franz Untersteller, minister for miljøvern, klimavern og energisektoren fra Baden-Württemberg i Tyskland, viste frem intensjonsavtalen som fylkesordfører Anette Solli hadde undertegnet. Her står han sammen med Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for samferdsel i Akershus

Signerte samarbeidsavtale med Baden-Württemberg

17.01.2018

Les hele artikkelen

HYOP åpnet 15, desember en ny hydrogenstasjon på Høvik, med finansiering fra Akershus fylkeskommune. Nå blir det flere stasjoner i Osloregionen, med støtten fra Enova.

Tre nye hydrogenstasjoner til Osloregionen

19.12.2017

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet